• Etusivu
  • Rakentaminen

Avoimet Puutarhat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.01.2024
20241_83387.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Avointen puutarhojen teemapäivän ideana on, että puutarhaharrastajat ympäri Suomea avaavat ovet omiin puutarhoihinsa. Teemapäivänä kuka tahansa pääsee kurkistamaan näihin puutarhoihin ja ihailemaan niitä maksuttomassa tapahtumassa. Suuria ja pieniä puutarhakohteita löytyy ihasteltavaksi niin maaseudulta kuin kaupungistakin.

Valtakunnallista Avoimet Puutarhat -teemapäivää vietetään tänä vuonna 16.6.

Viherpeukalot ilmoittavat oman ylpeytensä kohteen Avoimet Puutarhat -sivustolle. Puutarhoilla on omat profiilit, joissa pääsee etukäteen tutustumaan kohteisiin, niiden palveluihin ja aukioloajankohtiin sekä mahdolliseen erikoisohjelman.

Mukana on pieniä ja suuria kotipuutarhoja, taimistojen myymälöitä, siirtolapuutarhoja ja puutarhanähtävyyksiä sekä maaseudulta että kaupungista. Puutarhat ovat kaikki erilaisia kuvaten omistajiensa mielenkiintojen kohteita. Puutarhoja yhdistävänä tekijänä on, että omistaja kokee itse puutarhansa esittelemisen arvoiseksi ja haluaa jakaa kokemuksiaan muiden harrastajien kanssa. Jokaisesta puutarhasta löytyy uusia vinkkejä pihan rakentamiseen, kasvituttavuuksia ja muita ideoita myös omaan harrastustoimintaan. Moni vierailija keskittyy kuitenkin pelkästään nauttimaan puutarhojen vehreydestä ja siitä työstä, mitä harrastajat ja ammattilaiset ovat tehneet näiden vierailukohteiden eteen.

Voit suunnitella reittikartan, jonka avulla päivän aikana ehtii vierailla useassa kohteessa, sillä ne on merkitty tapahtumasivuston omaan karttapalveluuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisille hyvinvointia puutarhoista

Vuonna 2010 pidetyn kokouksen jälkeen Puutarhaliitto ry ja Svenska trädgårdsförfundet rf löivät hynttyyt yhteen paikallisyhdistysten kanssa ja vuonna 2012 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Tapahtuma sai heti suosiota, sillä puutarhakohteita oli jo ensimmäisenä vuotena auki 300 ja niissä vierailtiin yhteensä 40 000 kertaa.

Tapahtumalla pyritään edistämään yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta. Puutarhaliiton tavoitteisiin kuuluukin suomalaisten hyvinvoinnin parantaminen tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen avulla.

Puutarhaliittoon kuuluu 18 puutarha-alan ammattilaisten erikoisyhdistystä, 36 paikallista puutarhaseuraa ja 8 muuta jäsenyhteisöä. Sen tarkoitus on edistää puutarhakulttuuria Suomessa, sekä parantaa puutarhaelinkeinojen kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä.

Lisätietoa tapahtuman sivuilta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201110_28036.jpg
Trimmerin käytöstä
Hankin trimmerin ja reippaana kierrättäjänä vein pakkauksen keräykseen - ohjeineen päivineen. Voitteko antaa nopeat käyttö- ja huolto-ohjeet?Tarkat merkkikohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet saa varmasti myös suoraan laitteen myyneestä liikkeestä tai vaikka valmistajan kotisivuilta. Esimerkiksi Boschin valmistamista tuotteista voit kätevästi ladata PDF -muodossa olevat ohjeet suoraan Boschin kotisivuilta. Näiden seuraavien ohjeiden pohjana on käytetty Bosch ART 23 - 25 -trimmerisarjan käyttöohjetta:
20147_40151.jpg
Norjanangervo - suosituin koristepensaamme?
Kaunis, kaareva kasvutapa ja runsas kukinta lienee norjanangervon (Spiraea ´Grefsheim´) suosion salaisuus. Muiden pensasangervojen tavoin myös norjanangervo on erittäin terve, kestävä ja helppohoitoinen koristepensas, joka viihtyy miltei missä vain.Norjanangervo on monikäyttöinen pensas. Se sopii niin yksittäin, ryhmässä kuin aitana kasvatettavaksi. Se ei kaipaa leikkaamista - mutta kestää tarvittaessa jopa alasleikkaamisen. Jänisten herkkua, joten etenkin nuorten taimien suojaaminen kannattaa. Kauneimmillaan norjanangervo on kasvaessaan ja kukkiessaan vapaasti, mutta näkee niitä muotoonkin leikattuina (kukinta tällöin vähäistä).Tutustu pensasangervoihin Kasvikortistossa...
20237_23128.jpg
Potkua kompostoitumiseen
Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
20231_80610.jpg
Tunnetko kukkivat huonekasvisi? Tutustu köynnös- ja amppelikasveihin
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat kasvit? Osaatko hoitaa niitä? Kukkivien huonekasvien kolmannessa osassa esittelemme köynnöstäviä, säleikköön ja amppeliin sopivia kasveja.
202111_73621.jpg
Savipihalle soveltuvat puut?
Savimaan työstäminen puutarhassa on haastavaa, kovaa työtä ja vaatii kärsivällisyyttä. Kasvualustana savi on tiivis ja kylmä. Talvella maahan sitoutunut vesi jäätyy ja keväällä routiessaan savimaa voi vahingoittaa ja katkoa kasvien juuria. Savimaa myös lämpiää hitaammin kuin hiekkaisemmat maalajit ja kuivuessaan savi muuttuu kovaksi ja halkeilevaksi. Huonoista puolistaan huolimatta savimaa on vettä pidättävä, ravinteikas maalaji, jonka parhaat puolet saa esiin maanparannuksella.
20148_40512.jpg
Avomaankurkkua tuoreena - tai säilöttynä
Avomaankurkkujen satokausi on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka, joten elo-syyskuussa niitä onkin yleensä runsaasti tarjolla! Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorista ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia. Napakat, pinnaltaan rosoiset ja väriltään vihreät, 5-15 cm mittaiset kurkut ovat parhaimmillaan tuorekäyttöön sekä säilöntään. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja väri kellastuu; eivätkä ne enää ole parhaimmillaan (maku muuttuu puisevaksi).Kurkkuja poimitaan sitä mukaa, kun niitä avomaalla kypsyy. Ne irtoavat kevyesti kiertämällä. Sadonkorjuun jälkeen kurkut viilennetään ja suojataan auringolta sekä haihtumiselta. Säilytyspaikan tulisi olla viileä (+8 - +12 astetta), eikä lähellä kannata säilyttää etyleeniä tuottavia hedelmiä tai tomaatteja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton