• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2022
20227_79039.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista yms. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.

Työsuunnitelma ja pihatöiden aikataulu on hyvä sopia yhdessä urakoitsijan kanssa. Erityisesti, jos taloa ja pihaa rakennetaan samanaikaisesti, on eri töiden aikatauluttaminen tärkeää, jotta pihan rakentaminen ei haittaa talonrakennusta tai toisinpäin. Talonrakentajan kannattaa myös huomioida, että rakennuksen pohjia kaivava urakoitsija voisi samalla kaivaa myös kulkuväylien, kiveyksien ja muiden piharakenteiden pohjat. Tässä vaiheessa työ käy nopeasti ja kustannussäästöjä syntyy varmasti verrattuna siihen, että samat kaivutyöt tehtäisiin vasta rakennuksen valmistuttua.

Kovien rakenteiden rakentamisen aikana tulee varmistaa, että suunnitelluille istutusalueille jätetään myös riittävästi tilaa. Erityisesti muureilla ja rinteissä kasvualusta eli mullan syvyys jää helposti liian ohueksi ja se kostautuu myöhemmin kuivumisoireina ja kasvien kitukasvuisuutena. Pihan valaistuskaapelointi on myös hyvä tehdä kovien rakenteiden yhteydessä, jotta pihassa tehtävät istutustyöt eivät vaurioita johtoja.

Mitä pihanrakentaminen maksaa?

Kaivutyöt, maamassojen siirrot ja erilaiset rakenteiden pohjatyöt lohkaisevat tavallisesti suurimman osan piharakentamisen budjetista.

Kovat rakenteet, esimerkiksi betonikiveys maksaa noin 50 eur/m2. Tästä materiaalien osuus on noin puolet ja työn osuus puolet. Luonnonkivien käyttö nostaa yksikköhintaa, mutta aikaa myöten ja käytössä niiden arvo kasvaa, koska luonnonkivet ovat kestäviä ja käytännössä huoltovapaita.

Nurmikko maksaa työtavan, pinta-alan ja käytetyn materiaalin mukaan noin 2–10 euroa/m2. Siemenestä kylvetty nurmi on luonnollisesti halvempi kuin heti valmis siirtonurmi.

Istutusalueiden neliöhinnat riippuvat pitkälti siitä, mitä kasveja istutuksessa käytetään. Kasvualusta eli multa maksaa noin 25 €/m3. Pensaat ja perennat maksavat 5–10 eur/kpl ja puut alkaen noin 25 euroa. Kasvien ja istutuksissa käytettävien materiaalien kirjo on ympäri maata niin erilainen, että niistä kannattaa pyytää urakoitsijalta yksikkökohtainen hinnasto.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Edellä mainitut hinnat ovat viitteellisiä ja voivat vaihdella paljonkin. Pihan rakentamiseen vaikuttavat monet eri kustannustekijät ja kokonaisuus ratkaisee lopullisen hinnan. Keskimäärin kustannuksista noin puolet on työtä ja puolet materiaalien osuutta.

Muurit, portaat, katokset, pergolat, huvimajat, kesäkeittiöt, vesiaiheet ja leikkipaikat ovat aina yksilöllisiä rakenteita ja niistä kannattaa pyytää tarjous.

Pientalon rakentaja!

Tilaa pihasuunnitelma ennen talopakettia ja pyydä talon maanrakennustöistä tarjous myös viherrakentajalta. Varaa piharakentamiseen noin 8–12 % kiinteistön arvosta!
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82603.jpg
Viikon kysymys: Mikä valeangervo tämä on?
Istutin pari vuotta sitten sormivaleangervon. Ensimmäiset lehdet olivat sellaisia kuin piti, siistireunaisia, mutta sitten tupsahti esiin myös repalereunaisia, kuten kuvasta näkyy. Niiden nimenä voisi olla valesormivaleangervo, mutta mitä ne siis oikeasti ovat ja miten pääsen niistä eroon?
20093_15683.jpg
Kasvikortisto-kisan voitti kelloköynnös (Cobaea scandens)
Puutarha.netin Kasvikortisto sisältää tiedot 1111 Suomessa menestyvästä kasvista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen ja tieteellisen nimen sekä kuvien lisäksi runsaasti tietoa kasvista.Puutarha.netin jäsenillä on mahdollisuuskirjoittaa kortille omia kokemuksia ja näkemyksiä kasvistaehdottaa kortille uusia kasvikuviaehdottaa kokonaan uutta kasvikorttiaJäseneksi liittyminen on ilmaista.Siirrykasvikortistoon
20224_77843.jpg
Pihasuunnitteluun kuuluu
Pihasuunnitteluun kuuluu useita erilaisia vaiheita, joiden soisi alkavan jo tonttia hankittaessa ja talon paikkaa suunniteltaessa. Maaston muotoilut, tontin kuivatus sekä kaikki pihan toiminnot kannattaa miettiä mahdollisimman tarkkaan, jotta sopivilla rakenne- ja sijoitusratkaisuilla saadaan helpotettua pihaelämän arkea. Kasvivalintojen puntarointi onkin sitten helpompaa ja usein myös mieluisampaa.
20232_69133.jpg
Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta
Taimikasvatus on keino, jolla aikaistetaan ja pidennetään kasvukautta. Suomen kesä on niin lyhyt, etteivät kaikki meillä viljeltävät vihannekset ehtisi tuottaa satoa tai kukat kukkia ennen pakkasia, ellei taimia esikasvatettaisi sisällä. Onneksi valoisa ikkunalauta sopii hyvin taimikasvatuspaikaksi. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata siemeniä kylvää, sillä liian vähäisessä valossa taimista kasvaa pitkiä ja honteloita.Maalis–huhtikuussa on aika kylvää pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit, kuten tomaatti. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuunalkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa. Tarvittaessa lisävaloa voi antaa erityisellä kasvilampulla.
20148_40512.jpg
Avomaankurkkua tuoreena - tai säilöttynä
Avomaankurkkujen satokausi on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka, joten elo-syyskuussa niitä onkin yleensä runsaasti tarjolla! Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorista ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia. Napakat, pinnaltaan rosoiset ja väriltään vihreät, 5-15 cm mittaiset kurkut ovat parhaimmillaan tuorekäyttöön sekä säilöntään. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja väri kellastuu; eivätkä ne enää ole parhaimmillaan (maku muuttuu puisevaksi).Kurkkuja poimitaan sitä mukaa, kun niitä avomaalla kypsyy. Ne irtoavat kevyesti kiertämällä. Sadonkorjuun jälkeen kurkut viilennetään ja suojataan auringolta sekä haihtumiselta. Säilytyspaikan tulisi olla viileä (+8 - +12 astetta), eikä lähellä kannata säilyttää etyleeniä tuottavia hedelmiä tai tomaatteja.
202211_67381.jpg
Pihasuunnitelma säästää rahaa
Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka suunnitelman teettäjän onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän osaa nähdä pihan kokonaisuutena, jossa mikään osatekijä ei nouse liikaa esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton