• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pihasuunnitelmalla voi säästää rahaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202310_83279.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Toiveet voivat koskea yleisiä toimintoja, esimerkiksi pyykinkuivaustelinettä ja sen paikkaa, oleskelutilan kokoa, trampoliinin maisemointia tai vaikka yksittäisiä kasvitoiveita. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän sovittaa pihan ja rakennukset kokonaisuudeksi, jossa mikään osatekijä ei nouse kohtuuttomasti esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset. Kun kaikki pihan hankinnat on suunniteltu huolellisesti, ei tule tehtyä harkitsemattomia heräteostoksia, jotka tulevat usein yllättävänkin kalliiksi…

Suurimpia sudenkuoppia omatoimisessa pihasuunnittelussa on kasvien valitseminen – kasveja tulee hankittua kauniiden kuvien vuoksi ja istutettua paikkoihin, joissa ne eivät menesty. Koska taimet ovat kalliita, ja pieneenkin pihaan niitä kuitenkin mahtuu melkoisesti, ei suunnittelussa kannata pihtailla. Suunnitelman teettäminen maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti, kun kasveja ei menetetä, niitä on oikea määrä, eivätkä ne peitä toisiaan jo parin vuoden kuluttua.

Toinen usein toistuva kompastuskivi piilee kiveyksen ja muurien suunnittelussa ja rakentamisessa. Ammattilainen osaa suositella rakennuksiin, pihan muuhun tyyliin ja budjettiin sopivat kivimallit ja häneltä saa tarvittaessa ohjeet niin kiveyksen reunojen tuentaan kuin kallistuksiinkin ja jopa tarkat ohjeet kiveyksen perustamiseen ja rakentamiseen. Kunnollisia ohjeita noudattaen kiveys ja muurit saadaan kerralla kuntoon eikä niitä tarvitse lähteä uusimaan ja oikomaan ensimmäisen talven jälkeen.

Istutussuunnitelma tai yleissuunnitelma

Pihasuunnitelma sisältää yleensä ainakin istutussuunnitelman, kasviluettelon, materiaali- ja rakennesuositukset sekä rakentamis- ja hoito-ohjeet. Pihan omistaja tarvitsee siis yleensä sellaiset kuvat ja ohjeet, joista käy aivan yksiselitteisesti ilmi, mitä pihalle kuhunkin kohtaan on suunniteltu. Näiden asiakirjojen avulla urakoitsijakin pystyy kertomaan pihan viherrakentamiselle oikean hinnan.

Omistaja voi tietysti soveltaa suunnitelmaa, koska tarpeet ja mieliteot voivat muuttua, mutta turvallisinta on pitäytyä suunnitelmassa ainakin kalliimpien ratkaisujen suhteen.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Joillekin harrastajille saattaa riittää pihan yleissuunnitelma, jossa suunnittelija luo pihalle vain rungon. Siitä ilmenee yleinen tilanjako näkösuojineen sekä istutusalueiden, erilaisten rakenteiden ja pintojen sijainnit. Omistaja tekee sitten lopulliset valinnat kasvien ja käytettävien materiaalien osalta.

Pihasuunnitelman voi myös teettää vain jostain pihan osasta, esimerkiksi sisäänkäynnin kohdasta, johon halutaan näyttävyyttä ja toimivuutta.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Kevät ja alkukesä kaikkein kiireisintä aikaa

Keväthuuma on taas parhaimmillaan, ja pihan suunnittelun ja viherrakentamisen aika on kuumimmillaan. Pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa voi olla jo vaikeaa saada tälle kesälle. Suunnittelulle parasta aikaa olisivatkin talven hiljaiset kuukaudet, ja viherrakennustyötkin olisi syytä varata jo viimeistään alkutalvesta.

Pihasuunnittelijan valintaan kannattaa panostaa. Vinkkejä saa suunnittelijan aiemmista töistä, joita voi pyytää näytille. Hyödyllistä voi myös olla suunnitelman teettäneiden tuttavien haastattelu tai suositukset. Myös hinta voi vaikuttaa asiaan. Suunnittelijat eivät yleensä lähde hinnoittelemaan pihasuunnitelmaa kohdetta näkemättä eli hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat mm. pihaan haluttujen toimintojen ja rakenteiden määrä sekä maaston tasaisuus, jotka taas vaikuttavat työhön käytetyn ajan määrään. Pihan koko ei välttämättä hintaan vaikuta: pienessä pihassa on usein enemmän pohdittavaa ja ratkottavaa kuin suuremmassa tilassa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20117_27145.jpg
Keväinen kukkapilvi ja syksyn punaiset marjat - Pilvikirsikka
Voimakkaasti kasvava, terve, kaunis ja upeasti kukkiva pienehkö puu/pensas kotipihan näyttäväksi yksittäiskasviksi tai osaksi ryhmäistutusta. Keväällä valkoinen pilvihuntu - syksyllä punaiset marjat lintujen iloksi ja ravinnoksi!Katso pilvikirsikka Kasvikortistossa
202211_80232.jpg
Tuijan kaato? Asiantuntija vastaa
Rivitalon pihallani tuija on kasvanut luhtitalon korkuiseksi. Sen rungosta on alkanut kasvaa uusi rungollinen tuija. Voinko kaataa suuremman rungon ja antaa uuden kasvun jatkaa kasvamista rungosta. Jos näin voi tehdä, pitääkö vanhaa runkoa jättää kuinka paljon? Tuijan lajiketta en tiedä, leveys on noin 3–4 m. Tuija on saanut kasvaa yksinään.
20077_5575.jpg
Mansikan pääsato on valmistumassa
Kuhina mansikkapelloilla alkanutMansikan pääsatokauden alkua joutui tänä vuonna odottamaan tavallista pidempään. Näin kävi aikaisesta kevään tulosta huolimatta. Vaikka kesäkuussa oli lämpimiä hellepäiviä, mukaan mahtui myös viileitä jaksoja. Nyt satokausi on kuitenkin täydessä vauhdissa Etelä-Suomen rannikkoalueilla, ja maan keskiosissa pääsatokausi on alkamassa. Maamme pohjoisosissa pääsatokausi käynnistyy heinäkuun toisella viikolla, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.
20235_78176.jpg
Köynnösruusun istutus ja hoitaminen
Köynnösruusut ovat tyylikkäitä ja runsaskukkaisia köynnöksiä – ja kukkiessaan ne vetävät varmasti katseita puoleensa. Istuttamalla monta tainta vierekkäin kasvustosta tulee runsas ja näyttävä. Eri lajikkeita yhdistelemällä saadaan puolestaan aikaan erilaisia väriyhdistelmiä.
20202_63015.jpg
"Nurinkurisuuden päivä" - Taas on karkauspäivä 29.02.20
Taas on neljä vuotta siitä, kun karkauspäivänä syntyneet täyttivät viimeksi vuosia, ja naapurin Riitta kosi miestään Anteroa. Päivä, jota on pidetty nurinkurisuuden päivänä jo pitkän aikaa ja jota ennen pidettiin leikkimielisesti vanhojen piikojen ilon ja onnen päivänä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton