• Etusivu
  • Kasvillisuus

Gratinoitu savusuikalekiusaus ja paahdettu raitajuuri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2022
202112_74239.jpg

Kuva: Shutterstock

Perinteinen kinkkukiusaus on monelle lapsuudesta tuttua kotiruokaa. Tämä helppo ja herkullinen arkiruoka on nopea valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa meheväksi. Pouttu Savusuikaleet tuovat makuun miellyttävää savuisuutta ja pecorino-juustokuorrutus antaa viimeisen silauksen. Tarjoile kiusaus etikkapunajuuren sijaan näyttävällä hunajapaahdetulla raitajuurella!

Gratinoitu savusuikalekiusaus 4 hlö

  • 400 g (2 pussia) Pouttu Nopeat Savusuikaleet -lihaa tai muuta lihaa
  • 800 g perunaa tai valmiita perunasuikaleita
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3–4 isoa salottisipulia
  • 4 dl kuohukermaa
  • 150 g pecorino-juustoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

1. Pilko perunat ohuiksi tikuiksi. Lisää pilkotut perunat tai valmiit perunasuikaleet voideltuun uunivuokaan.

2. Pilko valkosipulit ja salottisipulit pieniksi paloiksi ja lisää ne perunoiden joukkoon. Lisää joukkoon savusuikaleet, sekoita seosta ja mausta suolalla sekä pippurilla makusi mukaan.

3. Lisää vuokaan 4 dl kuohukermaa.

4. Viimeistele vuoka pecorino-juustolla ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 1 tunti.

Vinkki: Koristele kypsä kiusaus tuoreella pecorino-raasteella ja silputulla ruohosipulilla!

Kuva: Toptaste Oy
Kuva: Toptaste Oy

Hunajapaahdettu raitajuuri

  • 500 g raitajuurta
  • Oliiviöljyä
  • Hunajaa
  • Suolaa
  • Tuoretta timjamia

1. Pese raitajuuret huolellisesti ja lohko ne neljään osaan. Levitä juureslohkot uunivuokaan ja sekoita mukaan oliiviöljy, hunaja ja timjamin oksat. Lisää ripaus suolaa.

2. Paahda juureksia 175 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia riippuen lohkojen koosta.

Lähde: Toptaste Oy:n tiedote 14.12.2021

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77948.jpg
Onko omenapuu menetetty? Asiantuntija vastaa
Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi? Pupu on syönyt rungon kuoren.
20066_214.jpg
Rikkaruohojen torjunta
Nyt ne jo nousevat, nokkoset, vuohenputket, juolavehnät… - miten rikkaruohoista pääsee eroon?Rikkaruohot saattavat pian vallata tilan toisilta kasveilta, joten niistä täytyy tarpeen vaatiessa hankkiutua eroon. Kitkeminen on rankka, mutta tehokas tapa. Pienemmällä pihalla mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla kesän ajaksi paksun, valoa läpäisemättömän katteen peitoksi haluttuihin kohtiin.
Tuija-aita
Tuija viihtyy ruukussakin
Tuijat ovat suosittuja ja monikäyttöisiä, ikivihreitä havukasveja. Kartio- ja timanttituija ovat mainioita aitakasveja, mutta soveltuvat hyvin myös ruukkuistutuksiin. Ruukuissa ja laatikoissa viihtyvät myös matalammat pallotuijat. Tuijia voi typistellä ja muotoilla ruukkuistutuksiin ja pienempään tilaan sopiviksi.
202111_73609.jpg
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset tarvitsevat nokkosia?
Lukija kysyy: "Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä tai katkoa nokkosia, jos ajattelen nokkosistani olevan hyötyä perhosille?"
20231_80696.jpg
Upeat tulppaanit
Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.
20237_82683.jpg
Kompostorilla on väliä
Hyvä komposti ei synny vahingossa. Hajottajaeliöillä on kompostin olosuhteiden osalta tarkat vaatimukset. Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Kompostointi on tehtävä asiallisesti, eikä siitä saa aiheutua haittaa ympäristölle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton