• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mustikka (Vaccinium myrtillus)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
201110_28242.jpg

Mustikka on kesävihanta varpu ja pudottaa lehtensä siis talveksi.

Mustikka kuuluu puolukoiden (Vaccinium) sukuun ja kanervakasvien (Ericaceae) heimoon. Se on kesävihanta varpu, joka tuottaa syötäviä marjoja. Juolukka (Vaccinium uliginosum) muistuttaa hyvin paljon mustikkaa.

Mustikka marjoo kasvupaikasta ja olosuhteista (pölyttäjien määrä ja keväthallat) riippuen heinäkuusta lähtien jopa lokakuulle asti. Mustikka on osittain itsepölyttyvä, mutta pääasiassa pölytyksen suorittavat hyönteiset.

Marjat ovat tavallisesti harmaansinisen vahan peittämiä, mutta myös tummia, vahattomia marjoja voi löytyä; värinsä vuoksi niitä kutsutaan terva- tai voimustikoiksi. Mustikka lisääntyy pääasiassa suvuttomasti maarönsyjen avulla, sillä sen siemenet eivät selviä lintujen ja nisäkkäiden ruuansulatuselimistöstä elinkelpoisina.

Yleisesti Suomessa kasvavana lajina mustikka on monen metsätyypin tunnuslaji. Mustikka kasvaa tuoreissa kangasmetsissä, lehtomaisissa metsissä sekä korvissa - ja kasvualue kattaa siis koko Suomen. Se sietää hyvin varjoa ja viihtyy kosteassa maaperässä; pohjoisessa lajia tavataan kuitenkin myös kuivissa kangasmetsissä ja tunturikankailla.

Mustikka on makunsa, värinsä, saatavuutensa sekä muiden ominaisuuksiensa vuoksi Suomen tärkeimpiä luonnonvientituotteita. Mustikkaa on jalostettu myös puutarhakasviksi pensasmuotoisena. Sen taloudellinen merkitys on kuitenkin vähäinen.

Ohje

Ohje

Lisätietoa mustikasta löydät Kasvikortistosta. Siellä tietoa myös pensasmustikasta!
Lue myös Pensasmustikka hurmaa.

Mustikan käyttö:

Mustikan marjoissa on hyvin vähän hedelmähappoja. Sen sijaan niissä on runsaasti A- ja B-vitamiinia, mangaania, kuituja sekä flavonoideja. Ne ovat myös hyviä C-vitamiinin, magnesiumin ja kalsiumin lähteitä. Mustikan marjoissa on lisäksi runsaasti sakkaroideja.

Mustikan marjoista valmistetaan mustikkapiirakkaa, -keittoa ja -hilloa. Hämeessä myös mustikkapöperöä, Savossa mustikkakukkoa ja Karjalassa mustikkamöllöä! Kokemuksen perusteella mustikasta saa myös hyvää marjaviiniä...

Mustikanlehtiä on käytetty perinteisessä kansanlääkinnässä ruoansulatusvaivojen hoitoon, joko ulkoisesti tai lehdistä uutettuna teenä. Tieteellistä vahvistusta asialle ei ole, mutta ainakin se on varmaa että mustikanlehdistä saa mainiota teetä! Myös kanalintujen pienet poikaset pitävät mustikan nuorista lehdistä.

Mustikalla on kuitenkin myös tutkitusti lääkinnällisiä vaikutuksia: sen tummansiniset marjat sisältävät merkittäviä määriä antosyaniini-väriaineita, joiden käytön on kokeissa havaittu pienentävän useiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien ja syövän riskejä. Laboratoriokokeet ovat osoittaneet että mustikan syöminen saattaa estää tai parantaa myös silmäsairauksia, kuten silmäpohjan rappeumaa, mutta tätä terapeuttista käyttöä ei ole tutkittu kliinisesti.

Antosyaanien lisäksi mustikoissa on protoantosyanideja, flavonoleja ja tanniineja, jotka toimivat tulehdusta vähentävinä antioksidantteina Mustikkaa on myös perinteisesti pidetty hämäränäköä parantavana. Tätä vaikutusta ei kuitenkaan ole todistettu tieteellisesti.

Lääketieteessä on kuitenkin hyödynnetty kuivatussa mustikassa olevaa parkkihappoa. Parkkihaposta johtuen mustikalla on ripulia hillitsevä vaikutus (toisaalta liian suuri määrä tuoreita mustikoita kerralla nautittuna voi aiheuttaa ripulia).

Terveysvaikutustensa lisäksi mustikasta on muutakin hyötyä: mustikan väriaineet ovat kemiallinen happamuuden osoitin eli pH-indikaattori ja sitä voidaan käyttää myös kasvivärjäyksessä (esimerkiksi lihan leimauksessa).

Mustikastaon puhetta myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
202111_73584.jpg
Mikä huonekasvi tämä on?
Lukija kysyy: "Tunnistaako joku kuvassa olevan huonekasvin? Onko kyseessä mahdollisesti pennimuori? Ostin vuosia sitten minikasvina, eikä muoviruukussa ollut nimeä."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton