• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.06.2024
20227_79039.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista ynnä muusta sellaisesta. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.

Työsuunnitelma ja pihatöiden aikataulu on hyvä sopia yhdessä urakoitsijan kanssa. Erityisesti, jos taloa ja pihaa rakennetaan samanaikaisesti, on eri töiden aikatauluttaminen tärkeää, jotta pihan rakentaminen ei haittaa talonrakennusta tai toisinpäin. Talonrakentajan kannattaa myös huomioida, että rakennuksen pohjia kaivava urakoitsija voisi samalla kaivaa myös kulkuväylien, kiveyksien ja muiden piharakenteiden pohjat. Tässä vaiheessa työ käy nopeasti ja kustannussäästöjä syntyy varmasti verrattuna siihen, että samat kaivutyöt tehtäisiin vasta rakennuksen valmistuttua.

Kovien rakenteiden rakentamisen aikana tulee varmistaa, että suunnitelluille istutusalueille jätetään myös riittävästi tilaa. Erityisesti muureilla ja rinteissä kasvualusta eli mullan syvyys jää helposti liian ohueksi ja se kostautuu myöhemmin kuivumisoireina ja kasvien kitukasvuisuutena. Pihan valaistuskaapelointi on myös hyvä tehdä kovien rakenteiden yhteydessä, jotta pihassa tehtävät istutustyöt eivät vaurioita johtoja.

Mitä pihanrakentaminen maksaa?

Kaivutyöt, maamassojen siirrot ja erilaiset rakenteiden pohjatyöt lohkaisevat tavallisesti suurimman osan piharakentamisen budjetista.

Kovat rakenteet, esimerkiksi betonikiveys maksaa noin 50 eur/m2. Tästä materiaalien osuus on noin puolet ja työn osuus puolet. Luonnonkivien käyttö nostaa yksikköhintaa, mutta aikaa myöten ja käytössä niiden arvo kasvaa, koska luonnonkivet ovat kestäviä ja käytännössä huoltovapaita.

Nurmikko maksaa työtavan, pinta-alan ja käytetyn materiaalin mukaan noin 2–10 euroa/m2. Siemenestä kylvetty nurmi on luonnollisesti halvempi kuin heti valmis siirtonurmi.

Istutusalueiden neliöhinnat riippuvat pitkälti siitä, mitä kasveja istutuksessa käytetään. Kasvualusta eli multa maksaa noin 25 €/m3. Pensaat ja perennat maksavat 5–10 eur/kpl ja puut alkaen noin 25 euroa. Kasvien ja istutuksissa käytettävien materiaalien kirjo on ympäri maata niin erilainen, että niistä kannattaa pyytää urakoitsijalta yksikkökohtainen hinnasto.

<p data-block-key="i1xpj">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)

Edellä mainitut hinnat ovat viitteellisiä ja voivat vaihdella paljonkin. Pihan rakentamiseen vaikuttavat monet eri kustannustekijät ja kokonaisuus ratkaisee lopullisen hinnan. Keskimäärin kustannuksista noin puolet on työtä ja puolet materiaalien osuutta.

Muurit, portaat, katokset, pergolat, huvimajat, kesäkeittiöt, vesiaiheet ja leikkipaikat ovat aina yksilöllisiä rakenteita ja niistä kannattaa pyytää tarjous.

Pientalon rakentaja!

Tilaa pihasuunnitelma ennen talopakettia ja pyydä talon maanrakennustöistä tarjous myös viherrakentajalta. Varaa piharakentamiseen noin 8–12 % kiinteistön arvosta!

Hoitotyöt
hankkeen aloitus
pihasuunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78683.jpg
Piha- ja muurikivien hankinta: näin lasket tarvittavan määrän
Onko suunnitelmissasi toteuttaa pihakiveys tai muuri, mutta määrien laskeminen tuottaa päänvaivaa? Pihan pinnanmuodot kaipaavat kenties muureja ja erilaiset oleskelualueet ja kulkureitit tasaista päällystettä. Tässä Ruduksen vinkit suunnitteluun ja määrien laskemiseen.
20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus
Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan
Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.
kattopuutarha
Viheralueiden kunnossapito taloyhtiössä
Kellastuva nurmikko voi olla merkki siitä, että on aika harkita uudenlaista lähestymistapaa viheralueiden kunnossapitoon. Monilajinen niitty tuo taloyhtiön pihaan elämää ja väriä, tarjoten samalla ekologisen ja helppohoitoisen vaihtoehdon perinteiselle nurmikolle. Kansipuutarhat puolestaan tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kaupunkitilaa vihreänä keitaana, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä hallita hulevesiä. On harkinnan arvoinen asia luoda kestävä ja toiminnallinen ympäristö taloyhtiön asukkaille.
20222_76802.jpg
Kylvä kesäkukkia!
Kesäkukat kasvatetaan yleensä yksivuotisina koristekasveina. Näihin lasketaan kylvökukat, sekä esikasvatettavat että suoraan maahan kylvettävät, mutta myös mukulasta kasvatettavat, kuivakukat, koristeheinät ja yksivuotiset köynnökset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton