• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulikukkien istutussyvyys ja -etäisyydet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20065_128.jpg

Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.

Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä
5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.

Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Vastaavasti syyskukkijat istutetaan keväällä.

Istutus ja maanparannus

Lue lisää kukkasipuleista

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77680.jpg
Pääsiäinen kukkii keltaisena
Keltaiset kukat, pajunkissat ja pääsiäisruoho kuuluvat perinteisesti pääsiäiseen. Ulkona ovenpielessä hehkuvat tetenarsissit ja sisällä kukkivat ruukkukasvit. Lisää iloista pääsiäistunnelmaa kotiin saat värjäämällä luonnonväreillä syötäviä pääsiäismunia ja koristelemalla sulatetuilla vahaliiduilla persoonallisia kynttilöitä. Katso ohjeet hauskoihin pääsiäisaskarteluihin!
202310_83213.jpg
Pakkanen tuo haasteita kasveille
Kasvit kasvavat ja kehittyvät omaan tahtiinsa vaihe vaiheelta. Ne reagoivat valon määrään, säähän ja vuodenaikoihin. Useimmat kasvit pitävät vuodenkierron jossakin vaiheessa lepotauon. Lämpimissä ja kuivissa maissa tämä sijoittuu kuivaan kauteen. Maapallon pohjoisosissa, jossa lämpötilavaihtelut vuoden aikana ovat suuria, lepojakso sijoittuu alhaisen lämpötilan jaksoon.
20127_31708.jpg
Heinäkuun kaunein kukka
Kuvasimme heinäkuun alussa kesän kauneimpia, kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan heinäkuun finalistien kesken oli käynnissä äänestys, jossa ääniä sateli kesäkuiseen tapaan kaikille kuvatuille kasveille. Kuitenkin huiman äänisaaliin (53 % annetuista äänistä) kerännyt voittaja erottui heti äänestyksen alusta alkaen.Kaikkien heinäkuun kauneinta äänestäneiden kesken arvotaan 50 euron arvoinen taimilahjakortti Rengon Taimitarhalle. Heidän runsaista valikoimistaan löytyy varmasti mieluisia lajeja voittajan puutarhaan!Voittajaan otetaan yhteyttä tämän viikon aikana - oletkohan se juuri Sinä? Kiitos kaikille äänestäjille.
202112_74236.jpg
Tiesitkö? Erityisesti parafiini ja palmuöljy voivat kasvattaa hiilijalanjälkeä
Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20238_82865.jpg
Sipulikukkien istutusaika parhaimmillaan
Sipulikukat ovat näyttäviä isoina ryhminä, eli mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sen näyttävämmän ryhmästä saa. Niillä saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden, kuten pensashanhikin ja syyshortensian, ympärille. Huomioi sipuleita valitessasi erilaiset kukinta-ajat. Kun istutat aikaisia, keskiaikaisia ja myöhäisiä lajeja ja lajikkeita yhteen, saat nauttia kukkasipuleiden väriloistosta maaliskuun lopulta aina heinäkuulle saakka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton