• Etusivu
  • Kasvillisuus

Merilevä virkistää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.02.2024
Pistokas AdobeStock_505202591

© Adobe Stock

Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemmin

Yleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.

Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.

Tasaista kastelua vaativat kasvit, kuten saniaiset, nukkumaijat ja peikonlehdet, kannattaa kastelun helpottamiseksi istuttaa altakasteluruukkuun. Altakasteluruukkuihin on oma erikoismultansa, joka takaa veden tasaisen jakautumisen säiliöstä kasvin juuristoalueelle. Kaktukset ja muut liiasta kosteudesta kärsivät huonekasvit istutetaan kaktusmultaan. Hyvä kaktusmulta sisältää murskattua kevytsoraa ja hiekkaa parantamaan kasvualustan ilmavuutta ja veden liikkuvuutta. Kaktusmulta ei varastoi vettä yhtä tehokkaasti kuin muut kukkamullat, joten se kuivahtaa riittävän nopeasti kastelun jälkeen.

Virkisteeksi merilevää

20181_51435.jpg

Kasvien lannoitus lopetetaan vuoden pimeimmäksi ajaksi. Lannoituksen sijaan kasveille annetaan Merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Merileväuute on luonnonmukainen kasvienhoitoaine; sen teho perustuu valtameren leväkasvien sisältämiin luonnon tehoaineisiin ja hivenravinteisiin. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.

Poikkeuksen tekevät talvella kukkivat kasvit, kuten syklaamit ja joulukaktukset, joiden lannoitusta jatketaan kukinnan ajan. Niiden lannoitukseen käytetään joko kasteluveteen sekoitettavaa Luonnonravinnenestettä tai multaan työnnettäviä Luonnonravinnepuikkoja.

Kasvillisuus
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
20072_3573.jpg
Mitä kuuluu perunalle?
Aurinkoinen ja kuiva kesä tuotti perunaa varastoihin noin viidenneksen vähemmän kuin edeltävä runsassatoinen kesä. Mukulat ovat nyt pienempiä kuin yleensä. Kuivan kesän kasvattama peruna säilyy hyvin. Etuna voi pitää myös sitä, että peruna vastaa nyt suomalaisten yleisiä makumieltymyksiä, koska perunat ovat tärkkelyspitoisia ja jauhoisen kuivia. Perunoiden arvioidaan riittävän entiseen tapaan seuraavaan satokauteen saakka.
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20227_78230.jpg
Tietoa kotipuutarhurin turvaksi
Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja. Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.
20087_11948.jpg
Vaasan asuntomessujen pihapaloja
Vaasan asuntomessualue Suvilahti sijaitsee merellisissä maisemissa lahden poukamassa, noin 3 kilometriä Vaasan keskustasta. Suvilahden merellisyys ja luonnon vehreys ovat alueen rakastetuimpia piirteitä. Asuntomessualue liittyy luontevasti koko kaupungin kattavaan viheralueverkostoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton