• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mämmivohvelit ja tyrnillä maustettua juustokakkua

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.03.2021Päivitetty 24.03.2021
20213_69446.jpg

Meillä kaikilla on lupa herkutella, varsinkin pääsiäisenä. Monen pääsiäispöytään kuuluvat muun muassa mämmi, suklaa eri muodoissa, lammas- ja karitsaruuat, raikkaat kevään sitrusherkut ja maukkaat rahkapullat. Ole tänä vuonna rohkea ja kokeile jotakin aivan uutta. Nappaa tästä ohje esimerkiksi mämmivohveleihin, tyrni-valkosuklaajuustokakkuun tai pienellä lisämausteella varustettuun pashakakkuun.

Mämmivohvelit

Kokonaisvalmistumisaika: 30 min (sis. valmistelun 10 min), ohjeella tulee noin 6 kpl

Vohveleista pitävät kaikki, mutta pääsiäisen aikaan vohvelit taittuvat myös juhlaviksi mämmivohveleiksi. Ruokahävikin vähentämiseksi, mämmivohvelit ovat oiva tapa "hävittää" tähdemämmit.Pääsiäisen aikaan mämmivohvelien kanssa sopivat aurinkoiset hedelmäiset hillot, aprikoosi tai appelsiini sekä rahka, lisäksi hedelmäpalat raikastavat kokonaisuutta.

Mitä tarvitset?

Mämmi-vohvelitaikina
2 dl mämmiä (200 g) (kokeiltu Kymppi-mämmillä)
3 munaa
1 dl kermaa tai maitoa
1 dl sitruunavichyä
2 dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
50 g voisulaa

Paistamiseen
voita tai margariinia

Lisäksi
hedelmäisiä hilloja, esimerkiksi aprikoosi tai appelsiini
sitrus- tai kermarahkaa, kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä
hedelmäpaloja, esimerkiksi aprikoosi tai appelsiini

20213_69444.jpg

Valmistusohje:

  1. Lisää mämmin joukkoon kaikki muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota vähintään 10 minuuttia.
  2. Sivele rasvaa sudilla vohvelipannun paistopinnoille. Annostele taikinaa riittävästi pannulle niin, että sitä on paksulti kauttaaltaan. Paista vohvelipannulla miedohkolla lämmöllä riittävän pitkään, jotta saat paksuja ja rapeita vohveleita.
  3. Tarjoile kuumina tai jäähtyneinä lisukkeiden kanssa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Maistuisiko...

Tyrni-valkosuklaajuustokakku

Kokonaisvalmistumisaika: 5 h 25 min (sis. valmistelun 25 min),1 juustokakku, n. 23 cm halkaisija (irtopohjavuoka)

Tämä juustokakku on tehty ilman liivatetta, koska melko runsas määrä valkosuklaata kovettaa täytteen, kun sen säilyttää kylmässä. Tyrni tasapainottaa mainiosti makeaa valkosuklaata, joten tällä ohjeella saat suussasulavan pehmeän juustokakun helposti.
Muista tarjota tämä juustokakku kylmänä, jolloin rakenne on kestävä.Mikäli tuoretta tyrniä ei ole saatavilla, voit käyttää kakkuun pakastetyrniä (esim. Pirkka) tai pelkästään tyrnihilloa ja kuivattua tyrnirouhetta.

Mitä tarvitset?

Pohjaa ja reunoja varten leivo tyrni-valkosuklaakaurakeksejä (n. 30 kpl)
1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikinaa (380 g)
4 rkl tyrnirouhetta tai kuivattua tyrniä
n. 6 palaa valkosuklaata raastettuna

Keksikakun pohja
200 g tyrnikaurakeksejä (n. 20 kpl)
100 g voita sulatettuna

Väliin
100 g tyrnihilloa
2-3 dl tyrnimarjoja

Täyte
250 g valkoista leivontasuklaata
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyt)
100 g tyrnihilloa

Koristeluun
1 dl tuoreita tyrnimarjoja
tyrni-valkosuklaa kauramurskaa
(kuivattua tyrnirouhetta)

20213_69445.jpg

Valmistusohje:

  1. Sulata kauramurotaikina. Sekoita käsillä vaivaten joukkoon rouhittua tuoretta tai kuivattua tyrniä ja rouhittua valkosuklaata. Leivo taikina pyöreäksi tangoksi, (laita hetkeksi kylmään) ja leikkaa tangosta ohuita viipalepikkuleipiä uunipellille. Voit muotoilla niitä vielä käsin tai painella haarukalla. Voit ripotella pikkuleipien päälle vielä valkosuklaarouhetta. Laita pikkuleivät väljästi leivinpaperille uunipellille. Paista200-asteisen uunin keskitasolla 6–8 minuuttia.
  2. Murskaa jäähtyneet pikkuleipäkeksit ja sekoita n. 2/3 keksimurusta sulatettuun voihin.
  3. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele keksi-voiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita pohja kylmään täytteen valmistuksen ajaksi.
  4. Paloittele valkosuklaa mikroaaltouunin kestävään astiaan. Sulata suklaata varovaisesti mikrossa, n. 30 sekuntia kerrallaan, sekoita välillä, kun suklaa alkaa sulaa. Sulata suklaa juuri ja juuri sulavaksi.
  5. Vaahdota kerma ja vispaa voimakkaasti joukkoon tuorejuusto. Kaada nauhana joukkoon sulatettu, vähän jäähtynyt suklaa koko ajan vatkaten. Sekoita 100 g tyrnihilloa juustoseokseen.
  6. Ota murupohja viileästä. Levitä pohjan päälle 100 g tyrnihilloa ja kerros tyrnimarjoja. Jos käytät pakastetyrnimarjoja, sulata ne ja valuta niistä ylimääräinen mehu talteen (voit valmistaa siitä raikasta janojuomaa). Nostele valkosuklaa-tuorejuustotäyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä ainakin 4 tuntia tai seuraavaan päivään.
  7. Irrota kakkuvuoasta varovasti reunus. Siirrä kakku tarjoiluvadille kakkuvuoan pohjan ja leivinpaperin avulla. Koristele kakku tyrnimarjakeolla, ripottele ympärille kaurakeksimurskaa ja halutessasi kuivattua tyrnirouhetta. Säilytä kakkua viileässä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Vai maistuisiko...

Pashakakku

Kokonaisvalmistumisaika: 3 h 45 min (sis. valmistelun 45 min), ohjeella tulee noin noin 12 palaa, vuoan halkaisija n. 25cm

Tämän pashan ystävän pääsiäiskakun voi tehdä ajoissa jääkaappiin hyytymään pyhien vieraille. Mangomehulla tai -soseella saat houkuttelevan keltaisen kakun päällisen.

Mitä tarvitset?

Keksikakkupohja
1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikinaa (380 g)

Täyte
5 liivatelehteä
½ dl sitruunamehua
2 tlk sitruunarahkaa (á 200 g)
100 g appelsiinimarmeladia
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
2 ½ dl vispikermaa
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl jauhettua inkivääriä

Kostutus
mangotuoremehua

Pinnalle
3 dl mangotuoremehua
1 ½ dl hyytelösokeria

20213_69443.jpg

Valmistusohje:

  1. Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10-15 minuuttia, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä.

  2. Liuota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi esim. mikrossa. Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata sitruunamehuun.

  3. Lisää seokseen rahka, marmeladi sekä rusinat ja mantelirouhe. Vatkaa kerma vaahdoksi eri kulhossa sokereiden ja inkiväärin kanssa. Yhdistä joukkoon varovasti rahkaseos.

  4. Kostuta torttupohja mangomehulla ja kaada kermahyytelö vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa.

  5. Valmista mangohyytelö kakun pinnalle. Kiehauta mangomehu ja sulata siihen hyytelösokeri. Anna jäähtyä hetken. Nostele kauniin keltainen mangoliemi kakun pinnalle tasaiseksi ohueksi kerrokseksi.

  6. Anna kakun hyytyä peitettynä jääkaapissa vähintään kolme tuntia, mieluiten yön yli.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Tutustu myös muihin resepteihin, herkkuja riittää!

Ja ei kun herkuttelemaan....

20218_71980.jpg
https://reseptiklubi.myllynparas.fi/?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20067_312.jpg
Kastelu pelastaa kasvit kuivan kauden yli
Parvekepuutarhaa kastellessa pärjää jopa sumutinpullolla ja kastelukannulla, mutta isompaa puutarhaa kastellessa kannatta miettiä vaihtoehtoja veden kantamiselle.Kasteluletkuna kudosvahvistettu letku on pitkäikäinen. Sen on myös syytä olla tarpeeksi pitkä. Letkuliittimiä hankkiessa on syytä ostaa niitä kerralla reilusti, ettei myöhemmin tarvitse harmitella liitinten yhteensopimattomuutta. Veden takaisin virtaus estyy takaiskuventtiilillä ja kaksoishanaliittimen avulla voidaan hanasta tulevaan letkuun yhdistää kaksi eri suuntaan haarautuvaa letkua.
201410_41406.jpg
Tunnetko annoonan?
(Annona cherimoia)Tunnetko tämän hedelmän?
20066_198.jpg
Lehtivihannekset, sipulit, kaalit, pensaspapu
Kaalikasvit: kukkakaali, vihreä kukkakaali, keräkaali, punakaali, suippokaali, ruusukaali, kyssäkaali, parsakaali, kurttukaali, salaattikiinankaali, japaninsinappi (mitsura), lehtikaali, pinaattikiinankaali.Kaalien taudit ja tuholaisetSipulikasvit: ruokasipuli (kepasipuli), jättisipuli, punasipuli, purjo, valkosipuli, ruohosipuli, ryvässipuli, salottisipuli, hillosipuli, ilmasipuli, vihersipuli, pilli- eli talvisipuli, helmivalkosipuli.Sipulin taudit ja tuholaisetSalaattikasvit: keräsalaatti, jääsalaatti, lehtisalaatti (vihreät, punertavat), vihannessinappi (komatsuna), tatsoikaali, kähäräendiivi, salaattisikuri, punasikuri, kardoni, sinappikaali, rucola, parsasalaatti, bataviasalaatti, sidesalaatti, salaattivuonankaali.Pinaattikasvit: pinaatti, tarhamaltsa, lehtimangoldi, köynnöspinaatti, lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti.Muut lehti- ja versovihannekset: ruotiselleri, tarharaparperi, ruokaparsa, salaattifenkoli.
20237_82483.jpg
Jasmike (Philadelphus)
Jasmikkeet (Philadelphus) ovat kasvisuku, johon kuuluu noin 60 lajia 1–6 m korkeita pensaita. Monia näistä pensaista viljellään koristekasveina. Korkeahkot jasmikkeet soveltuvat niin yksittäiskasveiksi, suojapensaiksi kuin aidanteiksikin. Pohjois-Euroopassa tunnetuimpia ovat pihajasmike, hovijasmike ja puistojasmike.
20187_54025.jpg
Laikkuköynnös on puutarhan kameleontti
Laikkuköynnökset pukeutuvat moneen asuun - Ja huumaavat tuoksullaan. Laikkuköynnöksen kevätasu on sammalenvihreä - pian kuitenkin eksoottisen näköiset, valkoiset laikut täplittävät lehtien kärkiä valloittaen yhä suuremman osan lehden pinnasta.
20237_82541.jpg
Inspiraatiota oman unelma­terassin hankintaan Loviisan Asuntomessuilta
Tämän vuoden asuntomessut järjestetään yhdessä Suomen kauneimmista pikkukaupungeista, nimittäin 15 000 asukkaan tunnelmallisessa ja historiallisessa Loviisassa. Loviisan Asuntomessujen Kunigattarenrannan alue on ainutlaatuinen paikka oman unelmakodin rakentajille. Jokaisessa kohteessa on merinäköala ja toinen toistaan persoonallisempia ratkaisuja toimivan arjen pyörittämiseen ja rentouttavan vapaa-ajan viettämiseen. Osa kohteista on kodin lisäksi asujansa työpiste, joten puitteet on oltava kunnossa työn, arjen ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Kurkistetaanpa millaisia messukohteita muun muassa Lumon on päässyt rakentamaan yhdessä kaihtimia valmistavan tytäryhtiönsä Visorin kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton