• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tulppaanit ovat upeimmillaan suurina ryhminä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.03.2011
20231_80696.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.

Suuret tulppaaniryhmät mielletään usein suurten puistojen "etuoikeudeksi". Mikään ei estä kotipuutarhuria istuttamasta vastaavaa kukkaloistoa omaan pihaan, jos vain valoisa ja lämmin paikka löytyy. Kasvualustan pitää olla vettä läpäisevä ja pH-arvoltaan neutraalin tienoilla (6,5–7,5). Istutussyvyydet ja -etäisyydet löytyvät yleensä pussin kyljestä.

Istutusaika on syys-lokakuu, viimeistään pari viikkoa ennen pysyvien pakkasten tuloa. Jos istutuksen jälkeen ei ole sateita tiedossa, pitää istutusaluetta kastella. Tulppaaneja ei kannata kasvattaa vuodesta toiseen samalla paikalla, koska maa "väsyy" ja näin kukinta huononee.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanit ovat kauniita myös ruukuissa

Jos pihassa ei ole tilaa, voi tulppaaneita kasvattaa myös ruukuissa. Sipulit istutetaan ruukkuihin tavalliseen tapaan syksyllä. Ne talvehtivat ja saavat vaatimansa kylmän kauden ruukussa, mutta multa ei saa jäätyä – eli ne pitää nostaa suojaan pidemmän pakkaskauden kourista (hyvin viileään, mutta pakkasettomaan paikkaan). Ruukun voi myös suojata useammalla pakkaspeitekerroksella ja nostaa lähelle lämmitettyä rakennusta. Keväällä ruukku nostetaan aurinkoiselle paikalle, ja kukkaloiston odotus voi alkaa.

Lehtien kuihduttua sipulit on helppo nostaa "kesälevolle" seuraavaan syksyn istutusta odottelemaan, ja ruukkuihin voi istuttaa kesäkukkia.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20196_58299.jpg
Daaliat talvisäilöön
Daalioissa on kokoa ja näköä – sekä valinnanvaraaKokoja, muotoja ja värejä on tarjolla runsaasti. Daalian eri lajikkeita erotellaan esimerkiksi kukan muodon ja koon mukaan:kerrotut – yksinkertaisetkorkeat (90 cm) – matalat (30 cm)pienet – suuretvuokko-, kaktus-, kaulus-, kesä-, koriste-, lumme-, mignon-, pallo-, pioni- ja pompondaaliat.Värejä löytyy valkoisesta keltaiseen, violetista vaaleanpunaiseen, punaruskeasta melkein mustanpunaiseen ja kaikkea siltä väliltä.Katsodaaliat Kasvikortistossa
20227_71464.jpg
Perinnekasvi: Sormustinkukka
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjan perinnekasveihin kuuluu sormustinkukka (Digitalis purpurea).
20095_16800.jpg
Värivoimaa tomaateista
Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen kuin oli tieteellisiä tuloksia värien vaikutuksesta elintoimintoihin. Niinpä ranskalaiset ja italialaiset kutsuivat tomaattia alkujaan nimillä lemmenomena ja kultaomena, pomme d'amour ja pomodoro.Nykyään tiedetään, että tomaatin punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä yhdisteestä, joka on karotenoidi. Lykopeeni tutkitusti suojaa ihmisen soluja ehkäisten niitä syöpämuutoksilta. Lykopeenin puutteella on todettu yhteyttä miesten eturauhassyöpään. Lykopeeni myös hidastaa verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja verisuonitauteja.Ruoasta nauttimisen kannalta on pelastavaa, että tomaatin terveyshyödyt eivät häviä, vaikka tomaatteja keittää, grillaa ja soseuttaa kuinka. Pikemminkin päinvastoin. Lykopeeni imeytyy elimistöön kaikkein parhaiten lämpimistä, öljytilkalla höystetyistä ruoista. Tomaatin saa keittää vaikka ketsupiksi, ja lykopeeni on tallella. Kesällä tomaatti maistuu ihan sellaisenaan, mutta myös grillissä paahdettuna.
14_P_77005.jpg
Kysymyksiä puutarhanhoidosta
Miten päästä eroon etanoista, kirvoista ja muista puutarhan tuholaisista. Entä villiintyneestä vuohenputkesta? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20228_79422.jpg
Viikon kysymys: Miten aloe veran nesteen voi säilöä?
Voiko aloe veran lehdestä tulevaa nestettä säilöä jollakin tavalla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton