• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ison pihan suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.05.2022
20224_77974.jpg

Viikon kysymys:
"Tunnun sortuvat pikkupiipertämiseen, vaikka pihaa on täytettävänä aarikaupalla. Mitä vinkkejä voitte antaa ison pihan suunnittelun pohjaksi?"

Pihaa laittaessa tulee usein katsottua vain työn alla olevaa kohtaa. Yksityiskohtiin keskittyminen ja huolellinen työ on toki välttämätöntä, mutta tätä työtä ennen tulee hahmottaa ja suunnitella kokonaisuus. Katso siis maisemaa, suunnittele näkymät ja suuret linjat ennen pienempiin yksityiskohtiin siirtymistä.

Pihan suunnitteluun kannattaa varata aikaa; kuvaa näkymiä, piirrä ja kirjaa omia tarpeitasi ja toiveitasi paperille. Jos epäilet omia taitojasi, niin pihasuunnittelijan tekemä suunnitelma tulee pidemmän päälle edullisemmaksi kuin yrityksen ja erehdyksen kautta rakentunut piha – ja kokonaisuus varmasti myös siistimmäksi, hallitummaksi sekä käytännöllisemmäksi. Pihasuunnittelija ottaa suunnittelun perustaksi paikan kasvuolosuhteet sekä pihan omistajan toiveet. Valmiin pihasuunnitelman pohjalta on helppo ja mukava lähteä sitten omaa tahtiaan rakentamaan unelmiensa kotipuutarhaa!

Vinkkejä isoon puutarhaan

Iso puutarha ei rakennu hetkessä ja tekemistä siellä varmasti riittää. Suunnittele ja toteuta puutarhasi käytettävissä olevan ajan mukaan. Vältä myös turhantarkkuutta, niin saat aikaan näyttävän ja mahdollisimman helppohoitoisen puutarhan!

Aloita isoista pinnoista ja kookkaita kasveista

Suunnittele paikat oleskelulle, hyötypuutarhalle, jätehuollolle jne. tarpeittesi mukaisille tiloille. Aloita puutarhasi rakennustyö pohjatöiden jälkeen nurmialueiden ja pinnoitettujen kulkureittien rakentamisella, Istuta tämän jälkeen pihan puut ja kookkaat pensaat, näköesteet ja rajakasvillisuus.

Tämän jälkeen pihallasi on rajat ja paikat kaikelle tarpeelliselle. Voit siis lähteä suunnittelemaan ja rakentamaan istutuksia:

  • Etene rauhassa; vaikkapa ryhmä tai tietty alue kerrallaan. Toteuta aluksi sisääntulo ja oleskelualue - siirtyen sitten kauemmas rakennuksista.
  • Muodosta istutuksista laajoja kokonaisuuksia ja rajaa alue; näin hoitaminen on helpompaa.
  • Istuta myös yhtä lajia aina useamman taimen ryhmä, niin saat näyttävämmän kasvuston.
  • Valitse etenkin tontin reuna-alueille kookkaita perennoja (voit yhdistää myös pensaita ja puitakin). Isot perennat ovat näyttäviä ja peittävät alleen rikkaruohot.
  • Ajattele isosti; pienet yksityiskohdat hukkuvat maisemaan. Vain oleskelualueen reunoilla ja sisääntulon yhteydessä tms. paikoilla pienet yksityiskohdat kiinnittävät huomion.

Ison pihan rakentaminen käy helposti myös kukkarolle. Muutama vinkki siis myös rahan säästämiseksi:

  • Älä kiirehdi. Istutuksia voit rakentaa ja laajentaa aina tilaisuuden tullen.
  • Kasvata siemenistä. Siemeniä voit ostaa, kerätä itse tai vaihtaa muiden kotipuutarhurien kanssa (esimerkiksi keskustelupalstalta löydät siemenketjuja).
  • Jaa omia kasvejasi. useimmat perennat tarvitsevat jakamista muutaman vuoden välein – jakamalla saat kätevästi uusia taimia. Voit kysyä jakotaimia myös naapuriltasi tai tuttavaltasi!
  • Vaihda taimia. Useissa kunnissa järjestetään vuosittain taimienvaihtopäiviä. Käytä nämä tilaisuudet hyväksesi!
  • Kompostoi kaikki kasvinjätteet, niin saat ilmaiseksi muhevaa ja ravinteikasta multaa ja säästät multa- sekä lannoitekustannuksissa.

Isossa puutarhassa riittää aina tehtävää ja kotipuutarhurilla uusia ideoita toteutettavaksi. Aika ja jaksaminen voivat kuitenkin aina rajoittaa puutarhatöiden tekemistä, joten pyri rakentamaan pihasta mahdollisimman helppohoitoinen. Äläkä kanna turhaa huolta tekemättömistä töistä, vaan rentoudu ja nauti puutarhastasi!

  • Kasvikortistossa on yli 1400 kasvin tiedot sekä runsaasti kuvia.
  • Muistathan, että Puutarha.netin valikosta löydät runsaasti tietoa ja apua!
Ohje

Ohje

Käytä nämä hyödyksesi!

  • Kasvikortistossa on yli 1400 kasvin tiedot sekä runsaasti kuvia.
  • Muistathan, että Puutarha.netin valikosta löydät runsaasti tietoa ja apua!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71022.jpg
Millainen on täydellinen kukkaryhmä? Lue vinkit!
Upeasti kukkiva, hyvinvoiva kukkaryhmä on varmasti jokaisen tavoitteena uutta istutusta perustettaessa. Huolellisten pohjatöiden ohella suuri merkitys on luonnollisesti kasvien valinnalla. Mitä kaikkea tulisi sitten ottaa huomioon? Lue vinkit kukkaistutuksen suunnitteluun!Muistattehan myös, että...Kasvien valinnassa auttaa Puutarha.netin Kasvikortisto; sieltä voit hakea ryhmääsi sopivia kasveja mm. kasvukorkeuden, kukinnan ajankohdan tai värin tai vaikkapa kasvuolosuhteiden perusteella.
20221_76597.jpg
15 kysymystä ja vastausta bokashoinnista
Bokashi on helppo ja nopea tapa tehdä ravinteikasta multaa sekä nestemäistä lannoitetta kaikista keittiön biojätteistä. Bokashi on lyhyesti sanottuna jätteiden hapattamista Bokashi-rouheen tai mikrobiliuoksen avulla hapettomassa tilassa. Bokashointi herättää kuitenkin paljon kysymyksiä, joihin vastaamme nyt.
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.(Artikkelin kirjoittaja on Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö ja maisemasuunnittelija, gsm +358 40 8484 255, jaani.turunen@rudus.fi)
202312_83315.jpg
Tulppaanit puutarhassa
Tulppaanien laji- ja lakikekirjosta löytyvät sopivat värisävyt jokaiseen puutarhaan. Tulppaanit viihtyvät parhaiten multavassa hieta- ja hiekkamaassa ja ne ovat parhaimmillaan laajoina ryhminä.
20195_57973.jpg
Ryhmäruusut - kauniit, mutta oikukkaat hienohelmat
Upeat ryhmäruusut eivät tyydy vähään mutta palkitsevat viihtyessään pitkällä ja näyttävällä kukinnalla. Kasvupaikan vaativuutta korostaa se, että ne ovat Suomen oloissa menestysalueensa äärilaidoilla. Istutettaessa juuristoa täytyy kohdella erityisen varovaisesti, erityisesti, jos kyseessä ei ole täysin juurtunut astiataimi. Juuriston käsittely voi hidastaa tai jopa pysäyttää kasvun. Jos näin käy, kukinta viivästyy tai taimi voi jopa kuolla. Mutta myös päinvastoin: kun istutus ei keskeytä juuriston kehittymistä ja taimen kasvua, kukinta-aika saavutetaan varhaisemmin.Tutustu Muhevaisen ruusuvalikoimaan
202312_61700.jpg
Muistojen joulu - joulu on maagista aikaa
Joulu on maagista aikaa. Kun joulutohinat alkavat ja joululaulut raikuvat kaikkialla, alkaa myös samaan aikaan kutkuttava jännitys vatsanpohjassa. Jotkut joululaulut kiinnittävät huomiomme sanoillaan ja niihin lauluihin liittyy monenlaisia muistoja. Tässä artikkelissa toimituksen jäsen kertoo omista muistoistaan. Haluamme kuulla myös sinun muistoistasi, tulehan kirjoittamaan omasi. Linkin löydät artikkelin lopusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton