• Etusivu
  • Kasvillisuus

Havukasveilla luot pihaasi ympärivuotista vihreyttä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
20078_6156.jpg

tuiviot sopivat mainiosti pehmentämään muureja ja kiveyksiä

Viihtyisää ilmettä pihaan saa istuttamalla erilaisia havukasveja joko omaksi ryhmäkseen tai kasviryhmiin kukkivien pensaiden, perennojen ja köynnösten seuraksi. Ne tarjoavat vihreyttä ja tuulensuojaa talvella, kun lehtikasvit ovat paljaana. Keväisten kukkien värit tuntuvat hehkuvat kirkkaammin havuja vasten.

Havukasvien kasvupaikan pH ja valo-olot

Havukasvit suositellaan istutettavaksi syksyllä syyskuun puoliväliin mennessä. Kuten muidenkin kasvien osalta, myös havua valittaessa pitää ulkoisen olemuksen ja omien mieltymysten lisäksi harkita eri havujen vaatimuksia kasvupaikan suhteen. Havujen kasvupaikkavaatimukset vaihtelevat jonkin verran. Niiden juuristo ei siedä liiallista kosteutta, seisovaa pintavettä eikä liian korkealla olevaa pohjavettä.

Havukasvin juuripaakkua ei saa rikkoa. Paakun päälle laitetaan multaa vain muutama sentti.

Useat havukasvit suosivat metsäisen hapanta kasvualustaa, pH 4,5-5,5. Poikkeuksiakin on: marjakuuset (Taxus), siperianpihta (Abies sibirica) ja hibatuija (Thujopsis dolobrata) pitävät kalkitusta maasta. Tuijat (Thuja) pitävät vain lievästi happamasta maasta (pH 5-6), joten niille kalkitus voi olla joskus tarpeen.

Männyt (Pinus), lehtikuuset (Larix), katajat (Juniperus) sekä mm. harmaapihta (Abies concolor), lännenpihta (Abies lasiocarpa) ja serbiankuusi (Picea omorika) pitävät aurinkoisesta paikasta, metsäkuuset (Picea abies), marjakuuset (Taxus), useimmat pihdat (Abies) ja kaikki hemlokit (Tsuga) taas pitävät varjoisammasta.

Havupensaita ja –puita on hyvin monimuotoinen valikoima, matalista maanpeitekasveista suuriin puihin. Kuivasta tuoreeseen, aurinkoisesta varjoiseen kasvupaikkaan. Tummanvihreitä, sinertäviä, kellertäviä - ja myös havuilla on syysvärinsä: syksyn ensimmäiset pakkaset värittävät tuivion (Microbiota decussata), joka on hyvä maapeitekasvi monenlaiseen paikkaan.

Kuivassa ja aurinkoisessa menestyviä lajeja ovat esim. mattomaiset kääpiökataja (Juniperus communis ’Repanda’) ja laakakatajat (Juniperus horizontalis). Samaan ryhmään sopivat vaikkapa tyynymäinen rohtokataja (Juniperus sabina), kartiomainen kartiovalkokuusi (Picea glauca ’Conica’), suppilomainen sinikataja (Juniperus squamata ’Meyeri’) tai pylväsmäinen pilarikataja (Juniperus communis f. suecica).

kääpiökataja 'Repanda' pysyy erittäin matalana ja mattomaisena
kääpiökataja 'Repanda' pysyy erittäin matalana ja mattomaisena

Tuoreessa tai kosteassa maassa viihtyvät esim. matala- ja tiiviskasvuinen pesäkuusi (Picea abies ’Nidiformis’), pallotuijan (Thuja occidentalis) eri lajit ja marjakuusen (Taxus) eri lajit.

pallotuija pysyy pyöreänä leikkaamattakin
pallotuija pysyy pyöreänä leikkaamattakin
marjakuusen voi leikata vaikka ovaalin muotoon
marjakuusen voi leikata vaikka ovaalin muotoon

Varjossa, esimerkiksi rakennuksen pohjoispuolella tuoreessa, kosteassa, runsasravinteisessa maassa viihtyvät hieman eksoottisemmat hemlokit (Tsuga) ovat vaateliaita ja tarvitsevat nuorena suojausta kevätahavalta ja kovilta pakkasilta.

Nuoria havutaimia on syytä suojata istutuksen jälkeen liialliselta auringolta ja tuulelta. Taimia kastellaan kerran tai kaksi viikossa, 20-30 litraa taimea kohden. Kevättalvella, jo helmikuussa, taimet suojataan esimerkiksi säkkikankaalla, ettei tuuli ja aurinko pääse kuivattamaan kasvia.

Kasviryhmien lisäksi havukasveja voidaan käyttää havuaitana. Leikattavaan aitaan sopivat metsäkuusi, kanadantuija ja marjakuuset. Havukasveja leikataan yleensä helmi-huhtikuussa, lepokauden aikana. Kuolleita ja katkenneita oksia voi poistaa ympäri vuoden. Vuorimännyn ja kääpiövuorimännyn vuosikasvaimista leikataan puolet pois alkukesällä ennen juhannusta. Näin kasvista tulee tiivis ja tuuhea.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82631.jpg
Pihlajanmarjakoin torjunta-aika? Asiantuntija vastaa
Mikä aika tai missä vaiheessa pihlajanmarjakoi olisi torjuttava omenapuissa?
20216_71292.jpg
Osallistu haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen
Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen luonnosuojeluliitto tiedottavat
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
20066_139.jpg
Sipuli- ja mukulakasvit
Sipulit ja mukulat ovat kasvien vararavintopaikkoja. Sipulikasvit kasvattavat usein sivusipuleita ja jotkut myös jakaantuvat. Kun sivusipulia lähdetään irrottamaan, täytyy huolehtia että emosipulia ei vahingoiteta. Sipuli- ja mukulakasveihin tulee helposti erilaisia tauteja ja tuholaisia joista mainittakoon mm. punaruostetauti, mätäneminen, lierot ja siirat.
20238_82758.jpg
Erilaisia pelargoneja
Pelargoni, pielikki, pielikukka… Pelargonium-sukuun kuuluu noin 230 lajia, joista suurin osa on peräisin Afrikasta. Ensimmäiset pelargonit tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla. Myynnissä olevat pelargonit ovat olleet lähes kokonaan noin 20 luonnonlajista kehitettyjä risteymiä. Pelargonit mielletään kesäkukiksi, sillä niiden säilyminen talven yli voi olla hankalaa. Jos esimerkiksi vapaa-ajan kodissa on talven yli pieni peruslämpö, kannattaa pelargonin talvettamista koittaa siellä.
20231_24338.jpg
Orkideat - tropiikin kuningattaret
Orkidean eli kämmekän herkkä kauneus lumoaa ja saa pauloihinsa, vaikka varsinaiseksi viherpeukaloksi ei tunnustautuisikaan. Orkideoita pidetään kuitenkin vaikeasti kasvatettavina, vaativina ja vain asiaan vihkiytyneiden kasvatettavina kaunottarina. Onneksi asia ei ole aivan näin; orchidaceae-heimon yli 20 000 lajista ja yli 80 000 risteymästä löytyy myös vähään tyytyväisiä, aloittelijallekin sopivia lajeja. Tällaisia ovat mm. monet venuksenkengät (Paphiopedilum) sekä perhoskämmekät (Phalaenopsis) – ja näiden lajien edustajia voit löytää muun muassa marketin kukkatiskiltä tai jopa rautakaupan tarjoustuotteista!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton