TAKAISIN

Millainen on hyvä kompostori?

Päivitetty: 8.6.2021

Riikka Kerttula Biolan Oy:sta tuntee kompostorit

Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.

Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.

Mikä kompostori olisi Teille paras?Mikä kompostori olisi Teille paras?

Ensimmäiseksi täytyy miettiä mitä kompostoidaan ja missä. Silloin, kun kompostoidaan ympäri vuoden, kompostorin on oltava kauttaaltaan lämpöeristetty. Talousjätettä syntyy ympäri vuoden ja siksi talousjätekompostorin täytyy olla eristetty ns. lämpökompostori.

Hyvä kompostori talousjätteille

 • Hyvä talousjätekompostori on eristetty seinistä, pohjasta ja kannesta eikä rakenteessa saa olla lämpövuotoja. Näin se toimii myös pakkasilla.
 • Kun kompostorin koko on mitoitettu oikein, se pysyy jatkuvasti toiminnassa. Yhden perheen käyttöön sopiva talousjätekompostorin koko on noin 200-300 litraa.
 • Kompostori, jossa on sisällä ilmanjakokanava, helpottaa oleellisesti käyttöä, koska kompostimassa sisään kulkeutuu happea ilman sekoittamista.
 • Alaluukullinen kompostori on helppo tyhjentää, koska päältä täytetään uutta jätettä, se kompostoituu matkalla ja alhaalta tyhjennetään valmista kompostia.

Puutarhajätteelle riittää eristämätön kompostori, koska uutta jätettä ei synny talvella ja kompostointiprosessi saa hidastua talveksi.

Hyvä puutarhakompostori

 • Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa tai jopa lautakehikossa. Lautakehikon haittana on, että rankkasateet pääsevät huuhtelemaan ravinteita, tuulen mukana leviävät rikkakasvin siemenet pääsevät lentämään syntyvään kompostimultaan ja tuuli kuivattaa kompostimassaa. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa.
 • Hyvässä puutarhakompostorissa on suuri kansi, jotta kompostorin sisältöä pääsee sekoittamaan esimerkiksi talikolla.
 • Jos puutarhakompostorissa kompostoidaan ruuantähteitä, esimerkiksi mökillä, niin kompostorissa täytyy olla pohja. Pohja estää jyrsijöiden pääsyn kompostoriin.
 • Puutarhakompostin pohjan on hyvä olla erillinen, jotta kompostikehikko voidaan nostaa kompostin päältä pois tyhjennysvaiheessa. Jos pohja on kiinteä, pitää komposti tyhjentää kannen kautta ja se on työlästä.
 • Puutarhakompostorin tulee olla hivenen kartion muotoinen, jotta se nousee helposti tyhjennysvaiheessa kompostikasan päältä.

Kompostori valitaan siis käytön mukaan. Ympärivuotiseen talousjätteen kompostointiin sopii parhaiten laite, joka on lämpöeristetty myös pohjastaan, kun taas kesäisin käytettävä puutarhakompostori saa olla hyvinkin yksinkertainen. Minkälainen kompostori Teidän tarpeitanne vastaisi? Tutustukaa Biolanin kompostorimalleihin!

Tilaa kompostori Rakentaja.fi verkkokaupasta kotiisi!

Käymäläjätteiden kompostointi

Kuivakäymäläjäte on aina kompostoitava ennen käyttöä. Kompostoinnin aikana maahan ei saa valua ravinnepitoisia nesteitä. Siksi kompostorissa pitää olla kansi ja pohja.

Kuivakäymälöitä on kolmenlaisia:
Kompostikäymälä – säiliö on lämpöeristetty ja jäte kuumenee ja kompostoituu jo käymälälaitteessa.
 • Kompostikäymälästä kompostia voi levittää koristekasvien juuristoalueelle katteeksi suoraan käymälälaitteesta.
 • Kun käymäläkompostia annetaan ravintokasveille, suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia.
 • Jälkikompostoinniksi riittää yksinkertaisimmillaan seisotus kasalla, joka on suojattu sadevesiltä.
 • Turvallisinta jälkikompostointi on Puutarhakompostorissa puutarhajätteen joukossa tai pohjallisessa Maisemakompostori Kivessä.
Kuivakäymälä, johon lisätään kuiviketta, mutta jäte ei ehdi kompostoitua.
 • Kuivakäymälöissä, joissa jätteen joukkoon sekoitetaan kuiviketta, mutta jäte ei varsinaisesti kompostoidu, jäte on aina jälkikompostoitava.
 • Käymäläjätettä voi kompostoida yksinään Mökkikompostorissa tai Maisemakompostori Kivessä.
 • Käymäläjätettä voi kompostoida myös puutarhajätteeseen sekoitettuna Puutarhakompostorissa tai Maisemakompostori Kivessä.
 • Kompostoitumisaika on vähintään vuosi.
Kuivakäymälä, johon ei lisätä kuiviketta vaan jäte esim. pakastetaan.
 • Kuivakäymälöiden, joissa jätteen joukkoon ei sekoiteta kuiviketta, jätteiden kompostointi vaatii eniten vaivannäköä. Tällaisia käymälöitä ovat esimerkiksi pakastavat käymälät.
 • Niistä tyhjennettävä jäte on aina kompostoitava ja kompostointivaiheessa jätteen joukkoon lisätään kuiviketta.
 • Mökkikompostori on paras vaihtoehto pakastavan käymälän jätösten kompostointiin.
 • Mökkikompostorista on mahdollista kerätä ylimääräiset nesteet kanisteriin.

Olisiko Sinun kompostorisi...

Biolan Pikakompostori 220eco?

Biolan Pikakompostori 220eco on kompostori keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Lämpöeristetty rakenne ja tehokas ilmanvaihtojärjestelmä tuottavat kompostia nopeasti.

Kompostoitumisen ihmettä voi seurata lämpömittarista ja tyhjennysluukun kautta. Pikakompostori 220eco on mitoitettu yhden perheen (1-6 henkeä) biojätteille. Biolan Pikakompostori 220eco on valmistettu tuulivoimalla toimivassa tehtaassa.

Tutustu ja osta Rakentaja.fi-verkkokaupassa

Biolan Pikakompostori 550?

Biolan Pikakompostori 550 on tehokas lämpöeristetty kompostori keittiön biojätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Reilumman kokoinen Pikakompostori 550 soveltuu erityisesti laitoksille, taloyhtiöille tai useamman perheen yhteiskäyttöön.

Maisemakompostori Kivi?

Biolan Maisemakompostori Kivi on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Reilun kokonsa ansiosta se soveltuu hyvin puutarhajätteen sekä kesämökin käymäläjätteen kompostointiin. Luonnonkiven värinen Maisemakompostori sulautuu osaksi ympäristöään ja sopii näin pieneenkin pihaan.

Maisemakompostori KiviMaisemakompostori Kivi

...vai kenties perinteinen Puutarhakompostori?

Biolan Puutarhakompostori on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Tilavalla n. 900 litran vetoisella Biolan Puutarhakompostorilla jalostat kasvimaa- ja puutarhajätteet tehokkaasti muhevaksi kompostiksi. Suuri saranoitu kansi helpottaa kompostorin täyttöä. Tiivis rakenne ja säädettävä ilmanvaihto ehkäisevät kompostimassan kuivumista ja vähentävät siten kompostin hoitotarvetta.

Puko ja omenatRAJ