• Etusivu
  • Kasvillisuus

Olisiko tuijasta aidaksi?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.06.2011Päivitetty 30.06.2022
20226_46018.jpg

Vapaasti kasvava aidanne tuijasta ja norjanangervosta. (Kuva: Puutarha.net)

Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?


Tuijista saat mainiosti kasvatettua joko leikattavan tai vapaasti kasvavan aidan.

Tuijat pitävät tuoreesta maasta ja viihtyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa. Aurinkoisemmallakin paikalla ne menestyvät, mikäli maan kosteusolot ovat otolliset ja taimet on ensimmäisten keväiden ajan suojattu paahteelta.

Istutusetäisyys riippuu siitä haluatteko tiiviin, leikatun aidan vai selkeästi eri yksilöistä rakentuvan tuija-aidanteen. Yleensä leikattava aita kasvatetaan pienemmistä taimista, jolloin saadaan tiheä ja tiivis kasvusto säännöllisin leikkauksin. Taimien koosta riippuen leikattavien aitataimien istutusetäisyys vaihtelee (1–3 kpl metrille). Isoja taimia on sääli lyhentää (ja se olisi rahan haaskaamistakin), joten sellaisia kannattaa hankkia vain yksilöpuiksi tai vapaasti kasvavaan aidanteeseen.

Lannoittaa voidaan keväällä havukasveille sopivalla lannoitteella.

Tuijan leikkaaminen

Tuijaa leikataan kuin kuusiaitaa, keväisin ylöspäin kapenevaksi. Tuijien voidaan antaa kasvaa myös vapaasti leikkaamatta luonnolliseen muotoonsa; tällöin on otettava huomioon niiden korkeus täysikasvuisena. Tuija kestää leikkaamista kuusta paremmin; se kasvattaa versoja myös vanhemmasta osastaan ja tuuheutuu säännöllisillä leikkauksilla. Niin aidaksi kasvatettava kuin yksittäispuukin on aina siistittynä kauniimpi, joten sivuilla ja latvassa kasvavat ylipitkät haarat voi aina leikata pois. Etenkin jätti- ja kanadantuijasta kasvaa leikkaamattomana melko harva ja "höröttävä".

Kartiotuija 'Holmstrup'. (Kuva: M.W.)
Kartiotuija 'Holmstrup'. (Kuva: M.W.)

Erilaisia tuija-lajikkeita

Yleisemmin myynnissä on rehevän rentoa kanadantuijaa, kartiotuijaa 'Brabant', 'Holmstrup', 'Pyramidalis', 'Pyramidalis Compacta'), kapeaa pilarituijaa ('Columna', 'Fastigiata') sekä timanttituijaa ('Smaragd'). Etelä-Suomessa on joskus myynnissä myös jättituijaa ('Martin'), joka menestyy yksilökohtaisesti vyöhykkeillä I-III. Kanadantuijan ja jättituijan kasvutapa on ilmava – kartiotuijan ja timanttituijan kasvu taas huomattavasti tiiviimpää ja niiden kasvukorkeus jää myös matalammaksi. Kapeasta pilarituijasta saa kapeaa aitaa leikkaamatta. Pallotuija ('Danica', 'Globosa', 'Hoveyi', 'Little Champion', 'Little Giant', 'Recurva Nana', 'Tiny Tim', 'Woodwardii') on nimensä mukaisesti pallon mallinen ja jää noin metrin korkuiseksi.

Lue lisää:

Tuija – tutustu lajikkeisiin

Tuijat Kasvikortistosta

Kuusiaidan leikkaaminen
Samat ohjeet pätevät myös tuija-aidan leikkaamisessa.

Pallotuija 'Danica'. (Kuva: M. W.)
Pallotuija 'Danica'. (Kuva: M. W.)

Monet tuijalajikkeet menestyvät Oulun tienoille saakka, ehkä pohjoisempanakin, koska siellä on kasvien talvehtimisen kannalta tärkeää lunta.

Lue lisää: 10 faktaa, jotka sinun pitää tietää tuijien istuttamisesta ja hoidosta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_59611.jpg
Tyrnistä terveyttä
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
20238_61259.jpg
Pikkupuiden parhaimpia
Puusuvuista pihlajia pidetään yhtenä kauneimmista. Pihlaja on koristeellinen kaikkina vuodenaikoina; valkoiset kukinnot, punaiset marjat ja näyttävä syysväritys keräävät katseita. Puutarhan viheristutuksissa pihlaja on yksi käytetyimmistä puista. Useimpiin puihin verrattuna kotipihlaja on pienehkö ja monesti pensaan tavoin monihaarainen. Pienuudesta on etua, sillä puu mahtuu ahtaalle rivitalopihalle ja jopa katualueelle.
202111_73620.jpg
Tuholaisia traakkipuussa
Lukija kysyy: "Lehtiruusukkeita on nyt kolme pudonnut ja oksien päät ovat pehmeitä. Lisäksi rykelmä pieniä valkoisia munia on havaittavissa lehden päällä. Mikä kasvissa on vikana ja mitä teen? Kasvi on ostettu kaupasta 3 kk sitten."
202112_74209.jpg
"Nuku, tee työtä, käy lenkillä, toista"
Covid-19, tutummin koronavirus, on koetellut maailmaa kahden vuoden ajan. Tauti saapui Suomeen alkuvuodesta 2020. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi toistamiseen muistoja korona-ajasta vuosi ensimmäisten rajoitusten asettamisen jälkeen.
202310_83216.jpg
Talviomenat talteen
Talviomenat ovat hedelmätarhan viimeisiä kypsyjiä. Ne kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.
20237_82648.jpg
Mikä kukka kasvaa tien vieressä? Asiantuntija vastaa
Tien vieressä oli tämä kukka, jota en ole aikaisemmin nähnyt luonnossa. Olisiko puutarhasta karannut?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton