• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kuusiaidan leikkaaminen – hoitamaton kuusiaita voi olla kammotus

Tiina Painokallio
Päivitetty 10.02.2025
20232_80934.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Tuuhea ja hoidettu kuusiaita on ansaitusti omistajansa ylpeydenaihe, johon päästään vain vuosien säännöllisellä työllä. Hoitamaton kuusiaita sen sijaan voi olla kammotus, jonka tuuheuttaminen, nuorentaminen tai uudistaminen alasleikkauksella ei enää onnistu. Hoitoleikkaukset pitää aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. Leikkaamisen tarkoituksena on saada kuusiaidasta tuuhea, tasapainoinen ja lumikuormia kestävä silmänilo.

Näin leikkaat kuusiaidan

Kuusiaita pidetään siistinä ja kapeana säännöllisillä leikkauksilla. Taimien leikkaaminen aloitetaan hyvissä ajoin, jo istutusta seuraavana talvena, jotta aidasta tulisi mahdollisimman tuuhea.

Kuusiaitaa leikataan aluksi vain sivuilta, viimeisintä vuosiversoa jätetään vain muutama senttimetri. Näin versot alkavat heti haaroittua ja tuuheutua, eron voi huomata jo ensimmäisenä kesänä.

Aita kannattaa leikata ylöspäin kapenevaksi, jolloin se kerää talvella vähemmän lumikuormaa ja valo jakautuu tasaisemmin. Kuusten latvoja voidaan alkaa leikkaamaan, kun taimet ovat kasvaneet lähes halutun korkuisiksi.

Latvojen leikkaaminen hidastaa lopullisen korkeuden saavuttamista, mutta pitkiä latvakasvuja voi toki aina leikkauksen yhteydessä huoletta lyhentää/tasata siistin yleisvaikutelman ylläpitämiseksi.

<p data-block-key="825gy">Apuna kannattaa käyttää linjalankoja, jotta leikkauslinjat pysyvät suorina. Leikkaukseen tarvitaan joko käsi- tai moottorikäyttöiset pensassakset ja sekatöörit, joilla jäljen voi viimeistellä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Apuna kannattaa käyttää linjalankoja, jotta leikkauslinjat pysyvät suorina. Leikkaukseen tarvitaan joko käsi- tai moottorikäyttöiset pensassakset ja sekatöörit, joilla jäljen voi viimeistellä. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Muista! Vanhasta, puutuneesta osasta ei saa leikata. Paljaasta, ruskeasta oksankohdasta ei nimittäin kasva uutta versoa, koska kuusella ei ole oksissaan uinuvia silmuja.

Säännöllisesti ja oikein hoidettuna kuusiaita on hyvän korkuinen ja levyinen noin kymmenessä vuodessa. Senkin jälkeen aitaa hoidetaan ja siistitään säännöllisin leikkauksin sekä sivuilta että päältä.

Havuaitaa voi mukauttaa maastoon eri tavoin. Jos maasto on epätasainen, aita yleensä kasvatetaan tasaiseksi yläosastaan, rauhoittamaan näkymää. Rinteessä aita voi mukailla maastoa, jolloin se on tasaisen korkea joka kohdastaan ja korostaa rinnevaikutelmaa.

Parhaat vinkit näkösuojaksi

Jos rinnevaikutelmaa halutaan häivyttää, voidaan aita leikata "vatupassiin", jolloin aita on toisesta päästään huomattavasti korkeampi. Tällöinkin pitää muistaa, että sitä pitää ylettyä leikkaamaan. Hyvän näkö-, tuuli- ja pölysuojan antaa 150–200 cm korkea aita.

Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Nykyään kuusiaitaa leikataan usein myös kesällä heinä-elokuussa, kun uudet vuosikasvaimet ovat terhakoituneet ja suoristuneet. Leikata voi tarpeen vaatiessa myös syksyllä.

<p data-block-key="wk5kx">Huolella leikattu kuusiaita on komea, peittävä ja suojaava raja-aita, mikä nostaa koko kiinteistön arvoa. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Huolella leikattu kuusiaita on komea, peittävä ja suojaava raja-aita, mikä nostaa koko kiinteistön arvoa. (Kuva: Puutarha.net)

Muita leikatuksi aidaksi sopivia lajeja ovat muun muassa marjakuuset (Taxus), serbiankuusi (Picea omorika), lehtikuuset (Larix), kanadantuijan (Thuja canadensis) lajikkeet. Olisiko tuijasta aidaksi?

Pari sanaa kuusiaidan istutuksesta ja hoidosta

Kuusen aitataimia voidaan istuttaa melkein koko kasvukauden ajan, joskin toukokuu ja elokuu ovat kosteusolojen suhteen parhaat ajankohdat. Myös syksyllä ennen talven tuloa siirto ja istutus onnistuvat. Kasvualustaksi kaivetaan yhtenäinen, vähintään 50 cm syvä ja leveä oja. Se täytetään hieman hapahkolla, hyvin kosteutta pidättävällä mullalla. Taimien istutusväli on 35 cm eli 3 kpl metrille. Taimet istutetaan hieman (1 cm) aiempaa syvempään.

Kuusien lähellä ei saa olla varjostavia pensaita tai puita. Varjossa kuuset varistavat neulasiaan, eikä uusia kasva tilalle. Kuusiaidan hoidossa pitää myös muistaa heinän ja rikkakasvien torjunta. Pienet kuusen taimet häviävät kilpailussa heinäkasveja vastaan. Torjuntaa voi helpottaa käyttämällä esimerkiksi kuorikatetta. Varsinkin istutusvuonna tulee myös huolehtia riittävästä kastelusta: anna kerralla runsaasti, jotta juuret hakeutuvat syvälle.

Milloin leikataan? Tietoa leikkaamisen ajankohdista

Näin leikkaat puutarhassa: Puiden ja pensaiden leikkaaminen

Puutarha.netin kasvikortistossa voit tutustu yli 1 400 Suomessa menestyvään kasvilajiin ja -lajikkeeseen.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
On juuri sopiva hetki säilöä herukoita – pakasta, hilloa tai keitä mehua talven varalle
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20239_83029.jpg
Herukoiden ja karviaisten leikkaaminen
Tarkista uusien taimien leikkaustarve ja tee istutusleikkaus tarvittaessa. Istutusleikkaus tehdään aina keväällä, jolloin se edistää mainiosti pensaan juurtumista ja haaroittumista. Karviais- ja herukkapensaissa pitäisi olla ainakin viisi vahvaa oksaa, jotka leikataan ennen istutusta 15 sentin pituisiksi, terveen silmun yläpuolelta. Vioittuneet ja erittäin ohuet versot leikataan kokonaan pois. Jos taimi on jo hyvin haaroittunut, sitä ei tarvitse leikata.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
Villivadelma
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja.
Kateviljely on helppoa.
Vinkkejä maanpeitteisten viljelymenetelmien käyttöön
Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5‒10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton