• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20083_9276.jpg

Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.

Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.

Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.

Rajoituksia EU:n ulkopuolisesta Euroopasta tuotaville ruukkuorkideoille

Matkustaja saa tuoda tuliaisina leikko-orkideoja Euroopan alueelta EU:n ulkopuolisista maista ilman rajoituksia. Ruukkuorkideojen tuontimäärää on kuitenkin rajoitettu siten, että omaan käyttöön saa tuoda viisi sisätiloissa kasvatettavaa ruukkuorkideaa ja toiset viisi ulos istutettavaksi. Suurempia orkideamääriä tuotaessa kasveilla on oltava terveystodistus.

Euroopan ulkopuolelta tuotaessa oltava aina kasvien terveystodistus

Merkittävin orkideoiden mukana kulkeutuva ja vaaralliseksi luokiteltu kasvintuhooja on palmuripsiäinen. Sitä ei esiinny Euroopan alueella, mutta se on yleinen mm. Itä-Aasiassa ja Väli-Amerikassa.

Kasvintuhoojariskin vuoksi matkustajien Euroopan ulkopuolisista maista tuomia tuliaiskukkia koskevat tietyt tuontiehdot. Kaikilla leikko- ja ruukkuorkideoilla, myös siemenestä tai solukoista lisätyillä, steriileissä olosuhteissa viljellyillä, on oltava terveystodistus.

Kasvien terveystodistus on maksullinen asiakirja

Useimmilla Euroopan unioniin kuulumattomista maista tuotavilla kasveilla pitää olla lähtömaan kasvinsuojeluviranomaisen myöntämä kansainvälinen kasvien terveystodistus.

Terveystodistus (Phytosanitary certificate) on maksullinen asiakirja, jolla todistetaan kasvien olevan puhtaita kasvitaudeista ja tuholaisista. Terveystodistuksen myöntää lähtömaan viranomainen tietyt ehdot täyttävälle kasvierälle. Terveystodistus annetaan aikaisintaan 14 vuorokautta ennen maastavientiä, muuten se katsotaan vanhentuneeksi. Terveystodistusta vaativat kasvit myös tarkastetaan, kun ne tuodaan Suomeen.

Ennen maahantuontia kannattaa selvittää myös, mitä orkideoja koskevia CITES-vaatimuksia on. CITES-vaatimuksilla (Convention on international trade in endangered species of wild flora and fauna) suojellaan uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja. Suomessa CITES-asioista vastaa Suomen ympäristökeskus.

Ei maa-ainesta EU:n ulkopuolisista maista

Tuotaessa orkideoja EU:n ulkopuolelta kasvualustana ei saa olla maa-ainesta kasvintuhoojariskin vuoksi. Kasvit voivat olla paljasjuurisia tai kasvaa joko epäorgaanisessa kasvualustassa (esimerkiksi kivivilla, ravinnehyytelö) tai turpeessa.

Tuontitarkastus tilattava etukäteen

Mikäli tuliaisorkidean maahantuomiseksi vaaditaan kasvinterveystodistus, kasvit täytyy tarkastaa Suomeen saavuttaessa. Matkustajan on tilattava tämä maksullinen kasvintarkastus etukäteen. Tulli perii kasvintarkastusmaksun jokaisesta erillisellä terveystodistuksella tuotavasta erästä. Alin kasvintarkastusmaksu on tällä hetkellä 52 €.

Kasvintarkastuksen voi tilata Eviran kautta puhelinnumerosta 02077 25125, arkisin 8-16.15. Eviran ja TE-keskusten tarkastajat tarkastavat kasvit alla mainituilla paikkakunnilla tullialueella arkisin kello 8-16.15.

Lentokoneella tultaessa kasvinterveystodistusta vaativat orkideat tarkistetaan Tampereen, Turun tai Vantaan lentoasemien tullitoimipisteissä.

Laivalla Suomeen saavuttaessa kasvintarkastus voidaan tehdä Helsingin, Kotkan, Porin, Raahen ja Turun tullitoimipisteissä.

Maitse saavuttaessa tarkastus voidaan tehdä seuraavien paikkakuntien tullipisteissä: Helsinki, Kotka, Pori, Raahe, Turku. Tarkastus voidaan tehdä myös maarajojen tullipisteissä seuraavilla paikkakunnilla: Karigasniemi, Lappeenranta, Niirala, Nuijamaa, Näätämö/Neiden, Vaalimaa, Vainikkala, Vartius.

Lisätietoa:
Tullin internetsivuilta
Ympäristöhallinnon internetsivuilta
Eviran kasvintarkastuksen internetsivuilta
Kasvien tuontiehdot matkustajille (pdf)

Lähde: Evira

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Kirjava muratti
Muratti - kaunis viherkasvi
Muratti (Hedera helix) on kauniiden lehtiensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta löytänyt paikkansa niin kodeista kuin osana kesäkukkaistutuksiakin. Se on ainavihanta köynnöskasvi, jonka lajikkeet eroavat toisistaan lehtien muodon, koon ja värin perusteella. Muratilla onkin lukuisia lehtimuotoja ja vihreän yksivärisen muodon lisäksi valkoisen ja keltaisen sävyillä kuvioituja lehtiä.
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.
201912_61878.jpg
Lumen hyödyt ja haitat puutarhassa
"Mutta laakso ei ollut enää vihreä, se oli valkea. Kaikki liikkuva oli nyt liikkumatonta. Kaikki elävät äänet ovat poissa. Kaikki kulmikas oli muuttunut pyöreäksi.– Se on lunta, kuiskasi Muumipeikko."(Taikatalvi, Tove Jansson)
20067_340.jpg
Puutarhan sato säilöön
Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.
20125_31039.jpg
Luonnonkukkien päivää vietetään 20.6.2021
Tulossa kymmeniä opastettuja kasviretkiä ympäri SuomenTiedote. Julkaistu: 23.05.2013 Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto
20224_77679.jpg
Saako tuijat vielä pelastettua? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton