• Etusivu
  • Hoitotyöt

Anna lempeä lähtö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_44020.jpg

Ruosteenpoistaja

Luonnon aineksista saat myrkytöntä apua puutarhan vihulaisten karkottamiseen ja kasvun vauhdittamiseen.

Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehti Puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.
Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari

Joskus tarhurin tarvitsee turvautua lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin. Myrkystä on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä, jos ne vahingoittavat myös hyönteisiä, puutarhan pikku sankareita. Luontoa kunnioittava tarhuri pystyy välttämään myrkkyjä ja kemikaaleja käyttämällä luonnonmukaisia torjunta-aineita ja ikivanhoja kotikonsteja. Moni rohto syntyy keittiökaappien antimista.

Jos kuitenkin turvaudut kaupan torjunta-aineiden käyttöön, valitse luomuviljelyssä hyväksyttyjä, pyretriinipohjaisia aineita. Pyretriiniä esiintyy luonnossa ja se hajoaa nopeasti.

Tutustu ympäristöystävällisiin Neudorff -tuotteisiin

Lue lisää tuholaisten ja tautien torjunnasta

9 lyömätöntä kotirohtoa

Ruosteenpoistaja
500 g tuoretta pietaryrttiä
10 l vettä
Kaada kiehuva vesi pietar­yrtin kukintojen päälle kattilaan. Anna hautua 20 minuuttia. Siivilöi kukat pois. Laimenna nestettä suhteessa 1:2. Käytä kasvien homeen ja ruosteen torjuntaan.

Nokkoslannoite
1 kg tuoreita nokkosia
5 litraa vettä
Kaada vesi nokkosten päälle ja anna seoksen seistä viikon ajan. Siivilöi lehdet pois. Käytä liuosta lannoitteena vedellä laimennettuna. Käytä kasteluliuokseen 1 osa nokkosliuosta ja 10 osaa vettä. Nokkoshaudute on erittäin typpipitoista, joten älä käytä sitä liikaa loppukesällä. Jos haluat vahvistaa ravinnepitoisuutta, voit lisätä nokkosveden joukkoon muutaman kanankakkarakeen. Hajuvaroitus!

Chilisumute
Chilisumute

Chilisumute
1 voimakas chili
2 tl mäntysuopaliuosta
2 l vettä
Paloittele chili ja soseuta se vesitilkassa sauvasekoittimella. Siivilöi neste. Lisää mäntysuopaliuos ja loput vedestä. Chilimyrkky tehoaa erilaisiin tuholaisiin. Varo vahvan sumutteen joutumista silmiin!

Raparperi­- kirvakarkote
700 g raparperin lehtiä
5 l vettä
Keitä raparperin lehtiä teräskattilassa puoli tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana kirvojen tuhoksi.

Sipuliliemi ja minttuhaudute
Sipuliliemi ja minttuhaudute

Mansikkahomeen sipulisurma
100 g silputtua sipulia
10 l vettä
Silppua sipuli ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna seoksen hautua puolisen tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana mansikkahomeen torjuntaan. Käsittely on hyvä uusia kolmena päivänä peräkkäin.

Minttuinen tuholaispelote
3 dl tuoreita mintunlehtiä
1,2 l vettä
Soseuta minttu tehosekoittimessa vesitilkan kera. Lisää loppu vesi, sekoita ja siivilöi. Laimenna nestettä suhteessa 1:4. Sumuta kirvoja ja tuholaistoukkia.

Ruokasoodasumute
Ruokasoodasumute

Ruokasooda­sumute härmään
3 tl ruokasoodaa
3 tl mäntysuopaliuosta
1 l vettä
Sekoita ainekset keskenään. Sumuta rohtoa sienitautien kuten härmän vaivaamille kurkun ja kesäkurpitsan lehdille sekä marjapensaille.

Tomaatinlehtiuute
kourallinen tomaatinlehtiä
1 l vettä
Anna tomaatinlehtien liota muutama tunti vedessä. Siivilöi lehdet pois. Käytä vettä yhdessä mäntysuopaliuoksen kanssa torjumaan pehmeitä tuholaisia kuten kirvoja.

Mäntysuopaliuos
1 dl mäntysuopanestettä
5 l vettä
Sekoita ainekset ja sumuta laimentamattomana kirvoja ja muita pehmytkuorisia tuholaisia vastaan. Toista käsittely pari kolme kertaa, sillä saippualiuos ei tehoa kirvojen muniin vaan vasta kuoriutuviin toukkiin.

Huomio

Huomio

Katso toisin

Rikkakasvit koettelevat tarhurin hermoja, mutta mietipä, mikä on oikeasti rikkakasvi. Voikukan ahkerasta kukinnasta jaksaa ehkä iloita, kun tietää sen tarjoavan ravintoa perhosille ja muille pölyttäjille.

Jos kuitenkin toivoisit ne sinne, missä pippurikin kasvaa, on tehokkain keino kumartua kitkemään. Vuohenputken ja nokkosen voi jopa kitkeä lautaselle. Rikkaruohojen ennaltaehkäisynä toimii maanpinnan peittäminen katteilla tai aluskasveilla.

Paras keino suojautua tauteja ja tuholaisia vastaan on kasvattaa vahvoja taimia. Kun huolehdit hyvin kasvin ravinteiden, veden ja valon saannista, se kasvaa vastustuskykyiseksi taudeille.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Sipulikukkien kastelu ja lannoitus
Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.Keväälläkin kannattaa kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.Lisää kukkasipuleista
20239_83006.jpg
Arat kasvit talvisuojaan
Lepokausi auttaa kasvia selviytymään aikana, jolloin kasvamisen edellytykset ovat huonot. Valon puute aiheuttaa surullisen honteloa kasvua, kylmyys ja kuivuus muun muassa houkuttelevat tauteja ja tuholaisia. Kesän ruukkukasveja voi säilyttää seuraavan kesään talvettamalla ne.
20166_46733.jpg
Niittykasvien valinta
Haluaisin saada kukkaniityn pihan perälle. Mitä pitäisi kasvien valinnassa ottaa huomioon?Värikkäänä kukkiva niitty tai keto on kaunis katsella ja helppo hoitaa - ja sieltä saa myös materiaalia maljakkoon tai vaikka kuivattavaksi! Niittykukat tulee kuitenkin aina valita kyseessä olevan kasvupaikan olosuhteiden mukaan, jotta oikea lajisto saadaan asettumaan alueelle. Alusta tulee myös muokata, käsitellä ja kasvustoa hoitaa oikealla tavalla.Käydäänpä lyhyesti läpi niityn perustamisessa huomioitavia seikkoja:
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!
20222_76845.jpg
Kurkistus kevääseen - istuta ihanat pikkusipulit
Vaikka saammekin vielä nauttia ihanista, syksyisistä aurinkopäivistä, niin on aika suunnata katse jo kevättä kohti. Pitkän talven jälkeen pälvipaikoista pilkistelevät, ensimmäisten sipulikukkien vihreät versot ilahduttavat varmasti.
202312_83314.jpg
Kukoistusta uuteen vuoteen
Jouluna saamme usein lahjaksi toinen toistaan upeampia kukkia ja kukkakoreja – kenties ostamme niitä itsekin iloksemme. Useimmat näistä joulun kasveista viihtyvät varmasti pidempäänkin luonamme, kunhan vain hoidamme niitä oikein!Tässä on muutaman yleisimmän joulukukan hoito-ohjeet:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton