• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kuinka varmistan ostotaimen kasvuunlähdön?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.06.2021
202310_72374.jpg

Puutarhamyymälät ja taimitarhat antavat yleensä kasvuunlähtötakuun. Mikäli ostettu taimi ei huolellisista istutus- ja hoitotoimista huolimatta herää kasvamaan, niin moni liike antaa kuittia ja kasvia (paakkuineen) vastaan uuden taimen.

Ohje

Ohje

Takuu on yleensä voimassa, jos
- Kasvi on istutettu tiedossa olevalle menestymisvyöhykkeelle.
- Kasvi on ostettu ja istutettu maahan saman vuoden keväällä tai edellisvuoden syksyllä (aremmille tai ruukkuun istutetuille kasveille ei ole talven yli -takuuta).
- Istutus- ja hoito-ohjeita on noudatettu.
- Kasvin olosuhdevaatimuksia on noudatettu mahdollisimman hyvin.

Huom! Nämä ovat kasvuunlähtötakuun yleisimmin käytetyt ohjeet. Varmista aina taimen ostopaikasta myymäläkohtaisen kasvuunlähtötakuun ehdot, kriteerit ja voimassaoloajat.

Kasvuunlähtötakuu ei myöskään kata kuljetuksen, väärän lannoituksen, lumen tai jyrsijöiden aiheuttamia vahinkoja.

Hoito-ohjeet taimesi hyväksi

Kuljetus ja säilytys
Huolehdi kuljetuksen aikana siitä, ettei lehtevä kasvi altistu kuivuttavalle ilmavirralle matkan aikana. Mikäli et pääse heti istutuspuuhiin, säilytä kasveja tuulensuojaisessa ja varjoisassa paikassa ja huolehdi kastelusta. Kasvit kestävät pitkäaikaistakin säilytystä, kunhan niiden kastelusta huolehditaan.

Kasvien imeyttäminen
Anna etenkin paljasjuuristen kasvien ja kuivien paakkujen imeä vettä 1-10 h ennen istuttamista. Astia- ja paakkutaimet voidaan imeyttää istutuskuoppaan annetulla runsaalla vedellä. Kanukat (Cornus) ja pajut (Salix) ovat valmiina istutukseen noin puolen tunnin imeytyksen jälkeen.

20126_31122.jpg

Istutus ja tukeminen
Kasvualustan tulee olla kasville sopiva niin rakenteeltaan, happamuudeltaan kuin ravinteiltaankin. Juurtuminen tapahtuu parhaiten miedosti lannoitettuun kasvualustaan. Lisää uutta kasvualustaa ja muokkaa se hyvin perusmaahan. Istutuskuopan tulee olla riittävän kokoinen ja hyvin perustettu.

Astia- tai paakkutaimien paakkua ei saa rikkoa, mutta tarpeen vaatiessa ahtaassa purkissa kiepille kasvaneita juuria saa varovasti oikoa. Paakkutaimien kiristävät siteet leikataan auki, mutta poistaa sitä ei tarvitse - vain muoviset suojukset poistetaan.

Tuulen aiheuttama heiluminen voi estää kasvin juurtumisen, joten etenkin kookkaat kasvit pitää tukea. Istutuksen yhteydessä perusmaahan painetaan 1-4 tukipuuta, joihin puu kiinnitetään. Tukisidettä on voitava löysentää kasvin kasvaessa ettei se kurista runkoa kasvin kasvaessa. Parin vuoden kuluttua istutuksesta tuet voidaan poistaa.
Kts. Puun tukeminen

Useimmat kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteensä. Poikkeuksina ovat mm. ryhmäruusut, joiden jalonnuskohta jätetään noin 10 cm maanpinnan alapuolelle sekä jalokärhöt, jotka istutetaan noin 20 cm:n syvyyteen. Tasaisilla ja kosteapohjaisilla paikoilla taimet kannattaa istuttaa matalaan kumpuun. Erityisesti omenapuut pitävät kumpuun istuttamisesta.

Kastele kunnolla heti istutuksen jälkeen. Maa tiivistyy näin taimen juuripaakun tai juurten ympärille ja pitää alustan kosteana pitkän aikaa. Huolehdi ainakin ensimmäisen kesän ajan taimen kastelusta. Anna kerralla vettä reilusti, jotta juuret hakeutuvat alaspäin (eikä pintaan) sitä hakemaan.

Lue lisää istuttamisesta

Paljasjuurisia taimia istutettuasi voit lyhentää versoja haihdunnan pienentämiseksi. Leikkaus myös kannustaa taimia haarautumaan. Havupuita ei leikata. Koivu, vaahtera ja kivihedelmät (mm. luumu) saavat keväällä mahlavuodon, joten niitä ei silloin pidä leikata. Muita astiataimia voit harkintasi ja tarpeen mukaan typistää istutuksen yhteydessä.

Lisää halutessasi lisälannoitus juuriston yläpuoliseen multaan, eli pintaan kevyesti sekoittaen. Jotkut laittavat myös istutuskuopan pohjalle luonnonlantaa tai kompostia odottamaan kasvin juurten kasvamista sinne saakka.

Kasvuunlähtö ja jurominen
Kasvuunlähdön nopeus riippuu taimen lajikohtaisista ominaisuuksista ja siitä onko kyseessä astiataimi vai paljasjuurinen taimi. Kasvuunlähtöön vaikuttavat myös ilman ja maan lämpötila sekä kosteus.

Yleensä silmut avautuvat 3-4 viikon kuluessa. Mikäli näin ei tapahdu, niin voit tarkistaa varovasti pintaa raaputtamalla onko kasvi elossa (näkyykö vihreää kuorisosaa?). Jos taimi vaikuttaa olevan elossa, niin kyseessä on juromisilmiö; kasvin vedenotto suhteessa haihduntaan pitää kasvin koossa, mutta ei riitä kasvun alkamiseksi. Jurominen voidaan katkaista tiivistämällä kasvualusta oikein, suihkuttamalla kasvia, peittämällä rei'itetyllä muovilla ja antamalla sille reilusti lämmintä vettä.

Istutuksessa tapahtuneet virheet voivat saada kasvin juromaan jopa useamman vuoden ajan. Tällöin kasvi kyllä pysyy elossa, mutta kasvua ei tunnu tapahtuvan. Juromisen syynä on useimmiten se, ettei kasvi pysty syystä tai toisesta kasvattamaan juuria ympäröivään kasvualustaan saadakseen riittävästi vettä ja ravinteita kasvuun. Lopulta sitkeys kyllä yleensä voittaa ja kasvuakin syntyy.

Syyshoito
Juuristossa makaava vesi voi tuhota jäätyessään niin uusia kuin vanhojakin istutuksia. Varmista siis, ettei juuristoalue jää painanteelle - tee mielummin vaikka pieni kumpare taimen juurelle. Syyslannoitetta voi sekoittaa pintaan. Muista suojata kasvisi tarpeen mukaan.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
202111_73580.jpg
Mikä avokadoa riivaa?
Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton