• Etusivu
  • Piha

Kynttilöiden parafiini ja palmuöljy kasvattavat hiilijalanjälkeä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2021
202112_74236.jpg

Kuva: Shutterstock

Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.

Hehkuva kynttilä tuo iloa ja valoa pimeään aikaan, mutta ilmaston kannalta se ei aina ole kestävä tunnelmanluoja. Kynttilän ekologisuuteen vaikuttaa merkittävästi valmistukseen käytetty materiaali.

Kynttilöiden yleisimpiä raaka-aineita ovat fossiilinen parafiini ja kasvi- tai eläinperäisistä rasvoista valmistettu steariini. Kynttilöissä käytetty parafiini on poikkeuksetta tehty uusiutumattomista luonnonvaroista. Steariinin valmistuksessa voidaan sen sijaan hyödyntää uusiutuvaa biomassaa, jonka raaka-aineet poimitaan usein talteen jonkin toisen tuotteen sivu- tai jätevirrasta.

Uusiutuva raaka-aine ei kuitenkaan takaa vähäpäästöisyyttä, sillä osa steariinikynttilöistä on palmuöljypohjaisia. Palmuöljyn tuotannon on arvioitu aiheuttavan haittoja niin ilmastolle kuin luonnon monimuotoisuudelle.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yllättävän suuri päästövähennyspotentiaali

Ympäristölle ja ilmastolle turvallisempi valinta on esimerkiksi rapsista tai talista valmistettu kynttilä.

Kuluttajan kannattaa olla tarkkana, sillä raaka-aineet on usein ilmoitettu pienellä printillä, jos silläkään. Yksi vaihtoehto on valita pohjoismaisella Joutsenmerkillä varustettu tuote. Merkki kertoo, että kynttilät on valmistettu uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista.

– Tämä on klassinen esimerkki arjen pienestä valinnasta, jolla on yllättävän suuri vaikutus. Suomessa päästövähennyspotentiaalia on vuosittain jopa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien verran, sanoo Joutsenmerkin asiantuntija Oona Saarinen.

Vähähiilisyyden näkökulmasta olennaisinta on kynttilöiden kestävä tuotanto. Ekologisuuteen voi kuitenkin panostaa myös esimerkiksi lajittelemalla kynttiläjätteet oikein.

Lähde: Ympäristömerkintä, tiedote 13.12.2021

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74141.jpg
Mikä kasvi tämä on?
Lukija kysyy: "Puutarhaani on "kulkeutunut" kuvan kasvi. Mikäköhän se on?"
20179_50145.jpg
Tarvitsetko syystyöapua?
Kesä on jo auttamattomasti ohi, mutta vielä on hyvin aikaa puuhata pihalla ja puutarhassa. Pihan syksyisten perustöiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin pihan huoltotöihin haravoinnin lisäksi. Ennen talven tuloa on hyvä huolehtia piha sellaiseen kuntoon, jossa kasvit, istutukset ja pihan rakenteet selviävät tulevasta talvesta.
Talvinen puutarha ja havukasveja
Havupuut ja -pensaat
Lehtipuiden ja -pensaiden lisäksi kannattaa pihaan istuttaa myös havukasveja; puita ja pensaita. Niitä osaa arvostaa viimeistään talvella, kun muut puut ja pensaat ovat lehdettömiä. Havukasveja voi istuttaa myös vapaasti kasvaviin aidanteisiin, yksilöpuiksi tai tilan salliessa ryhmäksi.
20066_210.jpg
Köynnösten leikkaus
IstutusleikkausHuonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Syksyllä istutetut köynnökset leikataan aikaisin seuraavana keväänä.HoitoleikkausHuonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Köynnöksen nuorentamiseksi vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti.Alasleikkausta sietävät mm. kelasköynnökset (Celastrus) ja piippuköynnös (Aristolochia).Tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Sipulikukkien kastelu ja lannoitus
Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.Keväälläkin kannattaa kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.Lisää kukkasipuleista
20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton