• Etusivu
  • Hoitotyöt

Sipulikukkien kastelu ja lannoitus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.05.2006Päivitetty 25.06.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.

Keväälläkin kannattaa kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.

Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.

Lisää kukkasipuleista

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20158_44225.jpg
Terassipuutarhassa väriloistoa ja pikkuherkkuja
Lasitetulle parvekkeelle tai terassille kevät saapuu aikaisemmin ja syksy myöhemmin. Lasit luovat suojaisan paikan, jonka voi Plantagenin tuotepäällikkö Kirsi Tainion vinkein muuttaa kukoistavaksi viherhuoneeksi.Jätä yhteydenottopyyntö Lumonin lasituksista
20227_71464.jpg
Perinnekasvi: Sormustinkukka
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjan perinnekasveihin kuuluu sormustinkukka (Digitalis purpurea).
20084_10025.jpg
Piha-alueen sadevesiviemäröinti
Piha-alueella ja ajotiellä virtaavat sade- ja sulamisvedet ohjataan kallistusten avulla siiviläkannelliseen sadevesikaivoon. Se liitetään Uponor-sadevesiputkella perusvesikaivoon.Kaivon putkiliittymä tehdään samalla tavalla kuin salaojalle. Uponor-sadevesiputken liitokseen asennetaan kumitiiviste, jotta sadevesiviemäristä saadaan tiivis. Uponor-salaojakaivon 315 kansi ei ole tarkoitettu autoliikenteen alle, mikä pitää ottaa huomioon kaivon paikkaa valittaessa. Valurautakansistolla ja telskoopisella putkella olevia sadevesikaivoja voidaan käyttää väylillä, joissa on ajoneuvoliikennettä.
202310_83282.jpg
Viherrakentamiseen kuuluu useita osa-alueita
Viherrakentamisen keskeisiä osa-alueita ovat erilaiset maanrakennustyöt, eli maan pohjatyöt (mm. mitttaustekniset toimet, pintamaan poistot, routaeristysten asentaminen, salaojitukset, kaapeleiden vedot ja kasvualustojen muokkaukset), puu- ja kivirakentaminen, olemassa olevan kasvillisuuden suojaaminen, erilaiset kylvö- ja istutustyöt sekä vesiaiheiden rakentaminen.Viherrakennustyöt ovat sidoksissa vuodenaikojen vaihteluihin ja sulan maan aikaan – joitakin viherrakennustöitä tehdään talvellakin, mutta tällöin kustannukset nousevat selvästi. Talvikaudella viherrakentajat muun muassa kouluttautuvat sekä huoltavat kalustoaan ja kuntoaan.
20066_214.jpg
Rikkaruohojen torjunta
Nyt ne jo nousevat, nokkoset, vuohenputket, juolavehnät… - miten rikkaruohoista pääsee eroon?Rikkaruohot saattavat pian vallata tilan toisilta kasveilta, joten niistä täytyy tarpeen vaatiessa hankkiutua eroon. Kitkeminen on rankka, mutta tehokas tapa. Pienemmällä pihalla mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla kesän ajaksi paksun, valoa läpäisemättömän katteen peitoksi haluttuihin kohtiin.
20_P_130659_1.jpg
Hunajamarjan lannoittaminen
Hunajamarja on oikein terveyspommi. Se on jopa mustikkaakin terveellisempi. Erittäin lämpimästi suosittelen, että näitä istutetaan omiin pihoihin ja nautitaan sadosta.Marjalannos on hunajamarjalle varmasti hyvä. Ja muuten, se on erittäin vaatimaton kasvi, eikä vaadi kauheasti maaperältä. Toki lämmin ja aurinkoinen paikka aina edistää marjomista. Ihanaa on se, että hunajamarja tuottaa satoa jo heinäkuussa. Eli jopa ennen mansikkaa. Todella suositeltava kasvi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton