• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nurmikon kastelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Kastelu aloitetaan 2 viikon poudan jälkeen

. Jos sen aloittaa vasta kun heinä alkaa kellastua, kestää viikon pari ennenkuin kastelun tulokset näkyvät.

Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Nurmikko kuluttaa vettä 2-4 litraa neliömetrillä, joten 20-30 mm:n kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi. Paras kastelutapa: harvoin mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee heinänjuuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee nurmikosta entistä aremman poudalle. Nuutunut nurmikko ei kestä kulutusta niin hyvin kuin tuore.

Maan pintakerrosten on ehdittävä kuivua kastelukertojen välillä. Näin ruohonjuuret saa pysymään syvällä ja siten poudankestävinä.

Liikakastelu liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.

Lue lisää nurmikon hoidosta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista ynnä muusta sellaisesta. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
201010_23503.jpg
Raikkautta salaateista
Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.Yhdistelmäsalaattien lisäksi toisena suuntauksena etenee pussitettujen tai rasioihin pakattujen irtonaisten salaatinlehtien suosio. Esimerkiksi jääsalaatin osa kuluttajista haluaa valmiiksi tyvestä leikattuina lehtinä, samoin kuin vaikkapa keräsalaatinkin. Kannellisessa muovirasiassa hankitaan muun muassa pähkinäiseltä maistuvaa vuonankaalia.
20214_69950.jpg
Kysy, vastaamme -palvelu aukeaa 01.08.2021: kysymyksiin vastaa Plantagen!
Askarruttavatko sinua pihaan ja puutarhaan liittyvät asiat?Mietitkö millaisia kasveja istuttaisit puutarhaan?Kysy, vastaamme -palsta aukesi jälleen.Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy.
20217_71460.jpg
Perinnekasvi: Ketoneilikka
Ketoneilikka (Dianthus deltoides) on osa Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjaamme, jossa esittelemme puutarhojemme perinnekasveja.
20228_79413.jpg
Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa
Poppelin voi hävittää, kun kuorii tyven huolellisesti nyt alkukesällä. Vuoden päästä sen voi kaataa. Mutta kuulin sellaisenkin konstin, että kun katkaistujen poppelien kannolle laittaa karkeata merisuolaa, ne kuolevat. Onko näin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton