• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ison pihan suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.05.2022
20224_77974.jpg

Viikon kysymys:
"Tunnun sortuvat pikkupiipertämiseen, vaikka pihaa on täytettävänä aarikaupalla. Mitä vinkkejä voitte antaa ison pihan suunnittelun pohjaksi?"

Pihaa laittaessa tulee usein katsottua vain työn alla olevaa kohtaa. Yksityiskohtiin keskittyminen ja huolellinen työ on toki välttämätöntä, mutta tätä työtä ennen tulee hahmottaa ja suunnitella kokonaisuus. Katso siis maisemaa, suunnittele näkymät ja suuret linjat ennen pienempiin yksityiskohtiin siirtymistä.

Pihan suunnitteluun kannattaa varata aikaa; kuvaa näkymiä, piirrä ja kirjaa omia tarpeitasi ja toiveitasi paperille. Jos epäilet omia taitojasi, niin pihasuunnittelijan tekemä suunnitelma tulee pidemmän päälle edullisemmaksi kuin yrityksen ja erehdyksen kautta rakentunut piha – ja kokonaisuus varmasti myös siistimmäksi, hallitummaksi sekä käytännöllisemmäksi. Pihasuunnittelija ottaa suunnittelun perustaksi paikan kasvuolosuhteet sekä pihan omistajan toiveet. Valmiin pihasuunnitelman pohjalta on helppo ja mukava lähteä sitten omaa tahtiaan rakentamaan unelmiensa kotipuutarhaa!

Vinkkejä isoon puutarhaan

Iso puutarha ei rakennu hetkessä ja tekemistä siellä varmasti riittää. Suunnittele ja toteuta puutarhasi käytettävissä olevan ajan mukaan. Vältä myös turhantarkkuutta, niin saat aikaan näyttävän ja mahdollisimman helppohoitoisen puutarhan!

Aloita isoista pinnoista ja kookkaita kasveista

Suunnittele paikat oleskelulle, hyötypuutarhalle, jätehuollolle jne. tarpeittesi mukaisille tiloille. Aloita puutarhasi rakennustyö pohjatöiden jälkeen nurmialueiden ja pinnoitettujen kulkureittien rakentamisella, Istuta tämän jälkeen pihan puut ja kookkaat pensaat, näköesteet ja rajakasvillisuus.

Tämän jälkeen pihallasi on rajat ja paikat kaikelle tarpeelliselle. Voit siis lähteä suunnittelemaan ja rakentamaan istutuksia:

  • Etene rauhassa; vaikkapa ryhmä tai tietty alue kerrallaan. Toteuta aluksi sisääntulo ja oleskelualue - siirtyen sitten kauemmas rakennuksista.
  • Muodosta istutuksista laajoja kokonaisuuksia ja rajaa alue; näin hoitaminen on helpompaa.
  • Istuta myös yhtä lajia aina useamman taimen ryhmä, niin saat näyttävämmän kasvuston.
  • Valitse etenkin tontin reuna-alueille kookkaita perennoja (voit yhdistää myös pensaita ja puitakin). Isot perennat ovat näyttäviä ja peittävät alleen rikkaruohot.
  • Ajattele isosti; pienet yksityiskohdat hukkuvat maisemaan. Vain oleskelualueen reunoilla ja sisääntulon yhteydessä tms. paikoilla pienet yksityiskohdat kiinnittävät huomion.

Ison pihan rakentaminen käy helposti myös kukkarolle. Muutama vinkki siis myös rahan säästämiseksi:

  • Älä kiirehdi. Istutuksia voit rakentaa ja laajentaa aina tilaisuuden tullen.
  • Kasvata siemenistä. Siemeniä voit ostaa, kerätä itse tai vaihtaa muiden kotipuutarhurien kanssa (esimerkiksi keskustelupalstalta löydät siemenketjuja).
  • Jaa omia kasvejasi. useimmat perennat tarvitsevat jakamista muutaman vuoden välein – jakamalla saat kätevästi uusia taimia. Voit kysyä jakotaimia myös naapuriltasi tai tuttavaltasi!
  • Vaihda taimia. Useissa kunnissa järjestetään vuosittain taimienvaihtopäiviä. Käytä nämä tilaisuudet hyväksesi!
  • Kompostoi kaikki kasvinjätteet, niin saat ilmaiseksi muhevaa ja ravinteikasta multaa ja säästät multa- sekä lannoitekustannuksissa.

Isossa puutarhassa riittää aina tehtävää ja kotipuutarhurilla uusia ideoita toteutettavaksi. Aika ja jaksaminen voivat kuitenkin aina rajoittaa puutarhatöiden tekemistä, joten pyri rakentamaan pihasta mahdollisimman helppohoitoinen. Äläkä kanna turhaa huolta tekemättömistä töistä, vaan rentoudu ja nauti puutarhastasi!

  • Kasvikortistossa on yli 1400 kasvin tiedot sekä runsaasti kuvia.
  • Muistathan, että Puutarha.netin valikosta löydät runsaasti tietoa ja apua!
Ohje

Ohje

Käytä nämä hyödyksesi!

  • Kasvikortistossa on yli 1400 kasvin tiedot sekä runsaasti kuvia.
  • Muistathan, että Puutarha.netin valikosta löydät runsaasti tietoa ja apua!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201110_28313.jpg
Basilika <i>(Ocimum basilicum)</i>
MaustebasilikaMaustebasilika eli basilika(Ocimum basilicum) on yksivuotinen, pensasmainen ja ruohovartinen kasvi, jota käytetään yleisesti mausteena. Basilika kuuluu huulikukkaiskasvien (Lamiaceae) heimoon, johon kuuluu myös monia mintunsukuisia yrttejä.
20077_5967.jpg
Elokuun nimikkokasvit
Monikäyttöinen tyrniMonikäyttöinen tyrni Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophaë rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas, jota istutetaan terveellisten marjojen, hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvyn takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kirpeät marjat keitetään mehuksi tai niistä valmistetaan marmeladia. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa saakka ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
202112_74154.jpg
Tulkoon rauha
Turun joulurauhan julistuksessa tulee käyttää maskiaJoulurauhan julistaminen on historiallisesti ainutlaatuinen perinne; missään muualla joulurauhan julistus ei ole säilynyt lähes katkeamattomana keskiajalta asti.Joulurauhan julistuksella on jo vuosisatojen ajan pyritty varmistamaan yhteiskuntarauhan säilyminen pitkien vapaiden aikana. Toinen syy perinteen syntymiselle on Raamatun enkelien Maassa rauha -kehotus jouluyönä. Tätä toivetta ei "Jumalan henki" pysty toteuttamaan, vaan joulun rauha on kiinni meistä itsestämme.Turun perinteisessä joulurauhan julistuksessa tulee käyttää koronatilanteen takia maskia. Joulurauhan julistus ollaan järjestämässä jouluaattona normaalilla tavalla. Viime vuonna perinteinen julistus julistettiin ilman yleisöä. Turun kaupunki varautuu tänäkin vuonna myös muihin vaihtoehtoihin, jos koronatilanne heikkenee entisestään.
20199_60265.jpg
Pensaiden syyshoito
Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100-180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.
202311_80299.jpg
Joulukukkavinkkejä sisälle
Kukkia ei kannata ottaa vakavasti: hanki niitä, jotka sinua miellyttävät, sen värisiä kuin sinulle sopii ja nauti elämästä!
20228_79400.jpg
Konstit, joilla saa rikkakasvit pois? Asiantuntija vastaa
Meillä on mökillä n. 30 m2 alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on myös koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi myrkyttäessä huomioida.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton