• Etusivu
  • Hoitotyöt

Raikkautta salaateista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
201010_23503.jpg

Lämmin salaattikimara

Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.

Yhdistelmäsalaattien lisäksi toisena suuntauksena etenee pussitettujen tai rasioihin pakattujen irtonaisten salaatinlehtien suosio. Esimerkiksi jääsalaatin osa kuluttajista haluaa valmiiksi tyvestä leikattuina lehtinä, samoin kuin vaikkapa keräsalaatinkin. Kannellisessa muovirasiassa hankitaan muun muassa pähkinäiseltä maistuvaa vuonankaalia.

Tummia, tukevia, mausteisia

Salaatteihin haetaan syys- ja talvikautena vihreän ja vaalean rinnalle tummia sävyjä. Valinta voi osua punaiseen salanovatyyppiseen, kertaleikkauksella valmiiseen salaattiin. Lollo rosso -salaatin lehdet vaihtelevat vaaleanvihreästä punertaviin. Tammenlehtisalaattia saa vihreän lisäksi punaisena. Punaruotinen viinisuolaheinä lisää salaattiin näköä ja makua.

Tukevalehtinen roomansalaatti oli vielä jonkin aikaa sitten kova nousija, mutta suosio on nyt vakiintunut paikoilleen. Friseesalaattia tapaa sekä mietona ja makeana että hieman pirteämmän makuisena. Mausteisen kirpeä, maultaan retiisiä muistuttava rucola ja lehtikaalin aromiin vivahtava mitsuna ovat säilyttäneet paikkansa hyvin.

Salaatin onnistumisen niksit

Valitse vaihdellen erilaisia salaatinlehtiä: neutraaleja ja aromaattisia, ohuita ja jämäköitä, vihreitä ja punaisia, isoja ja pieniä. Huuhtaise kevyesti siivilässä, nosta puhtaalle pyyhkeelle ja ravista kuiviksi. Kuivat salaatinlehdet eivät painu kokoon vaan pysyvät kuohkeina ja kastike tarttuu niihin mukavasti.

Pelkistä salaatinlehdistä syntyy tyylikäs oheissalaatti aterialle hienovaraisen salaatinkastikkeen kanssa. Voit pyyhkäistä salaattikulhon sisäpinnat halkaistulla valkosipulinkynnellä ja sekoittaa kastikkeen balsamietikasta ja öljystä mausteenaan ripaus suolaa ja pippuria, ehkä sinappia tai hunajaa.

Vihreä salaatti on yleensä tapana tarjota höystettyjen lisäkkeiden kanssa ensimmäisenä ruokalajina. Englannissa tämä salaatti on kylmän pääruoan lisänä. Italiassa se kuuluu kalan ja vihannesten seuraan. Ranskassa vihreä salaatti nautitaan pääruoan jälkeen raikasteena ja edistämään ruoansulatusta.

Salaatinlehdet antavat hyvän pohjan muille aineksille, joista voi koota vaikka kokonaisen aterian. Peruna tai täysjyväohra tuo täyteläisyyttä. Kala tai broileri toimii hyvänä valkuaisainelähteenä, mutta myös herneitä, papuja ja siemeniä kannattaa kokeilla. Makea ja suolainen, lämmin ja kylmä vastakohtapareina piristävät.

Ruokaisa syyssalaatti
2 broilerin rintafileetä
1 – 2 rkl rypsiöljyä tai pullomargariinia
0, 5 tl suolaa, varovasti mustapippuria
0,75 tl paprikajauhetta
1,5 dl ohrasuurimoita (täysjyväohraa; kypsymisaika 8 min)
3 dl laimeaa kasvis- tai kanalientä
tuoretta persiljaa, timjamia, rakuunaa ja basilikaa (tai 2 -3 eri yrttiä)
1 rkl rypsiöljyä
(8 kirsikkatomaattia tai 1 paprika)
0,5 - 1 ruukku salanova-tyyppistä salaattia tai tammenlehtisalaattia
1 ruukku frisee- tai jääsalaattia tai vastaavasti vuonankaalia
Kastike:
1 dl puolukkakastiketta
Lisäksi:
täysjyväleipää

  • Paista nahattomat broilerin rintafileet kuumalla pannulla tilkassa rasvaa. Kun pinta on saanut hyvän värin molemmilta puolilta, anna fileiden vielä hautua kypsiksi kannen alla. Mausta broileripalat miedosti suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Anna vetäytyä folion alla muun valmistelun ajan.
  • Kypsennä ohrasuurimot tai nopeasti kypsyvä täysjyväohra. Lisää ohraan hienonnetut tuoreyrtit ja rypsiöljy. Sekoita ja anna maustua. Huuhtele ja paloittele tomaatit tai paprika, jos käytät niitä.
  • Yhdistä salaattiainekset suoraan lautasille tai kokoa salaattiannokset litteiden leipien päälle. Nosta alimmaksi reilut kerrokset erilaisia salaatinlehtiä ja halutessasi paloiteltuja tomaatteja tai paprikaa. Ripottele päälle yrttiohraa ilmavasti.
  • Leikkaa broilerinliha viistosti viipaleiksi ja annostele salaatteihin. Valuta päälle puolukkakastiketta.

Vinkki:

Voit hankkia puolukkakastikkeen valmiina tai tee se itse näistä aineksista: 200 g puolukoita, 1,5 dl vettä, 1 dl sokeria, 0,5 rkl maissitärkkelystä, 0,5 rkl vettä. Survo puolukat ja keitä survos veden ja sokerin kanssa mehuksi. Siivilöi ja siirrä mehu takaisin kattilaan. Keitä, kunnes sakenee. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

Ruokaisa syyssalaatti
Ruokaisa syyssalaatti

Lämmin salaattikimara
8 viipaletta pekonia
3 (kotimaista) omenaa
puolikas tuoretta chiliä
valkosipulinkynsi
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2 ruukkua roomansalaattia (tai osaksi punasalaattia tai pinaatinlehtiä)
noin 1dl viinisuolaheinää
6 tuoretta mintunlehteä
suolaa
mustapippuria

  • Aseta pekoniviipaleet kylmälle pannulle yhtenä kerroksena. Kytke levy päälle ja kuumenna niin, että pekoni paistuu rapeaksi ja rasva valuu pannulle. Nosta rapeat pekoniviipaleet talouspaperin päälle. Pese pannu.
  • Poista omenista siemenkodat ja lohko omenat kuorineen. Hienonna puolikas chiliä ja yksi valkosipulinkynsi.
  • Revi roomansalaatti isoiksi suupaloiksi ja irrottele viinisuolaheinästä lehdet.
  • Kuumenna puhtaalla pannulla tilkka öljyä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja chili sekä omenalohkot. Paista, kunnes omenalohkot kuumenevat.
  • Siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja lisää pannulle roomansalaatti, viinisuolaheinän- ja mintunlehdet. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Pyöräytä kaikki ainekset sekaisin kahdella lastalla varovasti nostellen. Samalla kaikki salaattiainekset lämpenevät.
  • Annostele lämmin salaatti suoraan lautasille.
  • Nosta pinnalle juuri ennen tarjoilua rapeat pekoniviipaleet.

Vinkki:

Voit tarjota lisäksi grissinejä. Jos leivot ne itse, muotoile esimerkiksi punajuuriraasteella maustetusta sämpylätaikinasta ohuita, pitkiä tankoja.

Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry
Ruokaohjeet: Kotimaiset Kasvikset ry
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83254.jpg
Tiedäthän, mihin kaikkeen voit käyttää ruokasoodaa?
Kun kaiken maailman konmarit sun muut kehottavat tyhjentämään kaapit ja elämään vähemmällä, voi käydä niin, ettei siivouspäivän koittaessa ole tässä nätiksi tyhjennetyssä siivouskaapissa pesuaineita. Lisäksi ilkeät kemikaalit vaanivat joka tuotteessa, joten mitä sitä sitten uskaltaa edes ostaa, kun kämppä haisee pahalle? Lisäksi stressi pistää närästämään, eikä siihenkään löydy lääkettä. Hädänpäivä ei ole käsillä! Kaapistasi löytyy melko varmasti ruokasoodaa, joka on yllättävä "joka paikan höylä".
202311_79767.jpg
Tähtianis tuo ruokaan lakritsan makua
Rusotähtianis (Illicium verum), tunnetummin tähtianis, on monelle tuttu jouluinen mauste. Tähtianiksen maku on pippurinen ja lakritsainen. Se on tavallista anista voimakkaampi. Se on lähtöisin Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Se kuuluu kiinalaisen keittiön perusmausteisiin ja sitä käytetään myös lääkeaineena.
202311_73229.jpg
Jouluasetelmat ikkunoiden väliin
Asuuko teillä pieniä vikkeläsormisia lapsosia tai kaikista koristeista kiinnostuneita lemmikkejä? Jos vastasit kyllä, tiedät varmasti tunteen, kun olet asetellut pöydälle kauniisti jouluasetelmaa ja käännettyäsi selän tontut porhaltavat pitkin lattioita, kävyt on pureskeltu rikki, pumpulista luodut lumet ovat pitkin sohvaa ja lapsi luulee saaneensa niistä hattaraa. Ja mitkä koristenauhat, oliko niitäkin asetelmassa? Entäpä jos siirtäisitkin asetelman ikkunan väliin, pienten sormien ja hampaiden ulottumattomiin?
20221_76597.jpg
15 kysymystä ja vastausta bokashoinnista
Bokashi on helppo ja nopea tapa tehdä ravinteikasta multaa sekä nestemäistä lannoitetta kaikista keittiön biojätteistä. Bokashi on lyhyesti sanottuna jätteiden hapattamista Bokashi-rouheen tai mikrobiliuoksen avulla hapettomassa tilassa. Bokashointi herättää kuitenkin paljon kysymyksiä, joihin vastaamme nyt.
202311_83288.jpg
Palmun katveessa
Viime vuosisadan vaihteessa palmut olivat suurta muotia ruukku- ja sammiokasveina, ja porvarikodin aulassa piti olla ainakin yksi palmu. Vaikka 1930- ja 40-luvulla palmut olivat täysin pois muodista, moni silti säilytti palmunsa. Sopivasti vettä ja valoa saava palmu pysyy kauniina ja voikin elää 50, jopa 80 vuotta.
20232_64836.jpg
Valitse ja hoida kesäkukat oikein
Kesäkukat ovat nopea tapa koristaa pihat ja parvekkeet. Vaikka ne kasvavat vain yhden kesän, ovat kukinnot sitäkin runsaammat. Jotta kesäkukat tuottaisivat iloa mahdollisimman kauan, täytyy niidenkin hoidossa muistaa muutama asia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton