• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2022
20227_79039.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista yms. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.

Työsuunnitelma ja pihatöiden aikataulu on hyvä sopia yhdessä urakoitsijan kanssa. Erityisesti, jos taloa ja pihaa rakennetaan samanaikaisesti, on eri töiden aikatauluttaminen tärkeää, jotta pihan rakentaminen ei haittaa talonrakennusta tai toisinpäin. Talonrakentajan kannattaa myös huomioida, että rakennuksen pohjia kaivava urakoitsija voisi samalla kaivaa myös kulkuväylien, kiveyksien ja muiden piharakenteiden pohjat. Tässä vaiheessa työ käy nopeasti ja kustannussäästöjä syntyy varmasti verrattuna siihen, että samat kaivutyöt tehtäisiin vasta rakennuksen valmistuttua.

Kovien rakenteiden rakentamisen aikana tulee varmistaa, että suunnitelluille istutusalueille jätetään myös riittävästi tilaa. Erityisesti muureilla ja rinteissä kasvualusta eli mullan syvyys jää helposti liian ohueksi ja se kostautuu myöhemmin kuivumisoireina ja kasvien kitukasvuisuutena. Pihan valaistuskaapelointi on myös hyvä tehdä kovien rakenteiden yhteydessä, jotta pihassa tehtävät istutustyöt eivät vaurioita johtoja.

Mitä pihanrakentaminen maksaa?

Kaivutyöt, maamassojen siirrot ja erilaiset rakenteiden pohjatyöt lohkaisevat tavallisesti suurimman osan piharakentamisen budjetista.

Kovat rakenteet, esimerkiksi betonikiveys maksaa noin 50 eur/m2. Tästä materiaalien osuus on noin puolet ja työn osuus puolet. Luonnonkivien käyttö nostaa yksikköhintaa, mutta aikaa myöten ja käytössä niiden arvo kasvaa, koska luonnonkivet ovat kestäviä ja käytännössä huoltovapaita.

Nurmikko maksaa työtavan, pinta-alan ja käytetyn materiaalin mukaan noin 2–10 euroa/m2. Siemenestä kylvetty nurmi on luonnollisesti halvempi kuin heti valmis siirtonurmi.

Istutusalueiden neliöhinnat riippuvat pitkälti siitä, mitä kasveja istutuksessa käytetään. Kasvualusta eli multa maksaa noin 25 €/m3. Pensaat ja perennat maksavat 5–10 eur/kpl ja puut alkaen noin 25 euroa. Kasvien ja istutuksissa käytettävien materiaalien kirjo on ympäri maata niin erilainen, että niistä kannattaa pyytää urakoitsijalta yksikkökohtainen hinnasto.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Edellä mainitut hinnat ovat viitteellisiä ja voivat vaihdella paljonkin. Pihan rakentamiseen vaikuttavat monet eri kustannustekijät ja kokonaisuus ratkaisee lopullisen hinnan. Keskimäärin kustannuksista noin puolet on työtä ja puolet materiaalien osuutta.

Muurit, portaat, katokset, pergolat, huvimajat, kesäkeittiöt, vesiaiheet ja leikkipaikat ovat aina yksilöllisiä rakenteita ja niistä kannattaa pyytää tarjous.

Pientalon rakentaja!

Tilaa pihasuunnitelma ennen talopakettia ja pyydä talon maanrakennustöistä tarjous myös viherrakentajalta. Varaa piharakentamiseen noin 8–12 % kiinteistön arvosta!
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20207_65961.jpg
Pensasmustikat ja viinimarjat kypsyvät nyt - katso smoothie ohje
Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ry kertoo tiedotteessaan, että pensasmarjojen satokausi on taas parhaimmillaan. Jonkin verran on kärsitty pölyttäjien puutteesta ja viileästä keväästä, mutta pääasiallisesti sadosta on tulossa hyvä. Marjat kannattaa poimia ja hankkia heti talteen, sillä satokaudesta on tulossa lyhyt.
20215_64745.jpg
Kesäkukilla koreasti kesään
Pihan ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Niihin ei pääse kyllästymään, sillä kasvukauden aikana voi seurailla sesonkia ja vaihdella ainakin ruukkuistutusten kasveja kasvukauden edetessä. Ja jos sesongeittain ei olisikaan vaihtelunhalua, uudistuu ruukkutarhan ilme kuin itsestään vähintäänkin joka kevät uusien kesäkukkien myötä.
20143_38411.jpg
Piha on melkein valmis... Paljonko varata rahaa pihan viimeistelyyn?
Pihan teko jää uudisrakentamisessa yleensä viimeiseksi. Siinä vaiheessa saattaa olla budjetti jo käytetty, vaikka suunnitelmissa vielä olisi pihagrillin tai kylpytynnyrin hankinta. Samoin saattaa käydä remontoinnissa. Muuten kiinteistö on laitettu kuntoon, mutta loppusilaus on jäänyt vaiheeseen pihan osalta.
20125_31015.jpg
Eksoottinen katsura - kaunis pikkupuu tai pensas
Katsura(Cercidiphyllum japonicum) tunnetaan myös pikkulehtikatsurana. Se on kesävihanta, monirunkoinen ja eksoottinen puu tai iso pensas. Näyttävä lisä puutarhaan etenkin syksyisessä väriloistossaan! Katsuran löydät myös Puutarha.netin Kasvikortistosta - kuten yli 1400 muutakin kasvia!
20136_35583.jpg
Monitoimityökalu muuntuu puutarhurin tarpeiden mukaan
Bosch on tuonut markkinoille uuden innovatiivisen monitoimityökalun puutarhan muotoiluun ja siistimiseen. AMW 10 –monitoimityökalu muuntuu oksasahaksi, pensas- ja viimeistelyleikkuriksi vain moottoriyksikköön kiinnitettävää lisälaitetta vaihtamalla.Tilaa Puutarha.net-kaupasta
201110_28313.jpg
Basilika <i>(Ocimum basilicum)</i>
MaustebasilikaMaustebasilika eli basilika(Ocimum basilicum) on yksivuotinen, pensasmainen ja ruohovartinen kasvi, jota käytetään yleisesti mausteena. Basilika kuuluu huulikukkaiskasvien (Lamiaceae) heimoon, johon kuuluu myös monia mintunsukuisia yrttejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton