• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihakonsultointia ja -suunnittelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202310_83281.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.

Konsultointi, neuvontakäynti tms.

  • Suunnittelija vierailee asiakkaan pihalla, kesto 1–3 h.
  • Suunnittelija antaa asiakkaalle suullisia ohjeita ja vinkkejä pihan uudistamiseen/kunnostamiseen.
  • Sopii asiakkaille, jotka kaipaavat vain ammattilaisen vinkkejä ja ideoita pihan toteuttamiseksi.

Luonnossuunnitelma, ideasuunnitelma
  • Nopea ja karkea suunnitelma, joka käsittää pihan tilanjaon, toiminnot ja kasvillisuuden.
  • Ei sisällä tarkkaa istutussuunnitelmaa, kasviluetteloa eikä materiaali- ja määräluetteloita.
  • Luonnossuunnitelman perusteella asiakas ei voi pyytää tarjousta pihan rakentamisesta.
  • Sopii asiakkaille, joilla on puutarhatietoa myös omasta takaa.
Pihasuunnitelma, yleissuunnitelma
  • Sisältää pihan toimintojen sijoittelun piirustuksen muodossa.
  • Mittakaava 1:100, 1:200 tai 1:500 pihan koosta riippuen.
  • Piirustuksesta käy ilmi, miten pihalle sijoittuvat muun muassa autopaikka, tila polkupyörille, kulkureitit, kasviryhmät ja yksittäiskasvit, oleskelupaikka, grilli/kesäkeittiö, terassi, mattojen tamppaus, pyykinkuivaus, jäteastia, postilaatikko, lipputanko, pihavalaisimet, hiekkalaatikko, lasten leikkipaikka, kasvihuone, marjapensaat, lumenkaatopaikka jne.
  • Kasvilista eli tiedot uusista kasveista.
  • Pihasuunnitelman perusteella voi pyytää tarjouksen pihan rakentamisesta sekä hakea mahdolliset rakennus- ja toimenpideluvat.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Laaja vai suppeampi suunnitelma?

Pihasuunnitelmaan voi sisältyä (joko sellaisenaan tai lisäpalveluna) myös erilaisia tarkempia piirustuksia ja kirjallisia ohjeita. Tällaisia ovat esimerkiksi ohjeistus kasvien istutuksesta ja hoidosta, leikkauspiirros vesiaiheen rakenteesta, kiveyksen ladontakuvio, määräluettelot tarvittavista materiaaleista tai arvio rakennuskustannuksista. Piirustuksia ja ohjeita ovat muun muassa detaljisuunnitelma, istutussuunnitelma, istutuspiirros, osasuunnitelma, rakennepiirros ja työseloste.

Pihasuunnitelman laajuus ja yksityiskohdat riippuvat pihasta ja asiakkaan tarpeista. Olipa suunnitelma suppea tai laaja, on hyvässä suunnitelmassa aina huomioitu:

  • Kyseisen pihan mahdollisuudet ja rajoitteet.
  • Ympäristö sekä olemassa olevat kasvit ja rakenteet.
  • Asiakkaan toiveet ja budjetti.
  • Pihan käytännöllisyys ja viihtyisyys eri vuodenaikoina.

Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille, on varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Kaksi valkoista herkkusientä aurinkoisessa metsässä
Herkkusieni
Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni.
20238_60088.jpg
Syysistutukset kannattaa tehdä nyt
Kesän vaihtuessa syksyyn voi puutarhuri jo kääntää katseensa ensi kevättä kohti. Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin.Arkojen kasvien, menestymisensä äärirajoilla olevien sekä jaloruusujen ja alppiruusujen istuttaminen kannattaa jättää kevääseen. Maa kunnostetaan ennen istutusta samalla tavalla kuin keväälläkin. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0–6.5. Maan pH-luvun saa selville teettämällä maa-analyysin.
22_P_93840.jpg
Veikö talvi kasveja?
Moni puutarhanomistaja on tänä keväänä odottanut vanhojen perennojen, pensaiden ja jopa puiden kasvuunlähtöä turhaan. Hämmennystä on herättänyt jopa kestäviksi todettujen kurtturuusujen vanhojen kasvustojen kuoleminen.Miksi tämä talvi oli niin vaativa kasveille?
202211_80186.jpg
Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa
Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?
20099_18633.jpg
Härkäpavussa runsaasti valkuaista
Härkäpapu (Vicia faba) on yksi vanhimmista viljelykasveista ja luultavasti maailman ensimmäinen viljelty palkokasvilaji. Se sisältää runsaasti valkuaisaineita. Härkäpapua on Suomessa aiemmin käytetty lähinnä ihmisravintona toisin kuin eteläisemmissä maissa, joissa se on ollut myös tärkeä rehukasvi. Pitkän tauon jälkeen härkäpapua on jälleen alettu viljellä Suomessa. Härkäpapu onkin maukas ja hyvä kotimaisen kasviproteiinin lähde. Luomutilat tuottavat sitä jonkin verran rehuksi.
20236_82287.jpg
Juhannusruusu (Rosa Pimpinellifolia)
Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton