• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihasuunnittelija mukaan jo alkumetreillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.07.2011
202310_83274.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, on hinta kohtuullinen. Kunnollinen suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin. Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa, maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.

Pihasuunnittelija kannattaa siis ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusten paikkoja vielä suunnitellaan. On järkevää lähteä liikkeelle siitä, mitä jo on olemassa. Keskeisellä paikalla oleva komea tammi tai "portinpielessä" valmiina kasvavat koivut voivat sanella rakennusten sijoittelua. Asemakaava yleensä asettaa vielä omat rajoitteensa rakennusten sijoittelulle. Kallio tai metsäinen tontinkulma halutaan ehkä tuoda esille, jopa näkymään suoraan olohuoneen ikkunasta, jolloin rakennuksen huonejärjestystä pohditaan uudella tavalla.

Maastonmuotoilua kannattaa tehdä jo rakentamisen yhteydessä, jolloin se on edullista ja vaivatonta; kun kaivuri muutenkin jyllää tontilla talon perustusten kimpussa, kannattaa sillä ainakin kuoria rikkaruohojen valtaama pintamaa, kaivaa kaadettujen puiden kannot pois ja pensasaidalle valmis ojanne sekä sijoitella suuret kivet valmiiksi paikoilleen. On turhaa kuljettaa arvokasta maa-ainesta kuormakaupalla kaatopaikalle, jos sitä voidaan hyödyntää omalla tontilla esimerkiksi melu-, pöly- ja näköesteinä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisessa pihassa autotalli on usein sijoitettu tontille liian keskeiselle paikalle. Se varastaa katseen ja luo ensivaikutelman koko miljööstä. Mieluummin korostetaan taloa ja pihaa. Toki joskus voi olla myös tarkoituksenmukaista suojata varsinaista oleskelupihaa autotallilla. Tällöinkin pitäisi autotallia pystyä pehmentämään ja katsetta johdattamaan kohti taloa ja kauniita istutuksia. Autotallin sijoittelussa kannattaa myös miettiä turvallisuutta: suoraan vilkkaasti liikennöidylle kadulle peruuttaminen voi olla suorastaan vaarallista.

Suunnittelija aukaisee lisäksi kulkuväyliin, oleskelualueisiin ja pihavalaistukseen liittyviä kysymyksiä. Näiden pohjatyöt voidaan tehdä jo talonrakentamisen alkuvaiheessa, jolloin kulkeminen takapihallekin onnistuu vielä helposti.

On tärkeää, että asukkaiden omien toiveiden ja mieltymysten lisäksi sekä paikan että rakennusten tyyli säilytetään suunnittelun lähtökohtana. Tavoitteena on myös toimintojen mukaan jäsennelty pihapiiri, jossa on niin lasten leikille, oleskelulle, tuuletustelineelle kuin jäteastiallekin järkevät paikat. Avainsanoja ovat muun muassa toiminnallisuus, esteettisyys ja turvallisuus.

Usein kuvitellaan, että pienen pihan suunnitteleminen on helpompaa ja nopeampaa. Totuus on päinvastainen: Tarvittavien toimintojen ja toivottujen yksityiskohtien suunnitteleminen pieneen pihaan on usein huomattavasti vaativampaa. On sommiteltava ja mietittävä tarkkaan, miten kaikki saadaan mahdutettua pieneen tilaan, ja pidettävä kokonaisuus kuitenkin tasapainoisena.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71372.jpg
Paarma-aika alkaa - tee itse ansa paarmoille
Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita. Paarman ilkeä ja kipeä puraisu ei miellytä puutarhassa nautiskelevaa lomailijaa.
20232_80934.jpg
Kuusiaidan leikkaaminen
Tuuhea ja hoidettu kuusiaita on ansaitusti omistajansa ylpeydenaihe, johon päästään vain vuosien säännöllisellä työllä. Hoitamaton kuusiaita sen sijaan voi olla kammotus, jonka tuuheuttaminen, nuorentaminen tai uudistaminen alasleikkauksella ei enää onnistu. Hoitoleikkaukset pitää aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. Leikkaamisen tarkoituksena on saada kuusiaidasta tuuhea, tasapainoinen ja lumikuormia kestävä silmänilo.
20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen huollosta ja käytöstä
Mitä huoltoa kasvihuoneeni tarvitsee?Liukuoven laakerit kannattaa öljytä vuosittain. Syksyllä, kun olet tyhjentänyt kasvihuoneen kaikesta kasvijätteestä, pese kasvihuone sisältä kuumalla vedellä ja mäntynestesaippualla. Pese kasvihuone ulkopuolelta keväisin.Minulla on vihreärunkoinen kasvihuone, tarvitseeko sitä maalata usein?Ei tarvitse, kasvihuoneesi runko on polttomaalattua alumiinia ja kestää vähintään kymmenen-viisitoista vuotta ilman huollon tarvetta.Kestävätkö muoviset kennolevyt pohjoista ilmastoa?Kestävät hyvin. Kennolevyjen materiaali on polykarbonaattia, joka on erittäin iskunkestävä ja sitkeä materiaali, ei naarmuunnu helposti ja on käytännössä särkymätön. Kennolevyn UV-suojaus kestää koko kasvihuoneen käyttöiän. Polykarbonaatti kestää lämpötiloja -100... +120°C . Liuottimia tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää kennolevyjen pesuun. Kennolevyn hyvä lämmöneristyskyky tekee siitä erinomaisen materiaalin kasvihuoneisiin.Miten suojaan kasvihuoneeni talvella?Suosittelemme kasvihuoneen peittämistä esimerkiksi kevytpeitteellä. Tavallinen lumikuorma ei vahingoita kasvihuonetta, mutta puista tai räystäiltä tippuvat lumipaakut voivat niin tehdä. Kiristä kevytpeite huolellisesti, lepattava peite rikkoutuu helposti.
20235_81610.jpg
Tuija-aidan etäisyys isoihin puihin? Asiantuntija vastaa
Menestyykö tuija-aita ison kuusen vieressä ja jos ei menesty, niin kuinka kaukana isosta kuusesta aita menestyisi? Onko olemassa jotain konstia, joilla tuija-aidan saisi menestymään ison kuusen vieressä?
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton