• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lanttu, nauris, retiisi ja kaali

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78652.jpg

Juuresten kimpussa viihtyvät erilaiset taudit ja tuholaiset. Tunnista ne.

Tee hyvät valmistelut juuresten kasvualustaan ja huomioi kasvupaikkavaatimukset. Istuta aina oikea kasvi oikealle paikalle. Tutustu myös erilaisiin vihannesten ja juuresten tuholaisiin sekä niiden torjuntakeinoihin.

Lehtikirvat, kaalikirvat, kaaliluteet

Lehtikirva on vihreä hyönteinen. Lehtikirvaa torjutaan suihkuttamalla taimia usein kylmällä vadellä. Kaalikirva on harmaa ja vahapeitteinen. Kaalikirvat nitistetään käsin litistämällä. Kaaliluteet voivat pistää ja imeä lehtiä. Torjunta on tehtävä käsin heti luteiden ilmestyttyä. Kirvat voivat levittää kasviviruksia.

Möhöjuuri

Möhöjuuri on kaalien pahin sienen aiheuttama tauti. Se näkyy juuriin ilmestyvinä vaaleina pahkuroina ja epämuotoisina paisumina, joskus koko juuri muuttuu muodottomaksi möhkäleeksi. Lehdet näivettyvät ja loppukesällä äkämät hajoavat ja haisevat pahalle. Jos möhöjuuri on ilmestynyt maahan, on kaalin viljelyssä pidettävä vähintään kuuden vuoden tauko, sillä sienen itiöt voivat elää maassa vuosikausia. Taudin ilmetessä saastuneiden kasvien juuret poltetaan. Tauti leviää helposti. Tautia voi ehkäistä sekoittamalla kompostimultaa istutuskuoppiin, myös kalkitsemisella ja tuhkan käytöllä on ehkäisevä vaikutus. Möhöjuurisieni ei viihdy neutraalissa tai emäksisessä maassa.

Kaalikärpänen

Kaalikärpäsen toukat ovat valkoisia, kiiltäviä ja sentin mittaisia. Ne elävät juuressa aiheuttaen taimien nuutumista ja punertumista. Toukat tappavat taimet jyrsimällä juuret poikki. Taimet suojataan harsolla heti istutuksen jälkeen. Toukat tuhotaan kemiallisesti.

Kirpat

Kirpat ovat pieniä 2‒3 mm kokoisia mustia tai keltaviiruisia hyppiviä kovakuoriaisia, jotka jyrsivät hentoja taimia. Kirpat syövät taimeen reikiä. Kuivana ja lämpimänä kesänä kirpat voivat hävittää koko kaalimaan. Niitä voidaan ehkäistä runsaalla kastelulla tai sirottelemalla lehdille tuhkaa. Kaalimaa pitäisi käsitellä torjunta-aineella (malation), kun kasvit tulevat taimelle ja mahdollisesti myös hieman myöhemmin. Myös kasvuharso suojelee kirpoilta.

Taimipolte

Lehtien juuri on vetinen ja tumma. Kohta ohenee ja taimi kaatuu. Kasvualustan tulisi olla puhdas. Tautia voidaan ehkäistä myös oikealla kastelulla ja tuuletuksella.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20207_65886.jpg
Mitä on etanadynamiitti?
Oletko joskus harmitellut kiveä tai kalliota, joka on yksinkertaisesti "väärässä paikassa"? Tiedätkö, että on olemassa tuote, jolla niistä voi päästä eroon ilman lupabyrokratiaa ja kallista ammattiapua? Se on Ter-Mite murtolaasti eli niin sanottu etanadynamiitti.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Naapurisopu meni pensasaita-jupakassa
Asemakaavoissa ja/tai kuntien rakentamismääräyksissä saattaa olla joitain määräyksiä istutuksista ja olemassaolevasta kasvillisuudesta. Suomen laissa ei juuri asiaan oteta kantaa, mutta yksi naapuruussuhteisiin kantaa ottava kohta löytyy:"Se, jolle oman tai nautintaoikeudella hallitsemansa maan käyttämisestä johtuu haittaa naapurin alueelta tunkeutuvista juurista, olkoon oikeutettu ottamaan ne pois. Sama olkoon laki sieltä ulottuviin oksiin nähden, ellei omistaja kohtuullisessa ajassa siihen kehoituksen saatuaan niitä poista."Tässä yksi kurja esimerkki oikeuteen asti päätyneistä riidoista: Naapuri vaati korvausta naapurinsa kanssa yhdessä omistaman orapihlaja-aidan leikkaamisesta lähes juuresta poikki 30 metrin matkalta. Toinen kiistelijöistä ehti kuolla oikeusprosessin aikana, mutta kuolinpesä jatkoi oikeuden saamista. Käräjäoikeus tuomitsi aidankynijän sakkoihin, samoilla linjoilla oli Itä-Suomen hovioikeus. Korkein oikeus hylkäsi ensin aidanleikkaajan valituslupahakemuksen, mutta mies osoitti KKO:lle, että aita oli hänen tonttinsa puolella, eikä naapuri ollut osallistunut aidan istuttamiseen. Aidankaatajan ja syyttäjän vaatimuksesta käräjäoikeus tuomitsi jutun nostaneen naapurin sakkoihin maaliskuussa 2005 väärästä ilmiannosta.Kuolinpesän edustaja vaati kuitenkin edelleen aidankaatajalle rangaistusta vahingonteosta. Kun kuolinpesä ei pystynyt osoittamaan omistusoikeutta aitaan, ei aidankaataja ollut käräjäoikeuden mukaan syyllistynyt asiassa vahingontekoon. Valtio ja kuolinpesä joutuvat maksamaan aidankaatajalle oikeudenkäyntikuluja yli 5200 euroa.Lähde: Viherympäristöliiton uutiset 31.5.2006
20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista yms. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
seramis kasvualustaa kukkaruukussa
Seramis on ikuinen istutusalusta
Seramis-savirouhe on jokaisen viherpeukalon ja kotipuutarhurin unelma. Luonnonmukainen, erittäin kestävä mullan tilalla käytettävä savirouhe imee ja varastoi huokoisen rakenteensa ansiosta suuria määriä vettä ja luovuttaa sitä kasvien käyttöön niiden tarpeen mukaan.Luonnonmukainen, ruukkukasvien mullan korvaava Seramis on 100 % puhdasta, poltettua savea. Tuote soveltuu sekä sisä- että ulkokäyttöön. Savirouheeseen voit istuttaa viherkasvit, ulkokukat ja yrtit niin sisätiloissa, parvekkeella kuin puutarhassa.Seramiksen keveys ja ilmavuus luovat ensiluokkaiset kasvuolosuhteet kaikille kasveille, sillä Seramikseen istutettujen kasvien juuret saavat optimaalisen määrän happea, vaikka savirouhe olisi täysin vedellä kyllästetty. Ainutlaatuisen tuotteen ansiosta ruukkukasvien kastelusta ei tarvitse huolehtia jatkuvasti, vaan sisä- tai ulkokasvien kasteluväliä voi venyttää huoletta jopa 3–4 viikkoon. Savirouhe ei myöskään tiivisty samalla tavalla kuin multa.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
202111_73615.jpg
Pajun ja pihlajan leikkaaminen syksyllä
Lukija kysyy: "Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt paljon talon viereisille alueille. Yritin eilen katkoa pajuja maasta puutarhasaksilla, kunnes luin, että olisi hyvä tehdä se vasta keväällä (noin maaliskuussa). Tällöin tulisi leikata oksat pois alhaalta ja antaa niiden versoa. Versojen ollessa vihreitä tulisi ne käsitellä Roundupilla? Onko tämä hyvä taktiikka?Voinko nyt syksyllä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla edes niitä pieni vesoja, joita kasvaa siellä täällä?Samaa kysyn pihlajasta, koska niitäkin siellä on paljon, pieniä ja keskikokoisia. Voiko niistä leikata syksyllä oksia maata myöten mistä haluaa vai onko syksy huono ajankohta?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton