• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ruusujen talvisuojaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.10.2023
202310_83186.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Jaloruusut on vartettu kestävään perusrunkoon, jonka tarkoituksena on antaa aralle ruusulle talvenkestävyyttä. Jos jalo-osa kuitenkin paleltuu kokonaan, voi seurauksena olla perusrungon versojen valtaama ruusupenkki. Siksi talvisuojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Jaloruusut

Jaloruusuille sopii parhaiten talvi, jolloin maa routaantuu jo marraskuussa noin 10 cm syvyyteen, ja sen jälkeen päälle sataa kunnon kerros kevyttä pakkaslunta, joka pysyy maassa kevääseen saakka. Tämä toteutuu ani harvoin, ja varsinkin Etelä- ja Lounais-Suomessa märkää säätä kestää usein jouluun asti. Märässä tai jäisessä maassa talvehtiminen ei tahdo onnistua.

Jaloruusujen talvehtiminen varmistetaan parhaiten istuttamalla ruusut tarpeeksi syvään. Jalonnuskohta jätetään istutettaessa 15–20 cm maan pinnan alapuolelle.

Jaloruusujen talvisuojaus kannattaa tehdä vasta, kun maan pinta on hieman routaantunut. Sitä ennen kerätään tyveltä maahan varisseet lehdet ja roskat pois, ja tarkistetaan ettei maa ole painunut niin paljon, että jalonnuskohta on liian ylhäällä. Sen pitää olla edelleen vähintään 15 cm maanpinnan alapuolella. Tyvelle lisätään tarvittaessa hiekkapitoista multaa pieneksi kummuksi. Se vähentää märkänä talvena veden jäämistä ja jäätymistä juuristoalueelle.

Pitkiä versoja voi lyhentää syksyllä kukinnan päätyttyä ja lehtien varistua, jotta suojaaminen sujuu helpommin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kun maanpinta jäätyy, voi ruusujen tyvet peittää 10–15 cm kerroksella talvisuoja-turvetta ja lisätä päälle havuja tai pakkaspeite. Versoja ei kannata peittää liian aikaisin, etteivät ne ole turhaan kosteassa ja saa kasvitauteja vaivoikseen. Turve hylkii kosteutta ja pitää juurenniskan mahdollisimman kuivana. Peittomateriaali ei saa olla liian tiivistä, sillä jos talvi on lämmin, voi seurauksena olla homehtuminen ja jopa mätäneminen.

Lumi on tunnetusti hyvä suoja pakkasta vastaan, joten sitä kannattaa talven mittaan kasata suojan päälle. Pakkaspeite on myös hyvä suoja kevätaurinkoa ja kylmiä, kuivattavia kevättuulia vastaan.

Köynnös- ja runkoruusut

Köynnösruusut voi peittää suoraan seinustalle pakkaspeitteellä, mutta varminta on taivuttaa versot maahan ja peittää ne havuilla tai pakkaspeitteellä. Maahan lasketut versot ovat kyllä myyrien armoilla. Valkokukkainen ’Pohjantähti’ ei tarvitse Etelä-Suomessa talvisuojausta.

Runkoruusu viedään viileään (-1... +5 astetta), esimerkiksi kellariin tai autotalliin. Multa ei saa kuivua kokonaan, joten kosteustilannetta on tarkkailtava säännöllisesti talven ajan. Tasainen, melko niukka kosteus on paras. Liikamärkyys taas voi mädännyttää juuriston. Runkoruusun voi ottaa sisälle esikasvatukseen jo maaliskuussa. Se istutetaan ulos maahan tai ruukkuun toukokuussa ja suojataan tarvittaessa keväthalloilta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ruusujen kevät

Keväiset päivät voivat olla hyvin lämpimiä, jolloin kasvu voi lähteä liian aikaisin käyntiin, ja aikaisin heränneet silmut voivat sitten paleltua yöpakkasissa. Keväällä ei siis pidä kiirehtiä suojauksien poistamisessa: poista talvisuojaukset (myös turve) vasta, kun yöpakkaset ja pakkastuulet ovat ohi, ja maa on varmasti sulanut. Kevätaurinko ei kuitenkaan saa paahtaa kasveja, joten peitteeseen voi olla tarpeen tehdä myös "hengitysreikiä", joista ilma pääsee kulkemaan.

Ruusut leikataan vasta keväällä ennen silmujen aukeamista, kun nähdään mahdolliset talvivauriot.

Lue lisää puutarhakasvien talvisuojauksesta

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton