• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihasuunnittelu kaipaa joskus apua: mitä, mihin, miten?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.06.2022
20218_71760.jpg

Kiviä, puuta ja kasveja - meditointipaikka. Kuva: Sari Nieminen

Joskus itseltä loppuvat ideat kesken, kun miettii oman pihan laittamista. Mitä pitää ottaa huomioon, mitä tälle pihalle voi tehdä, mitä sinne mahtuu, miten tehdä pihasta helppohoitoinen ja mitkä kasvit siellä yleensä viihtyvät? Piha tarjoaa meille paljon, jos osaamme ottaa huomioon kaiken pihaa suunnitellessamme. Siihen on tarjolla myös pihasuunnittelijan apua.

Suojaava kasvillisuus

Auringon paahtaessa pilvettömältä taivaalta pihalta on hyvä löytyä myös varjoisia paikkoja. Puut antavat suojaa, varjoa ja tarjoavat viilennystä helteisiin hetkiin. Puiden tuoma varjostus ei ainoastaan suojaa ihmisiä vaan myös kiinteistöä ja alentaa kesällä koneellisen ilmanvaihdon tarvetta ja talvisin vähentää tuulisuuden tuomaa lämpöhävikkiä. Iho tykkää, kun pihalta löytyy varjoisia nurkkauksia leppoisaan oleskeluun. Puut sitovat ja haihduttavat maaperän vettä ja auttavat näin osaltaan hulevesien hallinnassa. Kosteampi ilma ei tunnu niin tukalan kuumalta ja sitä on miellyttävä hengittää.

Monilajinen ja kerroksellinen puu- ja pensasvyöhyke tontin reunalla toimii melusuojana ja vaimentajana. Sama vyöhyke vähentää liikenneympäristön epäpuhtauksien kulkeutumista pihalle ja näin parantaa ilmanlaatua sekä pihalla että sisätiloissa.

Kasvillisuuden läpi suotautuva tuuli vaimenee ja pihalle muodostuu miellyttävämpi pienilmasto, joka hyödyttää kenttäkerroksen kukkivia kasveja ja lehtimuodoillaan koreilevia koristekasveja hyötykasveja unohtamatta. Ikivihreät kasvit, havupuut ja pensaat tehostavat suojaistutusten ympärivuotista vaikutusta. Tuuli tuo mukanaan myös lehtien liikkeen ja äänen, joiden aistiminen pihalla tuottaa monille mielihyvää.

Syötävä puisto Tampereella.
Syötävä puisto Tampereella.

Muutama vuosi sitten tv:ssä esitetty brittidokumentti suojaistutuksen vaikuttavuudesta oli pysäyttävä. Talon edustalle asetettu näennäisen harva rivi parimetrisiä koivuntaimia alensi jopa 60 % kadulta sisätiloihin kulkeutuvien pienhiukkasten määrää. Huima tulos saavutettiin varsin harvakasvuisilla ja harvaan sijoitetuilla taimilla, joten tulos on helppo ylittää monilajisella suojaistutuksella. Kasvillisuus tuottaa hyvin moninaisia hyötyjä, joita emme välttämättä tule ajatelleeksi.

Yksityispiha. Kuva: Heidi Hannus
Yksityispiha. Kuva: Heidi Hannus

Hyvinvointia puutarhasta

Rakenteellisen laadun lisäksi ammattimaisesti suunniteltu ja toteutettu piha tarjoaa henkistä ja fyysistä terveydellistä hyvinvointia. Luonnon ja rakennetun vihreän ympäristön merkitystä ihmisen terveyteen on tutkittu paljon. Monimuotoisen kasvillisuuden on todettu vähentävän allergioita. Vihreä ympäristö lisää viihtyisyyttä, virkistää, alentaa stressiä, elvyttää, ylläpitää mielialaa sekä elämänhalua ja jopa parantaa. Jo muutaman minuutin oleskelu vihreyden keskellä alentaa verenpainetta.

Jokainen piha ja puutarha toimivat osana vihreää verkostoa niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Mitä monimuotoisempaa, monilajisempaa kasvillisuutta suosimme, sitä enemmän tulemme edistäneeksi hyönteisten, lintujen ja eläinten elinmahdollisuuksia.

Amppelilla runsautta pergolaan. Kuva: Sari Nieminen
Amppelilla runsautta pergolaan. Kuva: Sari Nieminen

Monimuotoisuuden ja monilajisuuden on todettu hyödyttävän myös meitä ihmisiä. Tutkimuksin on osoitettu, että muun muassa vastustuskykymme parantuu, kun altistumme mikrobeille monimuotoisessa ympäristössä.

On myös tutkitusti totta, että sairastava paranee nopeammin vihreässä ympäristössä kuin ympäristössä, josta näkymät ja pääsy luontoon tai viheralueelle puuttuvat. Positiivisia vaikutuksia on havaittu kaikenikäisillä. Tutkimustiedon karttuessa syntyy tilausta terveemmille, monimuotoisemmille, laadukkaampaa elämää tarjoaville, luonnon monimuotoisuutta tukeville kotipihoille.

Iloa aisteille

Kasvillisuuteen liittyy värejä, sävyjä, muotoja ja mitä moninaisimpia tuoksuja. Pihan kasvit tuottavat meille myös ruokaa. Koristekasvien rinnalla pihalla voi kasvattaa marjoja, yrttejä, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja niin edelleen. Helpoimmillaan kasvit ovat monivuotisia ja tuottavat vaihtelua ruokapöytäämme vuodesta toiseen hyvin pienellä hoidolla.

Itse kasvatettu lähiruoka ja sen parissa puuhasteleminen tuottavat hyvinvointia pitämällä meidät liikkeessä. Juuri poimittujen yrttien, vihannesten ja marjojen tuoreus on makunautinto ja ilo, jota on vaikea päihittää, mutta se on elämys, joka on varsin helposti saavutettavissa.

Kiinteistön piha. Kuva Hanna Hentinen
Kiinteistön piha. Kuva Hanna Hentinen

Hyvinvoiva, hoidettu pihakasvillisuus kehittää kiinteistön arvoa ja on myös yksi kiinteistön myyntiä vauhdittava tekijä. Sijoittaminen pihaan tuo taloudellista hyötyä, edistää terveyttä ja turvallisuutta. Kasvillisuus sitoo ilman epäpuhtauksia, pienhiukkasia, antaa suojaa paahteelta, tasaa lämpötilaeroja, sitoo hiiltä sekä tuottaa happea ja maistuvaa syötävää. Luonto ja lompakkosi kiittävät samalla kuin itsekin hyödyt viisaista, vihreistä ja viihtyisistä valinnoista.

Pyydä sinäkin maisemasuunnittelija pihakäynnille ja sijoita parempaan terveellisempään tulevaisuuteen ja turvaa samalla kiinteistösi arvon suotuisa kehittyminen.

Viherympäristö ry tiedote 28.7.2021.

Maisemasuunnittelijat ry on vuonna 1961 perustettu maisemasuunnittelijoiden yhteistyöjärjestö. Yhdistyksen tavoitteena on ylläpitää ja kehittää suunnittelijoiden ammattitaitoa sekä kehittää ammattimaista maisemasuunnittelua. Lisätietoa yhdistyksestä ja sen ajankohtaisista asioista verkkosivuilla www.maisemasuunnittelijat.fi

Puutarha tuo hyvinvointia meille kaikille. Kuva Sari Nieminen
Puutarha tuo hyvinvointia meille kaikille. Kuva Sari Nieminen
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74145.jpg
Miten saan vaahteran juuret tuhottua?
Lukija kysyy: "Pihaltamme kaadettiin vaahteran alku, korkeus noin 2.5 metriä, koska se kasvoi liian lähellä taloa. Vaahterasta jäi kanto maahan, joten kuinka saan juuret tuhottua, ettei se lähde kasvattamaan uutta tainta? "
20232_80770.jpg
Äiti haluaa kukan - ja sen on oltava ruusu!
Kukat kuuluvat äitienpäivään. Biolanin toteuttama äitienpäivän kukkakysely kertoo, että 80 prosenttia äideistä haluaa ehdottomasti saada lahjaksi kukkia. Perinteinen ruusu on äitien kiistaton suosikki, mutta myös orkidea, pelargoni ja valkovuokko saavat kannatusta. Suomalaiset myös ostavat äitienpäivänä kukkia – 59 prosenttia ilmoittaa ostavansa kukkia aina äitienpäivänä. Oikealla hoidolla kukista riittää iloa pitkään.
20078_6290.jpg
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Rytmitä päivä kasviksillaKoululaisen on hyvä nauttia aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulun käyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua.Hyvällä aamupalalla jaksaa aamupäivän tunnit koululounaaseen saakka. Jotta lounaan ja päivällisen väli ei veny liian pitkäksi on tarpeen syödä kunnollinen välipala. Näin jaksaa pääaterialta toiselle ja siinä välissä käydä vaikka harrastuksissa. Iltapala on loistava hetki kokoontua päivän päätteeksi perheen kanssa saman pöydän ääreen ja rupatella päivän tapahtumista.
MUHEVAINEN
Perennat ovat puutarhan peruskasveja
Monivuotiset kukat eli perennat ovat puutarhan peruskasveja, joiden varaan rakentuvat pitkän päälle helppohoitoiset istutusalueet ja yksilöllinen ilme. Runsas lajitarjonta lukemattomine variaatioineen mahdollistavat sen, että kaikenlaisille kasvupaikoille löytyy oikeat yhdistelmät ja oman maun mukaiset lajit. Kun penkin suunnittelussa etusijalle asetetaan kasvupaikan oloissa viihtyvät kasvit, palkitsee onnistumisen ilo kotitarhurin.
202211_73973.jpg
Tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa: tee itse graavikalaa
Graavaaminen eli tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa. Muita raakakypsytystapoja ovat esimerkiksi hapolla kypsentäminen, jota käytetään cevicheä valmistaessa. Kun kala graavataan, se ikään kuin haudataan suolaan: ruotsin sana grav tarkoittaa hautaa, ja siitä tulee graavikalan nimikin. Muuta ei oikeastaan tarvitsekaan tehdä – suolattu kala nostetaan jääkaappiin, ja graavattavan fileen koosta riippuen graavikala on valmis herkuteltavaksi yleensä seuraavana päivänä!
20067_340.jpg
Puutarhan sato säilöön
Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton