• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vinkit suuren pihan suunnitteluun – aloita suurista linjoista, älä yksityiskohdista

Tiina Painokallio
Päivitetty 22.05.2025
20224_77974.jpg

Viikon kysymys: "Tunnun sortuvani pikkupiipertämiseen, vaikka pihaa on täytettävänä aarikaupalla. Mitä vinkkejä voitte antaa ison pihan suunnittelun pohjaksi?"

Pihaa laittaessa tulee usein katsottua vain työn alla olevaa kohtaa. Yksityiskohtiin keskittyminen ja huolellinen työ on toki välttämätöntä, mutta tätä työtä ennen tulee hahmottaa ja suunnitella kokonaisuus. Katso siis maisemaa, suunnittele näkymät ja suuret linjat ennen pienempiin yksityiskohtiin siirtymistä.

Pihan suunnitteluun kannattaa varata aikaa; kuvaa näkymiä, piirrä ja kirjaa omia tarpeitasi ja toiveitasi paperille. Jos epäilet omia taitojasi, niin pihasuunnittelijan tekemä suunnitelma tulee pidemmän päälle edullisemmaksi kuin yrityksen ja erehdyksen kautta rakentunut piha – ja kokonaisuus varmasti myös siistimmäksi, hallitummaksi sekä käytännöllisemmäksi.

Pihasuunnittelija ottaa suunnittelun perustaksi paikan kasvuolosuhteet sekä pihan omistajan toiveet. Valmiin pihasuunnitelman pohjalta on helppo ja mukava lähteä sitten omaa tahtiaan rakentamaan unelmiensa kotipuutarhaa!

Vinkkejä isoon puutarhaan

Iso puutarha ei rakennu hetkessä ja tekemistä siellä varmasti riittää. Suunnittele ja toteuta puutarhasi käytettävissä olevan ajan mukaan. Vältä myös turhantarkkuutta, niin saat aikaan näyttävän ja mahdollisimman helppohoitoisen puutarhan!

Aloita isoista pinnoista ja kookkaita kasveista

Suunnittele paikat oleskelulle, hyötypuutarhalle, jätehuollolle jne. tarpeittesi mukaisille tiloille. Aloita puutarhasi rakennustyö pohjatöiden jälkeen nurmialueiden ja pinnoitettujen kulkureittien rakentamisella, Istuta tämän jälkeen pihan puut ja kookkaat pensaat, näköesteet ja rajakasvillisuus.

Tämän jälkeen pihallasi on rajat ja paikat kaikelle tarpeelliselle. Voit siis lähteä suunnittelemaan ja rakentamaan istutuksia:

  • Etene rauhassa; vaikkapa ryhmä tai tietty alue kerrallaan. Toteuta aluksi sisääntulo ja oleskelualue - siirtyen sitten kauemmas rakennuksista.
  • Muodosta istutuksista laajoja kokonaisuuksia ja rajaa alue; näin hoitaminen on helpompaa.
  • Istuta myös yhtä lajia aina useamman taimen ryhmä, niin saat näyttävämmän kasvuston.
  • Valitse etenkin tontin reuna-alueille kookkaita perennoja (voit yhdistää myös pensaita ja puitakin). Isot perennat ovat näyttäviä ja peittävät alleen rikkaruohot.
  • Ajattele isosti; pienet yksityiskohdat hukkuvat maisemaan. Vain oleskelualueen reunoilla ja sisääntulon yhteydessä tms. paikoilla pienet yksityiskohdat kiinnittävät huomion.

Ison pihan rakentaminen käy helposti myös kukkarolle.

Muutama vinkki siis myös rahan säästämiseksi:

  • Älä kiirehdi. Istutuksia voit rakentaa ja laajentaa aina tilaisuuden tullen.
  • Kasvata siemenistä. Siemeniä voit ostaa, kerätä itse tai vaihtaa muiden kotipuutarhurien kanssa (esimerkiksi keskustelupalstalta löydät siemenketjuja).
  • Jaa omia kasvejasi. useimmat perennat tarvitsevat jakamista muutaman vuoden välein – jakamalla saat kätevästi uusia taimia. Voit kysyä jakotaimia myös naapuriltasi tai tuttavaltasi!
  • Vaihda taimia. Useissa kunnissa järjestetään vuosittain taimienvaihtopäiviä. Käytä nämä tilaisuudet hyväksesi!
  • Kompostoi kaikki kasvinjätteet, niin saat ilmaiseksi muhevaa ja ravinteikasta multaa ja säästät multa- sekä lannoitekustannuksissa.

Isossa puutarhassa riittää aina tehtävää ja kotipuutarhurilla uusia ideoita toteutettavaksi. Aika ja jaksaminen voivat kuitenkin aina rajoittaa puutarhatöiden tekemistä, joten pyri rakentamaan pihasta mahdollisimman helppohoitoinen. Äläkä kanna turhaa huolta tekemättömistä töistä, vaan rentoudu ja nauti puutarhastasi!

Ohje

Ohje

Lue myös:

Kasvillisuus
suunnittelu
pensaat
perennat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
20225_78227.jpg
Yksi- ja monivuotiset kukat puutarhassa – koristekasvit rytmittävät ja rikastuttavat puutarhaa
Puutarhassa kasvavat koristekasvit voidaan jakaa karkeasti neljään eri luokkaan: yksivuotiset kukat, monivuotiset kasvit eli perennat, puut ja pensaat. Hyvällä suunnittelulla voit istuttaa pihallesi harmonisen kokonaisuuden, jossa erityyppiset kasvit täydentävät toisiaan.
Taloyhtiön kaunis piha
Puutarhamyymälä Muhevainen tarjoaa laajan kasvivalikoiman ja asiantuntevaa palvelua viherrakentamiseen.
Hoidettu ja siisti taloyhtiön piha nostaa asuntojen arvoa. Puutarhamyymälä Muhevaiselta löydät kaikki pihan kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistämme löytyvät siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut. Löydät meiltä apua myös taloyhtiön pihan suunnitteluun ja neuvoja toteutukseen.
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20199_60208.jpg
Syksy on parasta istutusaikaa!
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. "Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä", muistuttaa Tarja LeinoRengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton