Kun nurmikko on perustettaessa kunnolla kalkittu, niin seuraava ns. ylläpitokalkitus voidaan tehdä muutaman vuoden kuluttua. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta ja lisäksi kalkkia kuluu nurmikon käyttöön hurja määrä: n. 100 g/m2 joka vuosi. Maa happamoituu myös sateen sisältämän rikin vaikutuksesta. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole nurmiheinälle käyttökelpoisessa muodossa, mutta sammal viihtyy. Maa kalkitaan ja lannoitetaan vuosittain tai maa-analyysin mukaan. Pölyävä hienojakoinen kalkki, ns. dolomiittikalkki on nopeavaikutteista ja edullisinta, mutta levitystyö on epämukavaa. Myynnissä on myös rakeisia kalkkeja, jotka eivät pölyä. Jotkut kalkkiseokset sisältävät myös muita ravinteita. Kalkitus saa happamoituneessa maassa nurmikon uuteen kasvuun.
Kalkita voi mihin aikaan vuodesta tahansa. Keväällä kalkin voi levittää jo pienen lumikerroksen päälle, jolloin sulamisvedet kuljettavat kalkin nopeasti kasvien juuristoalueelle.
Lue lisää kalkituksesta
Nurmikko kestää parhaiten kulutusta, jos se on kasvussa koko ajan - ja se edellyttää kasvualustan hyvää ravinnetilaa. Lannoitus lisää leikkauskertoja, mutta samalla nurmikon kestävyys paranee ja se on kauniimpi. Kalkitus ja lannoitus estävät osaltaan sammalen ja muiden rikkakasvien kasvua, sillä voimakaskasvuinen nurmikko ei jätä muille kasveille tilaa.
Viikoittain leikattu hyväkuntoinen nurmikko, jolta ei kerätä pois leikkuujätettä, tuottaa ravinteita leikkuujätteestä. Silloin lannoitemääriä voi pienentää 20-50 % suositelluista määristä.
Lannoita vanha nurmikko keväällä, kun ruoho on 4-5 cm pitkää. Anna typpipitoista moniravinnelannoitetta säkin kyljessä olevien ohjeiden mukaan. Kompostia voi puolestaan levittää sormituntumalla. Kahden viikon kuluttua edellisestä kerrasta voit lannoittaa ravinneköyhää, vanhaa nurmikkoa uudelleen typpipitoisella lannoitteella.
Huom! Typpipitoista lannoitetta ei anneta enää heinäkuun puolivälin jälkeen, sillä se haittaisi kasvien tuleentumista talven varalle.
Lisää nurmikon lannoittamisesta
Paikattavia kohtia ovat nurmikossa olevat aukot, jotka aiheutuvat joko nurmikon pahasta palamisesta auringossa, talvehtimisvaurioista tai kovasta kulutuksesta. Jos kyseinen kohta toimii jatkossakin kulkureittinä, niin siihen ei kannata tehdä nurmikkoa. Kulkureitille voidaan asentaa kiveys tai laatat - tai polun voidaan antaa olla sellaisenaan.
Jos nurmikossa on vuodenaikojen aiheuttamia vaurioita, niin korjaus tapahtuu keväällä tai myöhään kesän lopulla seuraavassa järjestyksessä:
Tärkeää paikkauskylvössä on myös huolehtia siitä, että siemenet ovat kosketuksissa maanpinnan kanssa eivätkä ne jää auringossa palaneen nurmikon päälle.
Jos paikkauskylvön tekee keskikesällä, niin kuivuus saattaa tuhota kasvuun lähdön. Keväällä ja syyskesällä ilmankosteus on sen verran korkea, ettei kuivumisen vaaraa juurikaan ole.
Jos paikkauksen tarpeessa on vain pienet alueet, ne voidaan paikata seuraavasti: kuollut nurmikko poistetaan ja hyvässä kasvussa olevaa ruohikkoa siirretään kuolleen kohdan tilalle. Jos on nurmikko on suurelta alueelta korvattava ja asialla on kiire, on paras käyttää siirtonurmikkoa.
Katso nurmikon paikkauksesta video
Nurmikolle voidaan levittää katteeksi noin puolen sentin kerros hiekka/turveseosta, kompostimultaa tai pelkkää hiekkaa. Kattamisella parannetaan nurmikon kasvualustan happitilannetta, saadaan ruohon kasvupiste suojaan, edistetään versomista ja lisätään ruohon kulutuksen kestoa. Vuosien kuluessa lisätyt katteet auttavat myös maan rakenteen parantamisessa.
Hiekkaturveseosta suositetaan käytettäväksi savimailla, kompostimultaa pehmeillä humuspitoisilla mailla ja hiekkaa pehmeillä humuspitoisilla mailla. Katetta levitetään nurmikolle aikaisin keväällä taikka leikatun ja haravoidun ruohikon päälle myöhään syksyllä.
Nurmikon elvyttäminen katteella
Sammalen voi myös myrkyttää. Nurmikkosulfaatti tuhoaa viikossa kahdessa sammalen maanpäälliset osat. Kuollut sammal haravoidaan pois ja aukkopaikat paikkauskylvetään. Myrkytetty sammal palaa kuitenkin takaisin nurmikkoon, sen tulon syytähän ei myrkytyksellä poisteta.
Miten eroon sammaleesta?
Myyrät tekevät pieniä kasoja nurmikkoon vähän väliä. Myyriä voi yrittää torjua seuraavin keinoin: myyrän käytävään laitetaan silakoita tai työnnetään tuomen oksia. Myös maahan laitettava tuuliviiri, viipperä, on kokeilun arvoinen asia. Taattua tulosta ei kuitenkaan voi antaa näille keinoille. Markkinoilla on myös erilaisia myyrien torjuntaan kehiteltyjä laitteita, kemiallisia myrkkyjä sekä mekaanisia apuvälineitä.
Myyrien torjunta puutarhassa
Lisää tietoa pihan ja puutarhan rakentamisesta ja hoidosta löydät Puutarha.netistä!