• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puun tukeminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.11.2023
202311_83300.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Istutusvaiheessa puu kannattaa tukea, jotta se saisi mahdollisimman hyvän alun juurtumisvaiheessaan. Tukematta oleva puu on alttiimpi tuulille ja sen juuret katkeamiselle; kovemmassa puuskassa puu saattaa jopa kaatua!

Näin tuet puun:

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
  • Tukikeppejä voi olla yhdestä neljään kappaletta
  • puu tuetaan enintään 1/3 korkeudelta
  • tukikeppi lyödään istutuskuopan sivuun, pohjamaahan asti
  • tukikeppi ei saa rikkoa juuripaakkua
  • runko ja tuki sidotaan toisiinsa yhdestä tai kahdesta kohdasta
  • side ei saa hangata kuorta eikä kiristää puun runkoa, edes rungon kasvaessa.

Muista säännöllinen ja kerralla runsas kastelu!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82618.jpg
Nauti kesän herkuista myös talvella - pakasta, pikkelöi, säilö ja kuivaa
Kesän makeat marjat ja syksyn mehevä sato maistuisi varmasti myös talvella. Paras tapa päästä nauttimaan herkkuja on tallettaa ne talteen säilömällä. Itse säilöntään on useita tapoja aina pakastamisesta kuivaamiseen ja purkitukseen. Valitse säilöntätapa sen mukaan, mitä ruoka-ainetta olet säilömässä ja minkälaista säilyvyysaikaa tavoittelet.
20238_82934.jpg
Viikon kysymys: Miksi keltavuohenkuusamat toimivat eri tavoin?
Olen tykännyt yhdestä keltavuohenkuusamastani ja sen vierellä kasvavista rusokuusamistani, koska ne ovat pörriäisten ja perhosten ykkössuosikit pihallani. Nyt heräsin ihmettelemään, miksi vanhempi keltavuohenkuusamana ostamani pensas ei toimi samoin: se ei kuki samaan aikaan kuin nuo mainitut. Muistini mukaan se kukkii paljon aikaisemmin. Lehdet ja olemus ovat kyllä samaa. Lehti on hiukan tummempi ja leveämpi kuin keltavuohenkuusamalla. Onko kyseessä joku muunnos? Kuvassa vasemmalla tämä outolainen, keskellä ruso- ja oikeall alla keltavuohenkuusama.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen huollosta ja käytöstä
Mitä huoltoa kasvihuoneeni tarvitsee?Liukuoven laakerit kannattaa öljytä vuosittain. Syksyllä, kun olet tyhjentänyt kasvihuoneen kaikesta kasvijätteestä, pese kasvihuone sisältä kuumalla vedellä ja mäntynestesaippualla. Pese kasvihuone ulkopuolelta keväisin.Minulla on vihreärunkoinen kasvihuone, tarvitseeko sitä maalata usein?Ei tarvitse, kasvihuoneesi runko on polttomaalattua alumiinia ja kestää vähintään kymmenen-viisitoista vuotta ilman huollon tarvetta.Kestävätkö muoviset kennolevyt pohjoista ilmastoa?Kestävät hyvin. Kennolevyjen materiaali on polykarbonaattia, joka on erittäin iskunkestävä ja sitkeä materiaali, ei naarmuunnu helposti ja on käytännössä särkymätön. Kennolevyn UV-suojaus kestää koko kasvihuoneen käyttöiän. Polykarbonaatti kestää lämpötiloja -100... +120°C . Liuottimia tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää kennolevyjen pesuun. Kennolevyn hyvä lämmöneristyskyky tekee siitä erinomaisen materiaalin kasvihuoneisiin.Miten suojaan kasvihuoneeni talvella?Suosittelemme kasvihuoneen peittämistä esimerkiksi kevytpeitteellä. Tavallinen lumikuorma ei vahingoita kasvihuonetta, mutta puista tai räystäiltä tippuvat lumipaakut voivat niin tehdä. Kiristä kevytpeite huolellisesti, lepattava peite rikkoutuu helposti.
20225_78335.jpg
Kasvien menestyminen alkaa mullasta – Mikä on mullan luonnollinen koostumus?
Mineraalien eli kemiallisesti valmistettujen lannoitteiden käyttö on horjuttanut mullan luonnollisten järjestelmien tasapainoa. Maaperän lisääntynyt riippuvuus kemiallisista lannoitteista, kemiallisista tuholaisten torjunta-aineista ja keinotekoisesta kastelusta johtaa suolojen liialliseen keräytymiseen. Mikrobien elinolosuhteet muuttuvat epäsuotuisiksi ja niiden lukumäärä sekä toiminta vähenee romahdusmaisesti. Seurauksena on mullassa olevien ravintoaineiden sitoutuminen, eivätkä kasvit pysty enää käyttämään niitä.
202310_72374.jpg
Kasvuunlähdön varmistaminen
Puutarhamyymälät ja taimitarhat antavat yleensä kasvuunlähtötakuun. Mikäli ostettu taimi ei huolellisista istutus- ja hoitotoimista huolimatta herää kasvamaan, niin moni liike antaa kuittia ja kasvia (paakkuineen) vastaan uuden taimen.
hyönteishotelli
Hotelli hyönteisille?
Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton