• Etusivu
  • Kasvillisuus

Milloin pionin voi jakaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.09.2023
20239_77095.jpg

Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa taas upean kukintansa. (Kuva: Shutterstock)

Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta?

Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.

Moni pionin taimia istuttanut on saattanut säikähtää taimen heikentynyttä ja taantunutta kasvua. Kasvi saattaa jurottaa jopa vuosia uudessa kasvupaikassaan. Kyse ei välttämättä ole istutusvirheestä, vaan ainoastaan pionin sopeutumisesta uuteen kasvupaikkaansa. Jos kasvupaikka ja -alusta ovat oikeat ja olet istuttanut juurakon oikein, anna pionille aikaa juurtua ja sopeutua; kyllä se vielä kiittää sinua upealla kukinnallaan.

Lue myös:Pioni on puutarhan kuningatar

Oikea aika pionin jakamiselle on alkusyksyllä

Elo-syyskuussa kasvukauden päätyttyä on oikea ajankohta pionin siirtämiselle ja jakamiselle. Syksyllä uusien juurten kasvu on voimakkainta ja aikaa juurtumiselle on vielä riittävästi.

Iäkkään pionin juurakko on laaja ja syvälle ulottuva. Voit nostaa juurakon kokonaan ylös ja jakaa sen terävällä lapiolla osiin. Jokaiseen osaan pitäisi jäädä sekä juuria että silmuja. Jos haluat jättää osan juurakosta entiselle paikalleen, niin terävällä lapiolla voit lohkaista vain osan juurakosta.

Jakotaimet tulisi istuttaa viivyttelemättä uuteen paikkaansa, ruukkuun tai väliaikaiseen kasvupaikkaan.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pionin kasvualustan tulisi läpäistä hyvin vettä

Pioni viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa, johon keskipäivän paahteisimpaan aikaan lankeaa kevyt varjo. Kasvualustan pitäisi olla hyvin vettä läpäisevää. Sitä voi parantaa tavallisella puutarhamullalla. Turvepitoisesta kasvualustasta pionit eivät pidä.

Istutusvaiheessa tulee olla tarkka, ettei pionin juurakkoa istuta liian syvälle. Juurenniskan tulee jäädä 3–5 sentin syvyyteen (astiataimessa tämä on otettu huomioon ja ne tuleekin istuttaa samaan syvyyteen, ruukun pinta lähes maanpinnan tasalla). Liian syvään istutettu juurakko kasvaa hitaasti ja kukinta on heikkoa. Liian pinnalle jäänyt juurenniska ei puolestaan kehitä uusia silmuja.

Pioni on helppohoitoinen

Pionin kukinta saattaa jakamisen tai siirtämisen jälkeen hetkeksi taantua. Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa kuitenkin taas kukintansa. Pioni ei välttämättä tarvitse edes lannoitusta tai kalkitusta eikä juurtumisvaiheen jälkeen juuri kasteluakaan, kun kasvupaikka ja -alusta ovat sopivat ja istutus on tehty oikein.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20231_73912.jpg
Perunasta arvostettu herkku
Peruna on yksi tärkeimmistä ravintokasveista kaikkialla. Se on ollut nousussa Aasian maissa, erityisesti Kiinassa ja Intiassa, samoin Etelä-Amerikassa ja Afrikassa, jossa perunaa on alettu viljellä etenkin Itä-Afrikan ylätasangoilla. Kiinassa perunaa tuotetaan jo enemmän kuin Euroopassa, mutta Kiina ei ole omavarainen perunan suhteen.
20226_78522.jpg
Punkkeja puutarhassa?
Eniten punkkeja on perinteisesti ollut saaristossa ja rannikolla, mutta talvien leutonemisen ja kauriiden lisääntymisen myötä punkit ovat yleistyneet myös muualla Suomessa. Viime vuosina punkkeja on havaittu niin kaupunkien puistoissa kuin hoidetuilla kotipihoillakin. Punkit viihtyvät esimerkiksi heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla.
20216_71292.jpg
Osallistu haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen
Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen luonnosuojeluliitto tiedottavat
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.(Artikkelin kirjoittaja on Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö ja maisemasuunnittelija, gsm +358 40 8484 255, jaani.turunen@rudus.fi)
202110_73143.jpg
Kalaa monella eri tapaa: nappaa herkulliset reseptit ja nauti
Olet varmasti monesti kuullut vanhemmilta sukupolvilta perimätietona, kuinka ennen vanhaan sesonkiajattelu oli osa arkea. Nykyään erilaisia kasviksia ja muita raaka-aineita tuodaan ulkomailta runsain määrin ja lähes kaikkea on saatavilla ruokakaupoissa ympäri vuoden. Sesonkeja ja satokausia ei aina tule muistaneeksi, mutta ilmasto- ja lähiruokatrendien myötä vanhan kansan sesonkiajattelu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan.
202110_73190.jpg
Maistuvat joulumuistamiset veikeässä paketissa
Kuinka moni tunnustaa tuskailevansa joka ikinen joulu joulumuistamisten kanssa? Varsinkin, jos muistettavia ihmisiä on paljon. Lasten opettajia koulussa sekä päiväkodin aikuisia olisi mukava kiittää kuluneesta lukukaudesta. Kukaan ei halua viedä "turhaa tilpehööriä", koska niitä lahjoja tulee muutenkin kymmenittäin. Mitäpä jos tällä kertaa veisit muistamiset veikeässä paketissa, jäljelle (pitäisi) jäädä vain lahjapaperit ja syöjälle äärimmäisen hyvä mieli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton