• Etusivu
  • Hoitotyöt

Sipulin tuholaiset ja taudit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78648.jpg

Älä anna tuholaisten ja tautien pilata sipuleitasi.

Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.

Sipulikärpänen on sipulin merkittävin tuholainen

Sipulikärpänen (Delia antiqua) on sipulin merkittävin tuholainen. Väriltään sipulikärpänen on harmaa ja tummaviiruinen, jalat ovat mustat. Toukat ovat valkeita noin senttimetrin pituisia, ja elävät sipulin maanalaisissa osissa.

Merkitys: Sipulikärpäsen toukat vioittavat juuristoa, jonka vuoksi lehdet kellastuvat ja näivettyvät. Koko kasvi voi kuihtua.

Leviäminen: Sipulikärpänen talvehtii kotelona, ja kuoriutuu keväällä. Aikuiset kärpäset leviävät sipulikasvustoihin kesäkuun loppupuolella (kun lämpösumma ylittää 360°). Kärpänen munii sipulin tyvelle. Munista kuoriutuvat toukat kaivautuvat juuristoon syömään. Toukkavaiheen jälkeen toukka koteloituu. Osa koteloista talvehtii, osa kuoriutuu jo kesällä, jos lämpöä riittää.

Torjunta: Sipulikärpäsiä torjutaan viljelykierron avulla. Viljelmä kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas edellisvuoden viljelmästä. Sipulikärpästen leviämistä voidaan ehkäistä myös verkoilla tai harsoilla, jotka levitetään heti kylvön/istutuksen jälkeen. Viljelmien lähellä olevat houkutuskasvit (kylvösipuli) keräävät sipulikärpäset luokseen munimaan, jonka jälkeen munat ja kotelot hävitetään esim. muokkaamalla ne syvään maahan. Sipulikärpästä voidaan torjua upottamalla istukkaat ennen istutusta laimeaan dimetoaattiliuokseen. Kärpästen lentoaikana muninnan alkaessa useilla pyretroidivalmistilla on hyväksyntä käytettäväksi myös sipulille.

Sipulikoi erityisesti purjolla ja ruohosipulilla

Sipulikoi (Acrolepiopsis assectella) vioittaa erityisesti purjoa ja ruohosipulia.

Merkitys: Toukat syövät lehtiin "ikkunakuvioita", ja voivat vioittaa myös kasvupistettä.

Leviäminen: Sipulikoi munii naatteihin touko-kesäkuussa. Munista kuoriutuvat toukat syövät lehtiä niin, että vioituskohtiin jää läpikuultava kalvo, "ikkunakuvio". Toukat koteloituvat naatin sisälle. Sipulikoilla on 2-3 sukupolvea vuodessa.

Torjunta: Sipulikasvustot voi peittää harsolla tai verkolla heti istutuksen jälkeen. Sipulikoin esiintymistä kannattaa tarkkailla keltaisilla liima-ansoilla tai feromonipyydyksillä. Toukkia voi torjua myös kemiallisesti pyretroidiruiskutuksin, tai Bioruiskute S:llä.

Lähde: www.farmit.net

Sipulikasvien haitallisimmat kasvitaudit

Sipulinharmaahome leviää pääasiassa sairaiden istukkaiden mukana. Niihin taudinaiheuttaja tulee saastuneesta kylvösiemenestä. Se ei aiheuta lainkaan oireita istukkaissa eikä kasvukauden aikana, vaan on selvästi varastotauti. Varastoinnin aikana sipulissa alkaa pilaantuminen sipulin kaulaosasta, joka pehmenee ja tummuu. Sipulin kuoreen alkaa ilmestyä ruskeita laikkuja, maltoiset lehdet muuttuvat vetisiksi ja savunharmaiksi sipulin niskasta alkaen. Myöhemmin sipulin pinnalle ilmestyy harmaata pölyävää rihmastoa ja mustia rihmastopahkoja. Lopulta sipuli pehmenee kokonaan ja lysähtää kokoon. Myös tavallinen harmaahome saattaa iskeä kylvösipulin naatteihin, jos loppukesä on kostea.

Sipulinnaattihome talvehtii saastuneissa satojätteissä ja saastuneissa istukkaissa. Niistä kasvaviin naatteihin kehittyy kevätnaattihometta, joka tuhoaa naatteja. Tartunta tapahtuu vasta, kun naatit ovat ainakin 15 cm korkeita. Homelaikuissa kehittyy itiöitä, jotka tartuttavat uusia lehtiä aiheuttaen kesänaattihomeen. Naattihome ilmenee lehtien pinnalle kehittyvinä vaaleina nukkalaikkuina. Saastuneet naatit tuhoutuvat ja sipulin kasvu pysähtyy.

Sipulinpahkamätä tartuttaa kaikkia sipulikasveja. Se tuhoaa sipulin juuret, jolloin sairaat kasvit irtoavat helposti maasta. Sipulin alapintaa peittää valkea rihmasto, jossa on noin puolen mm:n kokoisia pyöreitä, mustia rihmastopahkoja. Tauti näkyy pellossa heikkokasvuisina laikkuina, joissa sipulin naatit kellastuvat. Pahkat kulkeutuvat paikasta toiseen mullan mukana koneissa ja jalkineissa. Tauti leviää myös saastuneen lisäysaineiston mukana. Maassa pahkat saattavat säilyä jopa 10 vuotta. Taimiaineistolainsäädäntö määrää, ettei sipulinpahkamätää saa olla minkään sipulilajin istukas- eikä taimiaineistossa, jota tarjotaan julkisesti myytäväksi.

Sipulimätä, fusariummätä eli sipulinfusarioosi, säilyy maassa ja istukkaissa. Tauti vaivaa sekä pikkuistukkaita että ruokasipuleja jo kasvukauden aikana. Lehdet kuihtuvat ja kasvu heikkenee taudin tuhotessa sipulin juuria. Kasvien tyveen kehittyy vaaleaa tai punertavaa rihmastoa. Varastossa sairaiden sipulien alimmat osat tummuvat ja uloimmat lehdet punertuvat. Taudin pilaamat sipulit mätänevät ja kuivuvat sitten kokoon.

Viher- ja mustahome ovat erittäin yleisiä kaikkialla. Sipulissa ne kasvattavat rihmastoa sipulien pintaan ja lehtien väliin. Sipulin pinta tulee rosoiseksi ja painuu vähitellen sisään. Homeet pilaavat sadon laatua ja vähentävät kauppakelpoisen sadon määrää.

Tauteja torjutaan käyttämällä puhdasta lisäysaineistoa ja kuivattamalla sipulit hyvin ennen varastointia. Jos taudit ovat päässeet maahan, niin olisi pidettävä 3–5 vuoden tauko sipulin viljelyssä. Tautien kestoasteet, rihmastopahkat, säilyvät useita vuosia maassa ja saastuttavat sipulit, vaikka käytettäisiinkin terveitä istukkaita.

Lähde: www.kasvinsuojeluseura.fi

Puutarhassa voi esiintyä lukuisia eri kasvitauteja ja tuholaisia. Katso ja lue, mitä Keskustelupalstalla niistä puhutaan.

Allium-suvun lajeja löytyy myös Kasvikortistosta. Lue lisää sipuleista ja laukoista.

Yleistä asiaa hyötykasveista pääset lukemaan täältä!

Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta

Ohje

Ohje

Lisää luettavaa:

Puutarhassa voi esiintyä lukuisia eri kasvitauteja ja tuholaisia. Katso ja lue, mitä Keskustelupalstalla niistä puhutaan.

Allium-suvun lajeja löytyy myös Kasvikortistosta. Lue lisää sipuleista ja laukoista.

Yleistä asiaa hyötykasveista pääset lukemaan täältä!

Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79377.jpg
Miksi särkyneensydämen kukka on valkoinen? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneen sydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa, olen esikasvattanut sen sisällä ja taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä? Ihastuin kasviin ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa, jos se on jo istutettu? Valkoinen on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike? Otan myös mielelläni vastaan muita hoito ohjeita.
20165_46500.jpg
Kasvimaan kuohkea kasvualusta
Kuohkeassa maassa kasvin juuristo pääsee kasvamaan laajaksi ja voimakkaaksi. Kuohkean maan ongelmaksi saattaa muodostua liiallinen kuivuus, jota voi ehkäistä kattamalla maan esimerkiksi ruohosilpulla.
20231_80729.jpg
Saniaiset huonekasvina
Tropiikista ja subtropiikista peräisin olevat saniaiset herättävät huomiota monimuotoisilla ja -värisillä lehdillään. Ne ovat suosittuja ja kauniita, mutta melko vaateliaita huonekasveja. Saniaisissa on useita eri lajeja: herkän siroja ja höytyväisiä sekä leveälehtisiä ja vahvarakenteisia.
20213_69397.jpg
Kotimainen humala kiinnostaa useita toimijoita
Kotimainen humala kiinnostaa niin panimoita kuin viljelijöitäkin. Luonnonvarakeskus (Luke) tutki tuhat kansalaisten lähettämää näytettä suomalaisista humalista, joista parikymmentä on valittu viime syksynä alkaneeseen viljelykokeeseen. Osaa valituista humalista on käytetty oluen, siman tai sahdin valmistuksessa vuosikymmeniä.
20074_4728.jpg
Siemenvesalta kukkaloistoa kesään
Avomaanfreesia (Freesia x hybrida)Kiinnostaisiko kaunis värisekoitus tuoksuvia freesioita? Ne sopivat sekä esikasvatukseen että suoraan avomaalle istutettavaksi.Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, tuulensuojainen ja lämmin. Kasvualustaksi sopii läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen, vähintään 30 cm syvä multamaa. Kasvu ja kukinta on huonoa kuivassa maassa.
20132_33749.jpg
Löydä parhaat puutarhat
Missä näet Suomen kauneimman kukkaloiston, näyttävimmät muotopuutarhat ja mahtavimmat metsäpuistot? Tutustu puutarhagurujen suosikkeihin ja löydä lukijoiden lempipaikat. Nauti ja lumoudu!Arja Kuittinen / Kodin Kuvalehti * Puutarhassa 2012

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton