• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihakonsultointia ja -suunnittelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202310_83281.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.

Konsultointi, neuvontakäynti tms.

  • Suunnittelija vierailee asiakkaan pihalla, kesto 1–3 h.
  • Suunnittelija antaa asiakkaalle suullisia ohjeita ja vinkkejä pihan uudistamiseen/kunnostamiseen.
  • Sopii asiakkaille, jotka kaipaavat vain ammattilaisen vinkkejä ja ideoita pihan toteuttamiseksi.

Luonnossuunnitelma, ideasuunnitelma
  • Nopea ja karkea suunnitelma, joka käsittää pihan tilanjaon, toiminnot ja kasvillisuuden.
  • Ei sisällä tarkkaa istutussuunnitelmaa, kasviluetteloa eikä materiaali- ja määräluetteloita.
  • Luonnossuunnitelman perusteella asiakas ei voi pyytää tarjousta pihan rakentamisesta.
  • Sopii asiakkaille, joilla on puutarhatietoa myös omasta takaa.
Pihasuunnitelma, yleissuunnitelma
  • Sisältää pihan toimintojen sijoittelun piirustuksen muodossa.
  • Mittakaava 1:100, 1:200 tai 1:500 pihan koosta riippuen.
  • Piirustuksesta käy ilmi, miten pihalle sijoittuvat muun muassa autopaikka, tila polkupyörille, kulkureitit, kasviryhmät ja yksittäiskasvit, oleskelupaikka, grilli/kesäkeittiö, terassi, mattojen tamppaus, pyykinkuivaus, jäteastia, postilaatikko, lipputanko, pihavalaisimet, hiekkalaatikko, lasten leikkipaikka, kasvihuone, marjapensaat, lumenkaatopaikka jne.
  • Kasvilista eli tiedot uusista kasveista.
  • Pihasuunnitelman perusteella voi pyytää tarjouksen pihan rakentamisesta sekä hakea mahdolliset rakennus- ja toimenpideluvat.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Laaja vai suppeampi suunnitelma?

Pihasuunnitelmaan voi sisältyä (joko sellaisenaan tai lisäpalveluna) myös erilaisia tarkempia piirustuksia ja kirjallisia ohjeita. Tällaisia ovat esimerkiksi ohjeistus kasvien istutuksesta ja hoidosta, leikkauspiirros vesiaiheen rakenteesta, kiveyksen ladontakuvio, määräluettelot tarvittavista materiaaleista tai arvio rakennuskustannuksista. Piirustuksia ja ohjeita ovat muun muassa detaljisuunnitelma, istutussuunnitelma, istutuspiirros, osasuunnitelma, rakennepiirros ja työseloste.

Pihasuunnitelman laajuus ja yksityiskohdat riippuvat pihasta ja asiakkaan tarpeista. Olipa suunnitelma suppea tai laaja, on hyvässä suunnitelmassa aina huomioitu:

  • Kyseisen pihan mahdollisuudet ja rajoitteet.
  • Ympäristö sekä olemassa olevat kasvit ja rakenteet.
  • Asiakkaan toiveet ja budjetti.
  • Pihan käytännöllisyys ja viihtyisyys eri vuodenaikoina.

Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille, on varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20241_83361.jpg
Pensaiden istutusetäisyydet
Pensaan kasvutapa ja -korkeus on syytä tuntea, jotta välttyy turhilta yllätyksiltä. Pensasaita voi olla vapaasti kasvava aidanne tai halutun muotoiseksi ja korkuiseksi leikattu, säännöllisen muotoinen aita. Pensasaidan perustamiseen kannattaa käyttää avojuurisia taimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Ne myydään edullisissa nipuissa.
20235_81650.jpg
Ison kuusen lannoitus? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on muutama iso kuusi. Jostain syystä niistä tippui kasvuosat latvoista nyt keväällä pois. Voiko sellaisen ison kuusen juurelle tehdä lehtikompostin, saisiko se siitä ravinteita juuristoon? Haluamme säilyttää puut, ovat komeat ja hyvinvoivat. Mietin kuitenkin, että pitäisikö niitä lannoittaa ja käykö tälläinen komposti juurelle?
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.(Artikkelin kirjoittaja on Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö ja maisemasuunnittelija, gsm +358 40 8484 255, jaani.turunen@rudus.fi)
20195_57973.jpg
Ryhmäruusut - kauniit, mutta oikukkaat hienohelmat
Upeat ryhmäruusut eivät tyydy vähään mutta palkitsevat viihtyessään pitkällä ja näyttävällä kukinnalla. Kasvupaikan vaativuutta korostaa se, että ne ovat Suomen oloissa menestysalueensa äärilaidoilla.
20237_82622.jpg
Onko höyhenpensas pupujen herkkua? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut höyhenpensaan, kuuluuko se pupujen ruokalistaan?
20233_81073.jpg
Persilja on varsinainen vitamiinipommi
Persilja (Petroselinum crispum) on kaksivuotinen, ruohovartinen yrtti. Persiljan alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta tämän Apiaceae-heimoon kuuluvan kasvin arvellaan olevan kotoisin Välimeren itäosista tai Aasian länsiosista. Nykyisin persilja kasvaa villinä monin paikoin Etelä-Euroopassa ja Aasiassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton