• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihasuunnittelija mukaan jo alkumetreillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.07.2011
202310_83274.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, on hinta kohtuullinen. Kunnollinen suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin. Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa, maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.

Pihasuunnittelija kannattaa siis ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusten paikkoja vielä suunnitellaan. On järkevää lähteä liikkeelle siitä, mitä jo on olemassa. Keskeisellä paikalla oleva komea tammi tai "portinpielessä" valmiina kasvavat koivut voivat sanella rakennusten sijoittelua. Asemakaava yleensä asettaa vielä omat rajoitteensa rakennusten sijoittelulle. Kallio tai metsäinen tontinkulma halutaan ehkä tuoda esille, jopa näkymään suoraan olohuoneen ikkunasta, jolloin rakennuksen huonejärjestystä pohditaan uudella tavalla.

Maastonmuotoilua kannattaa tehdä jo rakentamisen yhteydessä, jolloin se on edullista ja vaivatonta; kun kaivuri muutenkin jyllää tontilla talon perustusten kimpussa, kannattaa sillä ainakin kuoria rikkaruohojen valtaama pintamaa, kaivaa kaadettujen puiden kannot pois ja pensasaidalle valmis ojanne sekä sijoitella suuret kivet valmiiksi paikoilleen. On turhaa kuljettaa arvokasta maa-ainesta kuormakaupalla kaatopaikalle, jos sitä voidaan hyödyntää omalla tontilla esimerkiksi melu-, pöly- ja näköesteinä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisessa pihassa autotalli on usein sijoitettu tontille liian keskeiselle paikalle. Se varastaa katseen ja luo ensivaikutelman koko miljööstä. Mieluummin korostetaan taloa ja pihaa. Toki joskus voi olla myös tarkoituksenmukaista suojata varsinaista oleskelupihaa autotallilla. Tällöinkin pitäisi autotallia pystyä pehmentämään ja katsetta johdattamaan kohti taloa ja kauniita istutuksia. Autotallin sijoittelussa kannattaa myös miettiä turvallisuutta: suoraan vilkkaasti liikennöidylle kadulle peruuttaminen voi olla suorastaan vaarallista.

Suunnittelija aukaisee lisäksi kulkuväyliin, oleskelualueisiin ja pihavalaistukseen liittyviä kysymyksiä. Näiden pohjatyöt voidaan tehdä jo talonrakentamisen alkuvaiheessa, jolloin kulkeminen takapihallekin onnistuu vielä helposti.

On tärkeää, että asukkaiden omien toiveiden ja mieltymysten lisäksi sekä paikan että rakennusten tyyli säilytetään suunnittelun lähtökohtana. Tavoitteena on myös toimintojen mukaan jäsennelty pihapiiri, jossa on niin lasten leikille, oleskelulle, tuuletustelineelle kuin jäteastiallekin järkevät paikat. Avainsanoja ovat muun muassa toiminnallisuus, esteettisyys ja turvallisuus.

Usein kuvitellaan, että pienen pihan suunnitteleminen on helpompaa ja nopeampaa. Totuus on päinvastainen: Tarvittavien toimintojen ja toivottujen yksityiskohtien suunnitteleminen pieneen pihaan on usein huomattavasti vaativampaa. On sommiteltava ja mietittävä tarkkaan, miten kaikki saadaan mahdutettua pieneen tilaan, ja pidettävä kokonaisuus kuitenkin tasapainoisena.

Kasvillisuus
suunnittelu
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20206_65512.jpg
Uusia rakennusalan ohjekirjoja julkaistu
Ohje on rakennushankkeen eri osapuolten käyttämä työkalu savunpoistoon liittyvien säädösten ja standardien soveltamisessa. Pakollisesti noudatettavien säädösten lisäksi se ottaa huomioon sopimusperusteiset vaatimukset savunhallinnalle.Ohje on uudistettu versio vuonna 2012 ilmestyneestä savunpoisto-ohjeesta RIL 232-2012 Rakennusten savunpoisto. Suunnittelu, toteutus ja ylläpito.Julkaisu antaa suunnitteluohjeet savunpoiston mitoitukselle ja laitteistoille sekä niiden asennus-, kunnossapito- ja käyttöohjeet. Ohjeessa sisältää savunhallinnan rakennuksen paloturvallisuudessa, savunhallinnan suunnitteluperusteet ja lähtökohdat, savunhallintasuunnitelman, painovoimaisen ja koneellisen savunpoiston suunnittelun, paineistukseen perustuvan savunhallintajärjestelmän suunnittelun, suuntapainepuhallinlaitteiden suunnittelun, savunhallinnan sähköisten järjestelmien suunnittelun, savunhallintajärjestelmien liittymisen muihin järjestelmiin, savunhallintalaitteiden kuvaukset ja vaatimukset, savunhallintajärjestelmien asennuksen, käytön, huollon, kunnossapidon ja tarkastukset, savunhallinnan sammutus- ja pelastustoiminnassa. Liitteenä mm. mitoitustaulukoita ja esimerkkejä.Ohje on tarkoitettu rakennuttajille, urakoitsijoille, suunnittelijoille, laitetoimittajille ja viranomaisille sekä myös rakennuksen käyttäjille.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
20206_65359.jpg
Kosteudenhallinta puurakentamisessa
Rakennuksen kosteudenhallinta on kokonaisuus, joka koostuu kosteusteknisesti turvallisista suunnitteluratkaisuista, rakennusaikaisesta kosteussuojauksesta, rakenteiden hallitusta kuivattamisesta sekä rakennuksen oikeanlaisesta käytöstä ja huollosta.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu aina ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
20102_20434.jpg
Suosikkeina perunat ja sipulit
Hyvää perunaa pidetään tasokkaan ravintolan mittarina maukkaan leivän ja laadukkaan kahvin lisäksi. Perunasta kannattaa pitää huoli myös kotikeittiössä. Nyt on perunakulttuurissa edetty jo niin pitkälle, että kaupan valikoimista on ilo poimia erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Valinnanvara sipuleiden kohdalla palkitsee niin ikään. Pidä perunoita ja sipuleita kotona aina noin viikon tarve: perunat kylmäsäilytykseen ja kuivatut sipulit huoneenlämpöön.
20238_82731.jpg
Mikä pensasruusu? Asiantuntija vastaa
Mikähän pensasruusulaji on sellainen, jolla on tummanvihreät, hopeansävyiset lehdet ja jonka kukat ovat yksinkertaiset sekä aniliininpunaiset? Pensas kasvaa noin 2 metrin korkuiseksi. Luulen, että kyseessä on joku vanha lajike. Hankkisin sen pihaani, kun saisin selvitettyä lajin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton