• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kateviljely

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20065_52.jpg

Laiskan pelto

Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5-10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.

Viljelyn aloittaminen esim. vuosikausia 'paketissa' olleella peltopalstalla, jossa kasvaa miehen korkuista mesiangervoa ja nokkosta, juolavehnää, leskenlehteä ja niittyleinikkiä, voi tuntua mahdottomalta haasteelta rikkaruohojen takia. Se kuitenkin onnistua varsin vaivattomasti, kun on laiskan antamat ohjeet:

Ohje

Ohje

  • Niitä pelto (viimeisen kerran).
  • Kulota rikkaruohot (viimeisen kerran).
  • Kynnä ja äestä pelto (viimeisen kerran).
  • Hanki mustaa jätemuovia, ja peitä sillä kaikki muu paitsi tulevat kylvörivit - muovi tukahduttaa rikkaruohot.
  • Sijoita käytävänkohdat puolentoista metrin välein, jolloin yllät hoitamaan maata käytäviltä.
  • Laita muovin päälle painoksi kiviä ja kaunistukseksi puunlehtiä ja heinää.
  • Peitä käytävien kohdat jätelaudoilla. Älä koskaan kävele muualla kuin käytävillä, ettei maa tiivistyisi ja alkaisi vaatia muokkausta.

Kateviljely

Kateviljelyssä, jossa maata ei koskaan muokata, kasvaa ainakin porkkana, tilli, persilja, nauris, punajuuri, nauris, lanttu, purjo, sipuli, herne, lehtiselleri, retiisi ja kurkku. Perunat, mansikat, kaalit, raparperit ja tomaatit voi istuttaa nekin muovin alle.

Juolavehnä voi alussa puskea lehti- ja heinäkatteen läpi kylvöriveissä. Ne pitää kitkeä ennen kuin ehtivät yli 10 cm pitkiksi. Juolavehnä nimittäin käyttää 10 cm:n pituiseksi asti juurtensa vararavintoa kasvuun, mutta yli 10 cm:n pituisena se alkaa kerätä auringosta vararavintoa juuriin lisää. Kesän lopulla, kun katekerrosta on koko ajan kasvatettu ja juolavehnää 'rangaistu' ja hyötykasvit kasvavat ja alkavat varjostaa maata, juolavehnä väsyy. Se käyttää vararavintonsa juurista loppuun yrittäessään kasvaa yli kymmensenttiseksi, ja nuukahtaa lopulta tuossa prometeuksen hommassaan.

Maa tiivistyy talvella, joten se pitäisi normaalisti keväällä muokata: kyntää ja äestää. Niin maanviljelijät tekevätkin. Mutta jos maassa on hyvin paljon kompostilla ruokittuja pulleita matoja, ne hoitavat kyntö- ja äestyslaitteiden tehtävät. Maanalaisilla käytävillään ja mururakennetta ylläpitävillä ulosteillaan ne saavat aikaan kestävämmän muokkaustuloksen kuin aura, jyrsin tai äes. Asiaa auttaa tietysti sekin, että ryytimaalla liikutaan vain käytävillä, eikä kasvualustan päällä ollenkaan.

Ei suinpäin

Kannattaa lukea ennen laiskotteluun ryhtymistä esim. Toivo Rautavaaran teos Luonnonmukainen viljely. Professori Rautavaara kysyy oppaassaan, että onko kyntäminen todella aina tarpeen - ja vastaa, että ei.

Ostolannoitteita ei tarvita lainkaan. Peltoa lannoitetaan tai oikeastaan matoja ruokitaan kompostilla. Sato voi alussa olla totuttua heikompi, mutta kun peltoon kertyy 'vanhaa voimaa', kasvavat sadotkin. Komposti levitetään 5-10 senttiä paksun katekerroksen päälle, ja kompostin päälle taas levitetään vähin erin uutta katetta. Sade, kastelu ja madot vievät kompostia ja sen ravinteita juuristoon. Kasvien kannalta tehokkaampaa olisi levittää komposti heti maan pinnalle katteen alle, mutta kun laiskottaa... Kompostin annostelu ei ole niin tarkkaa. Yhteensä kuutiometri tai pari aarille kesän aikana parin viikon välein on sopiva kouratuntuma. Kuutiometri aarille vastaa sentin kerrosta.

Tuholaisia voi torjua suihkuttamalla ja kastelemalla nokkosvedellä ja levittämällä tuhkaa. Näillä katoaa valtaosa tuholaisista. Kaikkia ei kannata yrittääkään hävittää. Omien 'epämyrkkyjen' kanssa plärääminen on sitäpaitsi mielenkiintoista puuhaa. Sammakot, siilit ja päästäiset ovat myös hyödyllisiä, sillä ne syövät mm. etanoita. Lepakot puolestaan syövät mm. kääriäis- ja mittariperhosia, ja leppäkertut napostelevat tunnetusti kirvoja.

Kasteluntarve vähenee muovin ja katteen ansiosta. Luonnonmukaisesti viljellyt kasvit kestävät kuivuutta paremmin kuin väkilannoitteilla kasvatetut.

Kasvivuorottelu - eli samaa kasvia viljellään palstalla aina eri paikassa kuin edellisenä vuonna - vähentää kasvitautien lisääntymistä ja leviämistä.

Laiskan pelto on helppohoitoinen ja vähätöinen.
Madot on valjastettu ruokapalkalla kyntömiehiksi. Katteet pitävät rikkaruohot ja kosteuden maassa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20213_69181.jpg
Puutarha.Netin kotikeittiö testaa: saaristolaisleipä
Tämä testi otti paikkansa sellaiseen ajankohtaan, kun joulu kolkutteli ovella. Tarkoitus oli kerääntyä joulupöydän ääreen syömään hyvää ruokaa ja nauttimaan lähimpien seurasta. Leipä on aina ollut yksi kysymysmerkki, vaaleaa vai tummaa – mitä leipää haluttaisiin nauttia ruoan kanssa? Jotain erilaistakin teki mieli kokeilla. Tästä syntyi idea testata, onnistuisiko tällaiselta harrastajaleipurilta perinteinen saaristolaisleipä. Reseptien etsiminen johdatteli K-ruoka.fi-sivustolle, josta löytyikin kokeilemisen arvoinen resepti.
200611_1884.jpg
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.
20101_19785.jpg
Kylvöastioissa on valinnanvaraa
Taimikasvatukseen on tarjolla runsaasti erilaisia valmiita kylvölaatikoita ja -ruukkuja. Osa on muovisia, osa valmistettu maatuvasta turpeesta. Toki taimikasvatus onnistuu tavallisessa muoviastiassa tai styroxlaatikossakin. Astian kanneksi on hyvä laittaa kelmua tai joku läpinäkyvä levy. Kanteen tiivistyvä vesi poistetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin, joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä. Kannellisessa altakasteluruukustossa saadaan kosteusolot pysymään kaikkein tasaisimpana. Tasainen kosteus onkin erittäin tärkeää, koska kuivahtaneet pikkutaimet eivät yleensä selviä.Jotkut siemenet itävät pimeässä (esim. kurpitsa), joten kylvöksen peitoksi voi laittaa vaikka sanomalehden. Nyrkkisääntönä on, että siementen päälle tulee vain siemenen koon verran multaa, hiekkaa, tai perliittiä. Pieniä siemeniä ei aina peitetä ollenkaan.
20209_66492.jpg
Monimuotoinen puutarha on pörriäisten paratiisi
Hyönteisillä on merkittävä rooli maailman ruuan tuotannossa. Jopa 2/3 maailman ruokasadosta tulee hyönteispölytteisistä tai merkittävästi pölyttäjähyönteistä hyötyvistä kasveista. Tämän lisäksi hyönteisillä on välillistä vaikutusta muihin eläinlajeihin, erityisesti hyönteisiä ravintonaan käyttäviin lintuihin ja lepakoihin. Hyönteiset osallistuvat luonnonkiertokulussa ravinteiden kierrättämiseen ja toimivat haitallisten tuhoeläinten luontaisina vihollisina.
202112_74228.jpg
Eläinpsykologin vinkit huolettomaan lemmikkijouluun
Yli puolet lemmikkieläinten omistajista kokisi syyllisyyttä, jos he eivät ostaisi lemmikille joululahjaa tai muuten jättäisivät ne huomiotta joulusuunnitelmissaan, käy ilmi lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin kyselytutkimuksesta. Kaksi kolmasosaa lemmikinomistajista kertoo, että muuttaisi tarvittaessa joulusuunnitelmiaan lemmikkinsä vuoksi.
20222_76844.jpg
Puut muodostavat pihan pitkäikäisen kehyksen
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuden korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton