• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipuli- ja mukulakasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_139.jpg

Sipulit ja mukulat ovat kasvien vararavintopaikkoja. Sipulikasvit kasvattavat usein sivusipuleita ja jotkut myös jakaantuvat. Kun sivusipulia lähdetään irrottamaan, täytyy huolehtia että emosipulia ei vahingoiteta. Sipuli- ja mukulakasveihin tulee helposti erilaisia tauteja ja tuholaisia joista mainittakoon mm. punaruostetauti, mätäneminen, lierot ja siirat.

Monivuotiset


Monivuotiset sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät enimmäkseen asuinhuoneessa. Ne kukkivat kerran, pari vuodessa. Suuret sipulikasvit istutetaan mielellään jokainen omaan ruukkuunsa. Ne viihtyvät valoisassa paikassa. Noudata tarkasti kasvin sipulille annettua istutussyvyyttä (selviää pussista tai paketista). Kastelun tulisi alkuvaiheessa olla tasaista ja niukkaa.

Jotkut sipulikasveista voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä, mm. amatsoninlilja ja jaloritarinkukka. Sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät ja kukoistavat hyvin kesällä myös hieman varjostetussa kasvihuoneessa.

Sipulikasveja:

Mukulakasveja

:

Lyhytikäisiä

Nämä kasvit ovat pihan koristekasveja, mutta niitä voidaan myös hyötää joulun tai pääsiäisen silmäniloksi. Ne eivät ole pitkäikäisiä, mutta ne voidaan kuitenkin vielä istuttaa jatkossa pihamaalle.

Sipulikasveja:

Mukulakasveja:
20066_138.jpg

Istuttaminen
Talvella kukkivat sipulit ostetaan ja myöskin istutetaan syksyllä. Sipulit istutetaan saviruukkuihin, pari sipulia per ruukku. Multana käytetään kompostimultaa tai hiekka-turvemultaa.

Hyötäminen
Jos sipulikasvit halutaan talvella kukkaan, ne tulee hyötää. Hyötäminen tarkoittaa niiden juurruttamista viileässä ja pimeässä. Sipuleita pidetään kosteassa mullassa 8-10 viikkoa kunnes ovat juurtuneet. Kun idut ovat noin 10 sentin pituisia, siirretään ruukut ikkunalle. Suositeltava lämpötila olisi noin 15-18 astetta. Hitaalla kasvuvauhdilla saadaan kauniita kukkia.

Jos haluat siirtää sipulit ulos kukinnan loputtua, täytyy kukkavarret leikata ensin pois. Maan on istutettaessa oltava sulanutta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20234_77101.jpg
Kiinanpionien istuttaminen
Pioni on perennojen parhaimmistoa, joka ansaitsee paikkansa auringossa. Sijoita pioni paikkaan, josta sen suuret kukat nähdään ja täyteläinen tuoksu huomataan. Pioni sopii niin yksittäiskasviksi, katseenvangitsijaksi nurmikolle kuin kohottamaan suurempien istutusryhmien arvokkuutta. Se toimii tarvittaessa jopa kesäisenä näkösuojana. Komeat kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat muhkeita, yksinkertaiset kukat ovat herkempiä ja hienostuneempia – mutta kaikki pionit ovat upeita.
20237_82661.jpg
Isotähtiputken lehdet reikäisiä ja ruskeita? Asiantuntija vastaa
Isotähtiputken lehtiin ilmestyi alkuun ruskeita/kellertäviä läikkiä. Nyt niissä on pieniä reikiä, osa lehdistä on syöty ihan pitsimäisiksi. Myös osa kukinnoista ruskistunut heti kukinnan alkuvaiheessa ja kukinnot kuivuvat pois ennen kuin ehtivät kunnolla alkaakaan. Yritin etsiä tuholaisia, mutta en löydä mitään. Joku näitä kasveja selvästi myös syö... Mitähän hoitoa kannattaisi lähteä kokeilemaan?
20065_128.jpg
Sipulikukkien istutussyvyys ja -etäisyydet
Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Vastaavasti syyskukkijat istutetaan keväällä.Istutus ja maanparannusLue lisää kukkasipuleista
20179_50224.jpg
Vuolukiviastiat uudistavat ruoanlaiton
Uudet vuolukiviastiat ovat oiva ratkaisu ruoanlaittoon esimerkiksi takan tulipesässä, leivinuunissa, grillissä tai vaikka sähköuunissa. Näiden ruoanlaittotuotteiden pääosassa on suomalainen vuolukivi, jonka erinomainen lämmönvarauskyky on edukseen myös ruoanvalmistuksessa.
20242_83414.jpg
Rakenna helppo vesiaihe pihalle
Vesiaihe piristää pihaa ja toimii iloisena katseenvangitsijana. Pienimmillään vesiaiheen voi rakentaa ruukkuun tai saaviin. Jos haluat isomman vesiaiheen ja olet valmis kaivupuuhiin, on valmisallas hyvä vaihtoehto.
20136_35583.jpg
Monitoimityökalu muuntuu puutarhurin tarpeiden mukaan
Bosch on tuonut markkinoille uuden innovatiivisen monitoimityökalun puutarhan muotoiluun ja siistimiseen. AMW 10 –monitoimityökalu muuntuu oksasahaksi, pensas- ja viimeistelyleikkuriksi vain moottoriyksikköön kiinnitettävää lisälaitetta vaihtamalla.Tilaa Puutarha.net-kaupasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton