• Etusivu
  • Kasvillisuus

Milloin pionin voi jakaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.09.2023
20239_77095.jpg

Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa taas upean kukintansa. (Kuva: Shutterstock)

Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta?

Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.

Moni pionin taimia istuttanut on saattanut säikähtää taimen heikentynyttä ja taantunutta kasvua. Kasvi saattaa jurottaa jopa vuosia uudessa kasvupaikassaan. Kyse ei välttämättä ole istutusvirheestä, vaan ainoastaan pionin sopeutumisesta uuteen kasvupaikkaansa. Jos kasvupaikka ja -alusta ovat oikeat ja olet istuttanut juurakon oikein, anna pionille aikaa juurtua ja sopeutua; kyllä se vielä kiittää sinua upealla kukinnallaan.

Lue myös:Pioni on puutarhan kuningatar

Oikea aika pionin jakamiselle on alkusyksyllä

Elo-syyskuussa kasvukauden päätyttyä on oikea ajankohta pionin siirtämiselle ja jakamiselle. Syksyllä uusien juurten kasvu on voimakkainta ja aikaa juurtumiselle on vielä riittävästi.

Iäkkään pionin juurakko on laaja ja syvälle ulottuva. Voit nostaa juurakon kokonaan ylös ja jakaa sen terävällä lapiolla osiin. Jokaiseen osaan pitäisi jäädä sekä juuria että silmuja. Jos haluat jättää osan juurakosta entiselle paikalleen, niin terävällä lapiolla voit lohkaista vain osan juurakosta.

Jakotaimet tulisi istuttaa viivyttelemättä uuteen paikkaansa, ruukkuun tai väliaikaiseen kasvupaikkaan.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pionin kasvualustan tulisi läpäistä hyvin vettä

Pioni viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa, johon keskipäivän paahteisimpaan aikaan lankeaa kevyt varjo. Kasvualustan pitäisi olla hyvin vettä läpäisevää. Sitä voi parantaa tavallisella puutarhamullalla. Turvepitoisesta kasvualustasta pionit eivät pidä.

Istutusvaiheessa tulee olla tarkka, ettei pionin juurakkoa istuta liian syvälle. Juurenniskan tulee jäädä 3–5 sentin syvyyteen (astiataimessa tämä on otettu huomioon ja ne tuleekin istuttaa samaan syvyyteen, ruukun pinta lähes maanpinnan tasalla). Liian syvään istutettu juurakko kasvaa hitaasti ja kukinta on heikkoa. Liian pinnalle jäänyt juurenniska ei puolestaan kehitä uusia silmuja.

Pioni on helppohoitoinen

Pionin kukinta saattaa jakamisen tai siirtämisen jälkeen hetkeksi taantua. Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa kuitenkin taas kukintansa. Pioni ei välttämättä tarvitse edes lannoitusta tai kalkitusta eikä juurtumisvaiheen jälkeen juuri kasteluakaan, kun kasvupaikka ja -alusta ovat sopivat ja istutus on tehty oikein.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20173_48650.jpg
Parveke vihreäksi - aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
202310_83216.jpg
Talviomenat talteen
Talviomenat ovat hedelmätarhan viimeisiä kypsyjiä. Ne kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.
20238_60054.jpg
Porkkana - puutarhojen tuttu juures
Porkkana on monien puutarhojen tuttu juures. Porkkana on juureksista ehkä monipuolisin. Sen voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruuanlaittoon, keittoihin ja leivontaan. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia, kaliumia, jodia ja kuitua. Näiden ansiosta porkkanat tasaavat verensokeria ja säilyttävät kylläisyydentunteen. Porkkanat sisältävät myös silmille tärkeää beetakaroteenia.
20233_69709.jpg
Kurkun maailmanennätys taas Suomeen
Suomalaiset vihannesviljelijät ovat vuonna 2020 ylittäneet ensimmäisinä maailmassa huiman sadan kilon keskisadon vuodessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokoamien tietojen mukaan uusi ennätysluku on noin 102 kiloa kurkkuja yhdeltä kasvihuoneneliömetriltä yhden vuoden aikana.
20238_82938.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä vaivaa Sinikka-luumupuun hyvinvointia?
Kolmevuotiaan Sinikka-luumupuun lehdet ovat täynnä pieniä reikiä. Sato todella huono. Mikä ötökkä pientä puuta vaivaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton