• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pitääkö metsäpihaa lannoittaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.03.2012
20123_29986.jpg

Mökin piha-alue on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Olemme kuitenkin istuttaneet pihapiiriin joitain koriste- ja hyötypensaita ja nyt pohdimmekin pitääkö niille antaa jotain lannoitetta. Tai muulle piha-alueelle? Tontillamme kasvaa pääasiassa mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.

VASTAUS: Mökkinne pihapiiri vaikuttaa tosiaan melko luonnontilaiselta; ja niin on varmasti hyvä. Männyt ja puolukat kertovat melko kuivasta ja happamastakin maasta, mutta metsänpohjaa ja luonnontilaista aluetta ei kannata ryhtyä lannoittamaan tai kalkitsemaan - siitä voisi olla vain haittaa alueen kasveille.

Pihapiiriin istutetuille kasveille, pensaille ja perennoille, kannattaa kuitenkin lannoitetta ja kalkkiakin (jos kyseessä ei ole mikään happaman maan kasvi; havu tai alppiruusu?). Levitä lannoitetta/kalkkia vain kasvin juuristoalueelle - voit vaikka sekoittaa ne pintamaahan. Metsäpohja on yleensä melko ravinneköyhä ja tässä tapauksessa vielä melko hapankin, joten koriste- ja hyötykasvit tarvitsevat lisäravinteita.

Mikäli mökin pihalla kasvaa, tai ainakin halutaan kasvavan myös leikattavaa nurmikkoa, niin myös sitä tulisi kalkita ja lannoittaa säännöllisesti. Useimmissa nurmikkolannoitteissa on mukana myös ylläpitokalkitukseen sopiva määrä kalkkia. Jossakin tapauksessa saattaa kuitenkin olla parempi, että pihan pohjakerros koostuisi ihan vain alueella luonnostaan kasvavista kasveista.

Biolan-puutarhalannoitteet ja Neudorff-lannoitteet

Vielä vinkkinä: luonnontilaisen mökin pihaan sopivat mainiosti kylvettäväksi erilaiset niittykukkien siemenet. Kuinka mukavaa olisikaan omasta pihasta kerätä kimppu kukkia kahvipöydän koristeeksi! Niittysiemeniä ja erilaisia seoksia on tilattavissa myös Jäsentukusta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.
202211_79921.jpg
Onko palmusara kuollut? Asiantuntija vastaa
Onkohan kaikki toivo menetetty palmusaran kohdalla? Ei vielä yhtään viherrä, enkä osaa juurista päätellä ovatko vielä hengissä. Tarkoitus oli jakaa tänä keväänä. Viime talvena talvehtivat hyvin tuossa laatikossa.
Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Kasvimaan syystyöt
Kasvimaalta on jo kerätty runsaasti satoa, mutta varastoitavien vihannesten nostamista kannattaa viivyttää niiden säilyvyyden parantamiseksi vielä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi purjon, talvikaalin, lantun ja mustajuuren sadonkorjuuta voi viivästyttää ensipakkasiin asti. Kannattaa myös muistaa, että persiljat ovat kaksivuotisia ja saattavat suotuisissa oloissa talvehtia avomaalla.
20119_27757.jpg
Puutarhan makoisat marjat
Loppukesä ja syksy ovat monella kotipuutarhurilla täynnä pieniä napostelu- ja herkutteluhetkiä, sekä leivonta- ja säilöntätuokioita. Puutarhan sadosta pääsevät varmasti tulevanakin syksynä nauttimaan niin lapset kuin eläinkunnan edustajatkin - varmasti jokunen kahvivieraskin.Makuelämysten ohella puutarhassa kypsyvä sato tarjoaa myös visuaalista nautintoa; tummanvioletit luumut, punaposkiset omenat, heleänväriset herukat tai kullankeltaset tyrnit tyrmäävät kaikki aistit!Ihaile ja ihmettele, nauti ja napostele puutarhasi satoa ja käytä niitä rohkeasti leivonnassa. Tuorekäytön ohella satoa kannattaa säilöä, pakastaa, keittää mehuksi, soseuttaa hilloksi jne. Aromit ja ravinteet kannattaa ottaa talteen!
20231_80727.jpg
Perhosorkidean hoitaminen
Perhosorkidea (Phalaenopsis) on useimmiten se orkidea, josta innostus orkideoihin alkaa. Jopa niin, että kaupat mainostavat myyvänsä "orkideoita", aivan kuin perhosorkidea olisi se ainoa orkidea. Kuitenkin orkideasukuja on noin 800, luonnonlajeja yli 20 000 ja koska orkideat risteytyvät helposti keskenään, on ihminen innostunut tuottamaan niitä satoja tuhansia – perhosorkideoitakin tuhansittain.
20181_51367.jpg
Verenpisara (Fuchsia)
Verenpisara (Fuchsia) on pensasmainen, tuuhea, monivuotinen kasvi, jota kasvatetaan Suomessa usein yksivuotisena kesäkukkana. Verenpisaroiden sukuun kuuluu yli sata eri lajiketta. Ne voivat olla pystykasvuisia tai riippuvia. Lajikkeesta riippuen myös kukkien koko, muoto ja värit vaihtelevat; usein ulompi verhiöosa on erivärinen kuin kukan keskeltä avautuva teriö.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton