• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pensasmustikka hurmaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.06.2006Päivitetty 13.07.2023
20237_78261.jpg

Pensasmustikan marjojen mehu on vesiliukoista ja malto on vaaleaa, eikä siis värjää. (Kuva: Shutterstock)

Pensasmustikka (Vaccinium corymbosum) on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Jalostetut lajikkeet kestävät hallaa ja melko koviakin talvipakkasia. Pensasmustikan suuret, jopa kolme kertaa metsämustikan kokoiset marjat säilyvät hyvin tuoreena sekä pakastettuna, ne tuoksuvat hyvältä ja ovat terveellisiä. Marjat ovat isoissa tertuissa, joten niitä on helppo ja nopea poimia. Yhdestä pensaasta voi saada satoa useita litroja ja sama pensas voi tehdä marjoja jopa kolmekymmentä vuotta.

Pensasmustikkaa voidaan lisätä pistokkaista ja solukkolisäyksellä. Viljelyalue matalilla ja puolikorkeilla pensasmustikoilla ylettyy Vaasan korkeudelle asti, mutta korkeat lajikkeet menestyvät vain Etelä-Suomessa. Lumisuoja on suureksi hyödyksi talvehtimiselle.

Pensasmustikan kasvupaikka

Mustikka menestyy kevyessä, humuspitoisessa hietamaassa. Läpäisevän maa on oltava erityisen hapan, pH alle 5,5. Happamuus saavutetaan lisäämällä maahan hapanta (havu-rodo) multaa tai kalkitsematonta turvetta. Kotikonstina maaperän happamoittamisessa auttavat kahvinporot. Pensasmustikka hyötyy ristipölytyksestä eli istuttamalla eri lajikkeita vierekkäin saa parhaan mustikkasadon.

Pensasmustikan kasvupaikan on oltava melko lämmin ja kosteuden tasainen, jotta marjakasvi menestyisi. Pensasmustikan juuret ovat lähellä maan pintaa, joten kastelusta on kuivina jaksoina huolehdittava. Liiallisen kuivuuden huomaa marjojen koosta ja pidempinä aurinkoisina jaksoina pensasmustikan lehdet saattavat varista. Kasvualusta pysyy paremmin kosteana, jos juurelle on lisätty katetta, esimerkiksi mäntykuoriketta.

Pensasmustikasta lisää Puutarha.netin Kasvikortistossa

Lue myös mustikasta (Vaccinium myrtillus)

Istutus ja hoitaminen

Paras istutusaika on kevät, mutta astiataimia voi toki istuttaa läpi vielä syksyllä, kunhan maa on aivan sula. Pensasmustikat kukkivat hiukan metsämustikan jälkeen, joten niiden ristipölytystä ei yleensä tapahdu. Pensaslajikkeita kannattaa istuttaa useita vierekkäin, koska ristipölytys parantaa satoa jopa reilut 20 %. Pensasmustikkaviljelmää ei kannata perustaa rikkaruohoiselle maalle, vaan sitä ennen epämieluisat kasvit on tuhottava. Taimiväli on noin 1 metri ja riviväli noin 1,5 metriä.

Taimi istutetaan muutama sentti entistä istutuskohtaa syvemmälle. Pensasmustikka ei kaipaa voimakasta lannoitusta. Vuotuinen kevätlannoitus riittää. Rodo-lannoitteet käyvät pensasmustikalle mainiosti ja kalkiton perunalannoitekin sopii hyvin. Kalkkia ei saa lisätä. Pensaat ovat jänisten ja hirvien herkkua, joten ne kannattaa suojata kunnon verkolla. Pensasmustikkaa ei yleensä tarvitse leikata. Vain talven aikana vioittuneet tai kuivuneet oksat leikataan keväällä.

Kuuntele miten pensasmustikkaa lannoitetaan, asiantuntija vastaa

Pensasmustikan sato

Pensasmustikka antaa satoa jo muutaman vuoden ikäisenä. Paras satoikä alkaa n. 6-vuotiaana, ja pensas saattaa marjoa jopa parikymmentä vuotta. Sato kypsyy elo-syyskuussa eli hieman metsämustikkaa myöhemmin.

Pensasmustikoiden marjat ovat vähemmän happoisia ja aromikkaita, mutta makeampia kuin kotimaiset metsämustikat. Vähäisen happopitoisuutensa vuoksi mustikat maistuvat makeilta, vaikka niissä on sokeria melko vähän. A-vitamiinia, mangaania ja kuitua mustikoissa sen sijaan on runsaasti. C-vitamiinia mustikassa on 15 mg/100 g.

Mustikan on todettu parantavan hämäränäköä, vähentävän silmien väsymistä sekä vahvistavan silmälihasten ja niiden hermojen verisuonia. Lisäksi mustikan aineosilla on todettu terveysvaikutuksia muun muassa laskimovirtaushäiriöissä.

Marjoja voi syödä tuoreena, pakastaa ja käyttää myös koristeena, kiisseleissä, marmeladeissa, mehuna, soseena ja hillona.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Yleisimpiä pensasmustikkalajikkeita

AINO on kotimainen risteytys (Arne x Augusta), joka on jalostettu Piikkiössä vuonna 1986. Se tuli markkinoille 1990-luvun lopulla. Itsepölyttyvä. Pensaasta kasvaa noin 80 cm korkea ja metrin leveä. Kukkii kesäkuun alussa samanaikaisesti Alvarin kanssa ja makeat marjat kypsyvät elokuussa. Marjan koko on noin 1 g ja väri tummansininen. Sato 1–2 kg. Vyöhykkeet I-IV(V).

ALVAR on kotimainen risteytys (Brunswick x June), joka on jalostettu Piikkiössä vuonna 1986. Se tuli markkinoille 1990-luvun lopulla, samaan aikaan Ainon kanssa. Itsepölyttyvä. Pensaasta kasvaa n. 90 cm korkea ja reilun metrin leveä. Kukkii samanaikaisesti Ainon kanssa, ja maukkaat marjat kypsyvät elokuussa muutamaa päivää ennen Ainoa. Marjan koko on noin 1 g ja väri tummansininen. Sato 1,5–3 kg. Vyöhykkeet I-IV(V).

ARNE on kotimainen risteytys (Rancocas x juolukka) x Rancocas, joka julkistettiin vuonna 1994. Pensaasta kasvaa n. metrin korkea ja leveä. Marjan koko on noin 1 g, väri heleänsininen ja maku miellyttävän mieto. Sato 1–2 kg, elokuussa. Vyöhykkeet I-II.

CHIPPEWA on Minnesotan Yliopistolla USA:ssa vuonna 1996 julkaistu lajike. Pensaasta kasvaa n. 90 cm korkea ja reilun metrin leveä. Hyötyy ristipölytyksestä, sopii NorthBluen rinnalle. Marjat ovat suuria (noin 2 g), aromikkaita ja makeita. Lajike on vastustuskykyinen mustikan versotaudille. Satoisa lajike, joka on nousemassa Minnesotan ykköslajikkeeksi. Talvenkestävyys ei ole aivan NorthBluen luokkaa. Vyöhykkeet I-IV?

GOLDTRAUBE on nopeakasvuinen lajike, joka tulee 1–1,5 m korkeaksi. Kukinta on touko-kesäkuussa. Marjat ovat suuret ja makeat. Vyöhykkeet I-IV.

JUNE on amerikkalainen risteytys vuodelta 1930. Pensaasta kasvaa noin 120 cm korkea ja metrin leveä. Marjan koko noin 1 g ja väri vaaleansininen. Sato noin 3 kg, elokuussa. Vyöhykkeet I-II.

NORTHBLUE on Minnesotan Yliopiston vuonna 1983 julkaisema lajike. On ollut päälajike siitä asti, kun pensasmustikkaa ryhdyttiin viljelemään Suomessa 1990-luvun alussa. Itsepölyttyvä. Pensaasta kasvaa noin 70 cm korkea ja reilun metrin leveä. Kasvutapa on hieman lamoava. Marjan koko on noin 2 g ja väri sininen. Sato 1–3 kg, elo-syyskuussa. Vyöhykkeet I-III(IV).

NORTHCOUNTRY on Minnesotan Yliopiston vuonna 1983 julkaisema lajike. Pensaasta kasvaa noin 60 cm korkea ja metrin leveä. Marjan koko noin 0,8 g ja väri sininen. Maku aromikkaampi kuin NORTHBLUE:lla. Sato 0,5–1,5 kg. Vyöhykkeet I-IV.

NORTHLAND on Minnesotan Yliopiston vuonna 1967 julkaisema lajike. Pensaasta kasvaa noin 100 cm korkea ja reilun metrin leveä. Marjan koko noin 1,5 g, väri vaaleansininen ja maku makea. Vyöhykkeet I-II(III).

PATRIOT on Mainen Yliopistolla USA:ssa vuonna 1997 julkaistu risteytys (Dixi x Michigan LB-1) x Earliblue. Pensaasta kasvaa yli 100 cm korkea ja reilun metrin leveä, tiheä. Marjan koko on yli 2 g, väri tummansininen ja maku makea. Sato kypsyy aikaisin elokuussa. Vyöhykkeet I-III.

'Patriot' (Kuva: Adobe Stock)
'Patriot' (Kuva: Adobe Stock)

POLARIS on Minnesotan Yliopistolla USA:ssa vuonna 1996 julkaistu lajike. Pensaasta kasvaa noin 100 cm korkea ja saman verran leveä, pysty ja tiheä. Marjan koko on noin 2 g, väri sininen, maku makea ja aromikas. Suosii ristipölytystä. Suositellaan NorthBluen rinnalle. Sato kypsyy aikaisin elokuussa. Vyöhykkeet I-III(IV).

SAINT CLOUD (St. Cloud) on Minnesotan Yliopistolla USA:ssa vuonna 1990 julkaistu lajike. Vaatii ristipölytyksen. Pensaasta kasvaa noin 70 cm korkea ja saman verran leveä. Marjan koko on noin 1 g, väri sininen ja maku makea. Sato kypsyy aikaisin elokuussa. Vyöhykkeet I-IV.

SINE on Piikkiössä vuonna 2001 kehitetty lajike. Pensaasta kasvaa noin 80 cm korkea ja saman verran leveä. Se on erittäin satoisa. Heleän siniset marjat. Vyöhykkeet I-IV.

SIRO on Piikkiössä vuonna 2001 kehitetty lajike. Pensaasta kasvaa ‹ 60 cm korkea ja saman verran leveä. Se on erittäin satoisa. Mustat, makeahkot marjat. Käytetään usein myös ryhmä- ja maanpeitekasvina. Vyöhykkeet I-III.

Huomioi myös nämä:

TUMMA
Matala varpumustikka (Vaccinium brittonii), marjat suurissa pitkissä tertuissa. Runsaasti haarova ja kasvutavaltaan maanmyötäinen, noin 40 cm korkea pensas. Leviää juurivesoista laajoiksi kasvustoiksi. Tekee runsaasti pieniä lähes mustia marjoja, joissa makea maku. Sato 0,5–1 kg. Vyöhykkeet I-V.

HELE
Matala kanadanmustikka (Vaccinium angustifolium), jolla on suuret ja pitkät marjatertut. Runsaasti haarova ja kasvutavaltaan maanmyötäinen, noin 30 cm korkea pensas. Leviää juurivesoista laajoiksi kasvustoiksi. Tekee runsaasti pieniä lähes mustia marjoja, joissa mieto maku. Komean kukinnan ja marjonnan sekä syysvärityksen ansiosta on käyttöä myös koristeistutuksissa. Sato 0,5–1 kg. Vyöhykkeet I-IV.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Herkullinen ja pirteä, vaaleanpunainen pensasmustikka Vaccinium 'Pink Lemonade', menestyy I-III -vyöhykkeillä. Suuret, maukkaat marjat ovat kypsinä pirteän pinkit. Hillittykasvuinen, alle metrin korkuiseksi jäävä pensas, jolla on kauniin koristeelliset marjat. Runsas sato elo-syyskuussa. Itsepölytteinen. Matalakasvuinen 'Pink Lemonade' sopii mainiosti pienempäänkin pihaan esimerkiksi havukasvien tai hortensioiden seuraksi.

Pensasmustikasta lisää Puutarha.netin Kasvikortistossa

Myös Keskustelupalstalla on asiaa pensasmustikasta.

Ohje

Ohje

Mielenkiintoinen, vaaleanpunainen pensasmustikka

Herkullinen ja pirteä, vaaleanpunainen pensasmustikka Vaccinium 'Pink Lemonade', menestyy I-III -vyöhykkeillä. Suuret, maukkaat marjat ovat kypsinä pirteän pinkit. Hillittykasvuinen, alle metrin korkuiseksi jäävä pensas, jolla on kauniin koristeelliset marjat. Runsas sato elo-syyskuussa. Itsepölytteinen. Matalakasvuinen 'Pink Lemonade' sopii mainiosti pienempäänkin pihaan esimerkiksi havukasvien tai hortensioiden seuraksi.

Pensasmustikasta lisää Puutarha.netin Kasvikortistossa

Myös Keskustelupalstalla on asiaa pensasmustikasta.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20219_72762.jpg
Asiantuntija vastaa: Kuhinaa kompostissa; mitä ihmettä siellä on?
Tänä kesänä perustettiin mökille elintarvikekompostori, johon on heitetty myös kalan perkuujätteitä.Nyt komposti kuhisee n. 2‒3 cm pituisia mustia kuoriaisia. Niitä on aivan valtavasti, varmaan tuhansia.Annetaanko niiden elää siellä? Vai pitäisikö päästä eroon? Ja onkohan tehty jotain väärin, kun niitä on niin valtavasti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton