• Etusivu
  • Kasvillisuus

Chiliruokia moneen makuun

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.03.2021
20232_69131.jpg

Chiliä kannattaa käyttää rohkeasti erilaisten ruokien maustamiseen. Chiliä on olemassa monenlaisia lajikkeita, hyvinkin miedosta erittäin tuliseen lajikkeeseen. Chiliä löytyy myös monia eri sävyjä. Monet pelkäävät käyttää chiliä ruuassaa, juurikin sen tulisuuden vuoksi, mutta eiköhän 200 lajikkeen joukosta löydy jokaiselle oma lempilajike. Kokeile! ...Joten ei muuta kuin potkua ruokiin ja nauttimaan makuelämyksistä. Tässä muutama herkkuvinkki matkaan.

Chilillä maustettu maissikeitto

Kokonaisvalmistumisaika: 50 min (sis. valmistelun 20 min), 4‒6 annosta

Mitä tarvitset?

4 kpl esikeitettyä maissintähkää
2 kpl sipulia
¼‒½ punaista habanero chiliä
2 rkl oliiviöljyä
1 ½ tl kurkumaa
1 liha- tai kasvisliemikuutio
n. 1 tl suolaa
½ tl rouhittua valkopippuria
13 dl vettä
1 ½ dl kermaa

20211_68347.jpg

Valmistusohje:

  1. Irrota maissinjyvät. Laita tähkät, yksi kerrallaan, pystyyn leikkuulaudalle ja leikkaa jyvät irti terävällä veitsellä ylhäältä alas. Kuori halkaistut sipulit ja silppua puolikkaat. Silppua chili.
  2. Kuumenna öljy isohkossa kattilassa. Lisää kurkuma, chilisilppu, sipulikuutiot ja maissinjyvät kattilaan. Kuullota aineksia 5–7 minuuttia välillä sekoitellen. Murenna liemikuutio joukkoon, lisää suola ja pippuri sekä vesi.
  3. Keitä kannella peitettynä, miedohkolla lämmöllä, tasaisesti poristen noin 30 minuuttia. Jäähdytä hetki. Soseuta keitto mahdollisimman sileäksi.
  4. Pane siivilä kulhon päälle, kaada keitto siivilään sopivissa erissä ja pyöritä pyöreäpohjaisella kauhalla niin, että siivilään jää vain maissinkuoret. Kaada samettisen sileä keitto takaisin kattilaan.
  5. Lisää kerma ja jogurtti ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria, hienoksi silputtua chiliä (ja vettä). Kuumenna keitto, mutta älä enää keitä.

VINKKI: Jätä noin desin verran maissinjyviä ja ripottele ne valmiiden keittoannosten pinnalle esim. yhdessä punaisten chiliviipaleiden kanssa.

Tarjoile esimerkiksi herkullisten Myllyn Paras pasteijoiden kanssa.

Resepti:
Midi Vuorela, Myllyn Paras Oy

Kaura Rieska Tortilla "Street taco"

Kokonaisvalmistumisaika: 25 min (sis. valmistelun 5 min), 4 annosta

Herkullinen resepti mutkattomaan katuruokaan! Street taco -Kaura Rieska Tortillat tarjotaan maustettujen lihapalojen, ranskankerman sekä kasvisten kera ja reseptin valmistat nopeasti alle puolessa tunnissa. Pienen kätevän kokonsa ansiosta Kaura Rieska Tortilla soveltuu käytettäväksi rieskan tapaan välipalana, ruoan lisäkkeenä tai eväänä.

Mitä tarvitset?
1 pkt Myllyn Paras OATGOODS Kaura Rieska Tortilloja
400 g naudanfileesuikaleita
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl tacomaustetta
2 dl vettä
1 tlk (120 g) ranskankermaa
1 rkl limetinmehua
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 tl suolaa

Lisäksi:

1 punasipuli
1 tlk (140 g) maissinjyviä
12 kirsikkatomaattia
1 chilipalko
korianterinlehtiä

20211_68350.jpg

Valmistusohje:

  1. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista lihat kauttaaltaan ahkerasti käännellen.

  2. Lisää pannulle tacomauste ja vesi. Anna kiehua hiljaa poreillen, kunnes vesi on lähes haihtunut.

  3. Sekoita ranskankermaan limetinmehu, suola ja pippuri.

  4. Kuori ja kuutioi sipuli. Valuta maissit. Huuhtele ja puolita tomaatit, viipaloi chili.

  5. Tarjoa Kaura Rieska Tortillat maustettujen lihasuikaleiden, ranskankerman ja paloiteltujen kasvisten kanssa.

VINKKI: Naudanlihan voit halutessasi korvata broilerisuikaleilla, kaura- tai härkäpapuvalmisteella.

Resepti:
Myllyn Paras Oy

Oletko latinoruokien ystävä? Maistuisiko sinulle...

Jambalaya

Kokonaisvalmistumisaika: 25 min (sis. valmistelun 20 min), ruokaa riittää 6‒8:lle (iso wokkipannu) tai 3‒4:lle kahteen ruokailukertaan

Jambalaya on rennolla otteella valmistettua latinoruokaa, johon käytetään pääasiassa riisiä, kasviksia, mausteista makkaraa, kanaa ja lihaa sekä äyriäisiä. Potkua ruokaan saadaan cayennepippurilla ja chilillä. Jos et pidä kovin tulisesta ruoasta, käytä pienemmät määrät chiliä ja cayennepippuria.

Mitä tarvitset?
2 sipulia
(n. 4 valkosipulinkynttä)
½ munakoiso
½‒1 chilipaprikaa (punainen 5‒10 cm)
2 rkl ruokaöljyä
200 g broilerinfileepaloja
150 g savukinkkua
200 g chorizoa ja/tai mausteista makkaraa
3 dl Myllyn Paras Pitkäriisiä
n. 5 dl vettä
1 lihaliemikuutio tai 1 rkl häränlihafondia
½‒1 tl cayennepippuria
1 tl juustokuminaa
1 vihreä paprika
400 g säilyketomaatteja tai tomaattimurskaa
100 g pakastemaissia
½ dl tuoretta timjamia
200 g ravunpyrstöjä

20211_68348.jpg

Valmistusohje:

  1. Viipaloi sipulit, hienonna valkosipulinkynnet, kuutioi munakoiso, hienonna chilipaprika. Kaada öljy wokkipannuun, lisää silputut ainekset paistumaan, lisää myös broilerinsuikaleet. Kuutioi kinkut ja makkarat ja sekoita ne pannulle muiden aineiden joukkoon.

  2. Mittaa mukaan riisi ja pyöräytä pannulla muiden ainesten kanssa hetki. Lisää vesi ja maustavat ainekset. Anna kiehahtaa ja kypsyä 15 minuuttia välillä sekoitellen.

  3. Pilko sillä aikaa paprikat. Lisää ne, säilyketomaatit ja maissit pannulle ja kypsennä vielä 5 minuuttia. Silppua mausteeksi timjamia ja lisää vielä hetkeksi kuumentumaan ravunpyrstöt.

Saat makoisan Suomi-paellan kun käytät siihen Irtonainen Riisi+Ohra -seosta tai Esikypsytetty Kokonainen Ohrasuurimoita. Lientä tarvitaan tällöin hiukan enemmän, sillä ohra imee itseensä hyvin nestettä. Kypsymisaika on sama, kun käytät esikypsennettyjä (riisi+)ohrasuurimoita.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Vai maistuisiko...

Texmex-muffinit

Kokonaisvalmistumisaika: 25 min (sis. valmistelun 10 min), ohjeella tulee noin 10‒15 muffinia

Muffinien ei aina tarvitse tarkoittaa makeita jälkiruokia, vaan välillä voi kokeilla myös suolaisia muffineja. Nämä Texmex-muffinit on tehty tummiin jauhoihin ja mukana on myös kauralesettä. Muffinit voi tehdä perinteisiin paperimuotteihin, mutta isolla silikonisella muffinipellillä saa näyttäviä suuria muffineita, vaikkapa sydämen muotoisena (ks. kuva).
Olethan tarkkana, että käytät paprikaa ja chiliä siinä suhteessa kuin pidät tai oletat vieraidesi pitävän, koska chilien vahvuus vaihtelee (samoin se kuinka vahvasta pitää).

Mitä tarvitset?

4 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
½ tl mustapippuria
2 tl basilikaa
5 valkosipulinkynttä
100 g sipulikuutioita (pakaste)
150 g paprikaa ja chiliä pieninä kuutioina
150 g aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
½ dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2 dl jogurttia tai rahkaa
2 munaa
1 dl mietoa taco-kastiketta (jos ei ole mietoa, laimenna vedellä)

20211_68349.jpg

Valmistusohje:

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet sekaan.
  2. Lusikoi taikina isoihin silikonisiin muffinivuokiin tai -pellille (voitele tarvittaessa) ja paista 200-asteisen uunin toisiksi alimmalla tasolla 15-25 min muffinien koosta riippuen.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Tutustu myös muihin resepteihin, herkkuja riittää!

Ja ei kun herkuttelemaan....

20218_71980.jpg
https://reseptiklubi.myllynparas.fi/?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_66881.jpg
Uutuus 2016: Biolan Puutarhan Talvisuoja
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.
20205_64683.jpg
Viherympäristöliitto tiedottaa koronan vaikutuksista viheralalla
Koronapandemia vaikuttaa nyt koko yhteiskunnassa. Viheralueiden käyttö on suurta ja niiden merkitys kaupunkilaisille on tärkeä poikkeustilanteessa. Suomalaiset ovat viettäneet ennätyspaljon aikaa lähiympäristössä, puistoissa ja ulkoilualueilla. Retkeily on lisääntynyt ja suosituimpien retkeilyalueiden ruuhkautuessa nuotiopaikkoja on jouduttu jopa sulkemaan.Kaupunkivihreän ihmiselle tuottamat monet hyödyt on jo laajasti tunnistettu. On tärkeää, että viheralueiden merkitys otetaan jatkossa vielä vahvemmin osaksi päätöksentekoa ja lainsäädäntöä. Viheralueisiin liittyvät tarpeet on turvattava esimerkiksi käynnissä olevassa maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa sekä hoidontarpeen määrittelyssä.
202211_79924.jpg
Minkä puun taimi tämä on? Asiantuntija vastaa
Vanhan remontissa olevan talon pihalta, vanhasta kukkapenkistä, kaivoin tämän puun taimen ennen kaivinkoneen tuloa. En tunnista millään mikä tämä on. Tätä samaa oli pieni vieressä. Missään muualla pihalla en tätä nähnyt. Pajuhan leviää nopeasti. Lehdet näyttävät pajun lehdiltä, mutta puu minusta ei näytä pajulle. Jouduin latvomaan sen, että se saa voimaa juurtumiseen. Aivan kuin jokin hedelmäpuu. Vai olenko kepittänyt pajun arvopaikalle kukkapenkkiin?
20226_46018.jpg
Olisiko tuijasta aidaksi?
Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?Tuijista saat mainiosti kasvatettua joko leikattavan tai vapaasti kasvavan aidan.Tuijat pitävät tuoreesta maasta ja viihtyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa. Aurinkoisemmallakin paikalla ne menestyvät, mikäli maan kosteusolot ovat otolliset ja taimet on ensimmäisten keväiden ajan suojattu paahteelta.Istutusetäisyys riippuu siitä haluatteko tiiviin, leikatun aidan vai selkeästi eri yksilöistä rakentuvan tuija-aidanteen. Yleensä leikattava aita kasvatetaan pienemmistä taimista, jolloin saadaan tiheä ja tiivis kasvusto säännöllisin leikkauksin. Taimien koosta riippuen leikattavien aitataimien istutusetäisyys vaihtelee (1–3 kpl metrille). Isoja taimia on sääli lyhentää (ja se olisi rahan haaskaamistakin), joten sellaisia kannattaa hankkia vain yksilöpuiksi tai vapaasti kasvavaan aidanteeseen.Lannoittaa voidaan keväällä havukasveille sopivalla lannoitteella.
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton