• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viiniköynnöksen leikkaaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2022
20229_79586.jpg

Kuva Shutterstock

Viiniköynnöstä leikataan joka vuosi. Hoitamaton viiniköynnös tekee vain versoja ja lehtiä, eikä kasvata rypäleitä. Viiniköynnöksen leikkaamisella ohjataan köynnöksen kasvua ja parannetaan sadon määrää sekä laatua. Paras ajankohta on myöhään syksyllä marraskuussa, jolloin vältytään nestevuodolta.

Viiniköynnös on talvenarka, joten sen tyvi ja juuristoalue peitetään ainakin kolmen ensimmäisen talven ajaksi reilun 10 cm kerroksella talvisuojaturpeella, pakkaspeitteellä tai havuilla, kun maan pinta on jäätynyt. Nuorena rentokasvuiset versot on helppoa laskea kokonaan talveksi maahan ja peittää.

Esimerkiksi BioProffan lampaanvillainen talvisuoja soveltuu mainiosti niin viiniköynnöksen kuin muidenkin arkojen kasvien talvisuojaukseen, Se hidastaa maan routaantumista ja suojaa kasvin versoja sekä pakkaselta, tuulelta että kuivattavalta kevätauringolta.

Viiniköynnöksen leikkaaminen

1. syksy

Kahteen versoon jätetään 2–4 silmua, muut versot poistetaan kokonaan.

200611_782.jpg

2. syksy

Neljään versoon jätetään 6–7 silmua, muut versot poistetaan kokonaan. Tavoitteena on voimakkaat pääoksat, jotka ohjataan kasvamaan tasaisesti omiin suuntiinsa.

200611_783.jpg

3. kesä

Uudet sivuversot typistetään 1–2 lehden yläpuolelta ja kaikki uudet rungosta lähtevät versot poistetaan (uudet pehmeät versot voidaan leikata kesällä, niistä ei tule nestevuotoa). Samalla uudet versot tuetaan pystyyn tukinarulla.

Elokuun alussa kaikkien versojen latvoista leikataan 10–15 cm pois. Tämä edistää köynnöksen valmistautumista talveen.

200611_784.jpg

3. syksy

Neljään pääoksaan jätetään uudesta kasvusta 6–7 silmua, muihin versoihin jätetään 2 silmua. Hedelmää kantaneisiin oksiin jätetään vain yksi silmu.

Tulevat leikkaustarpeet

Seuraavat kesät

Kukkatertut muodostuvat pääversoista kasvaneisiin sivuversoihin. Liian alas jäävät sivuversot poistetaan, koska maata koskettavat versot lahoavat nopeasti. Kukkaterttuja jätetään kuhunkin versoon enintään kaksi. Kukkaterttuja kantavat sivuversot typistetään niin, että kukkatertun yläpuolelle jää vain pari lehteä. Muut sivuversot typistetään yhden lehden yläpuolelta.

Seuraavat syksyt

Neljään pääoksaan jätetään uudesta kasvusta 6–7 silmua, muihin versoihin jätetään 2 silmua. Hedelmää kantaneisiin oksiin jätetään vain yksi silmu.

Kesällä voidaan poistaa myös rypäleterttuja varjostavia lehtiä, jotta hedelmät kypsyisivät paremmin.

Lue lisää:
Aitoviiniköynnös Kasvikortistossa

200611_785.jpg
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton