• Etusivu
  • Hoitotyöt

Eihän teillä roiku jääpuikkoja räystäistä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.02.2023
20232_62492.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pakkanen saapuu yön turvin ja päivällä aurinko pyrkii pääsemään siitä eroon. Taistelun jättämä sotatanner on ihmiselle hengenvaarallinen. Kyseessä ei siis ole katollasi odottava murhaaja, mutta kun katoilta pois pyrkivä vesi jäätyy teräviksi jäämiekoiksi ja sulava lumi muodostuu jäiseksi laataksi, ei pihakivetystä tai kännykän ruutua tutkiva tallaaja ole turvassa.

Oikeaoppinen vastaisku

Lumen ja jäiden katoilta pudottelu on vaarallista hommaa, johon ei kannata lähteä yksin tai huolimattomasti. Oikea tapa on kutsua apuun ammattilainen, sillä heillä on käytössään hyväksytyt turvavarusteet ja työkalut, joilla vesikate ei rikkoudu.

Jos lunta kaikesta huolimatta päättää lähteä pudottamaan itse, on syytä ottaa huomioon liukastumisriski. Tätä riskiä ei tule välttää pudottamalla lumi-/jäämassoja katolta maasta käsin, sillä kun massa lähtee liikkeelle, on jo liian myöhäistä ehtiä alta pois. Tämän sijasta tulisi mukaan katolle pakata valjaat, jotka voi kiinnittää lapetikkaisiin tai savupiippuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Äärimmäisen tärkeää on myös turvata alhaalla kulkevien turvallisuus. Katolta huutelu ei riitä tuomaan turvaa, sillä esimerkiksi kuulokkeet korvilla kulkevat ja huonokuuloiset eivät saa viestiä perille. Lisäksi jää ja lumi kulkee painovoiman mukana ääntä nopeammin, joten vaikka huutosi välittyisikin sivulliselle, ei se välttämättä riitä.

Lumi ja jää tulisi poistaa koko katolta, eikä vain räystäiltä ja sen välittömästä läheisyydestä. Muutoin riskinä on, että katoille jäänyt lumi jäätyy paksuksi jääpadoksi. Lumenpoistokuluissa tai siihen käytetyssä ajassa ei ole saumaa pihtailla, sillä säästön seurauksena syntyvät mahdolliset vesivahingot tuottavat takuuvarmasti enemmän rahahuolia ja vievät enemmän aikaa.

Komeat jääpuikot, komeat lämmityskulut

Jääpuikkojen muodostuminen saattaa myös kieliä rakennuksen huonovointisuudesta, jolloin pelkkä puikkojen pudottelu ei riitä.

Kattolumen sulaminen jääpuikoiksi ei aina ole ainoastaan ulkolämpötilaerojen aiheuttamaa. Yleisin syy puikkoihin on lämpövuoto. Myös esimerkiksi yläpohjan tuuletusongelmat ja talviajan korostunut sisätilojen lämmittäminen toimivat oleellisina syntipukkeina.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lumi toimii loistavana eristeenä, vaikka sen kyvystä onkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Lämmön karatessa huonosti eristetyn yläpohjan kautta ulos, sen matka tyssää nopeasti lumikerrokseen. Tällöin lämpö jää sulattamaan lumikerrosta alhaaltapäin, jolloin sulava lumi muodostuu hurjista lämmityslaskuista varoittaviksi jääpuikoksi.

Jää ja lumi saattavat myös tehdä tuhojaan itse katemateriaalille, sadevesijärjestelmille ja muille kattotarvikkeille.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201911_61426.jpg
Satokauden päätös ja talvikuun juhla
Joulukuu oli alkujaan "talvikuu". Suomessa kaikki muut kuukaudet ovatkin säilyttäneet vanhan, omakielisen asunsa, paitsi joulu, joka juontaa muinaisskandinaavisesta sanasta jól eli ruotsiksi jul. Nimenmuutos tapahtui 1600-1700 -luvulla, jolloin joulu ohitti kekrin vuoden tärkeimpänä juhlana."Joulu on ollut ilon, valon ja läheisten muistamisen juhla, jonka tavat ovat tuoneet terveyttä, elinvoimaa ja hyvinvointia koko vuodelle. "
202010_67070.jpg
Lisävaloa yrteille ja huonekasveille
Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät kasvit hyötyvät lisävalosta, niin huonekasvit kuin yrtitkin. Voit nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden, kun sijoitat ne sisätiloissa ikkunalaudalle ja huolehdit talvella riittävästä valonsaannista keinovalolla. Kasvien valontarve vaihtelee, mutta pimeään aikaan lisävaloa kannattaa antaa vähintään kahdeksan tuntia päivässä.
20232_66881.jpg
Uutuus 2016: Biolan Puutarhan Talvisuoja
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.
20232_69361.jpg
Kevätkalkitus kannattaa
Liian hapan kasvualusta altistaa sammaleelle ja heikentää kasvien ravinteidenottokykyä. Puutarhan kalkituksella parannat kasvuoloja.
20235_81654.jpg
Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.
20241_83387.jpg
Avoimet Puutarhat
Avointen puutarhojen teemapäivän ideana on, että puutarhaharrastajat ympäri Suomea avaavat ovet omiin puutarhoihinsa. Teemapäivänä kuka tahansa pääsee kurkistamaan näihin puutarhoihin ja ihailemaan niitä maksuttomassa tapahtumassa. Suuria ja pieniä puutarhakohteita löytyy ihasteltavaksi niin maaseudulta kuin kaupungistakin.Valtakunnallista Avoimet Puutarhat -teemapäivää vietetään tänä vuonna 16.6.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton