• Etusivu
  • Hoitotyöt

Säilöntä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2021
20067_340.jpg

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.

Pakastaminen


Pakastaminen on hyvä, nopea ja varma keino säilöä kesän maut. Sen hyvänä puolena on tuotteiden pitkä säilyvyys ilman säilöntäaineita ja sokeria. Pakastettavaksi sopivat lähes kaikki puutarhan tuotteet. Kaaleista kuitenkin vain (lyhyenä sesonkina saatavat) kukka- ja parsakaali sopivat hyvin pakastettavaksi.

Herneet, pavut ja kaalit vaativat esikiehautuksen ennen pakastamista. Lanttua ja porkkanaa voi pakastaa valmiina soseina, esikiehautettuina kuutioina tai raasteina. Purjoa voi pakastaa valmiina renkaina. Voimakasaromisena purjo helposti antaa makua muihin pakastimessa säilytettäviin. Purjo onkin syytä pakata hyvin tiiviisti hajua läpäisemättömään rasiaan tai kääreeseen, esim. alumiinifolioon.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry /Sanna Peurakoski
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry /Sanna Peurakoski

Mustaherukasta pakastettuna tulee useimpien mielestä liian hapan sellaisenaan syötäväksi. Kannattaakin kokeilla mustaherukan pakastamista miedossa sokeriliemessä.

Kakkujen ja jäätelöannosten koristelua varten voi pakastaa punaherukoita ja pihlajanmarjoja terttuineen. Jos kiireet ovat esteenä mehujen höyrystämiselle herukoiden kypsyessä, voi marjat pakastaa sellaisenaan roskineen päivineen ja höyrystää mehut vähitellen talven aikana. Mehu irtoaakin paremmin pakastetuista marjoista.

Kuivaaminen


Kuivaaminen on hyvä vaihtoehto pakastamiselle. Säilyttämiseen tarvitaan vähemmän tilaa ja energiaa kuin pakastettaessa. Sen ainoa huono puoli on C-vitamiinipitoisuuden laskeminen ilman hapen vaikutuksesta. Kuivatut tuotteet ovat käyttökelpoisia kotonakin käytettynä, erityisen hyvin ne sopivat retkikäyttöön ja kesämökillä ruokaa laitettaessa.

Kuivattavaksi sopivat kasvikset, kuten porkkana, palsternakka, lanttu selleri, punajuuri, sipuli, purjo, lehtikaali, raparperi, yrtit ja sienet. Kasvikset voi kuivata viipaleina, sipulit ja purjo renkaina ja keittojuurekset vaikkapa raasteena ja sekoittaa kuivina sopiviksi yhdistelmiksi ja pakata kerta-annoksiksi.

Marjoista kuivattavaksi sopivat pihlajanmarjat, marja-aronia, puolukka ja mustikka. Mustikka tosin menettää hieman makuaan kuivattuna. Kesän viimeisistä mansikoista voi kuivata lapsille makeita välipaloja. Mansikka kuivuu ohuina viipaleina säilyviksi makeisiksi. Kuivatusaika on pitkä, lähes kymmenen tuntia. Lämpötila pitää olla tasainen, jotta mansikat eivät homehdu.

Kuivattavaksi sopivat myös ruusunkiulukat ja kirsikat. Nämä kuivuvat nopeimmin puolitettuina ja kirsikoista kannattaa poistaa kivi. Omenista saa talven tv-iltoihin mukavaa naposteltavaa kuivaamalla niitä renkaina. Omenarenkaat kuivuvat vaikka keittiön katossa naruun ripustettuna. Omenien väri pysyy parempana, jos ne kastaa ennen kuivaamista vedellä laimennettuun sitruunamehuun.

Pienet erät kuivuvat kotona sähköuunissa tai leivinuunin jälkilämmössä. Kuivaamiseen on kokeiltu jopa pyykinkuivauskaappia. Tehokkaimpia ovat kasviskuivurit, joista on saatavilla erikokoisia malleja pöytäkokoisista isompiin kuivureihin.

Yrtit ja sienet kuivuvat 30-35 °C lämpötilassa. Marjat ja vihannekset tarvitsevat korkeampaa, noin 50 °C lämpötilaa. Kuivausta jatketaan kunnes yrtit ja sienet ovat haperan kuivia ja vihannekset ja marjat tuntuvat nahkeilta. Kuivatessa kasvisten paino putoaa tuorepainosta noin kymmenesosaan. Kuivuminen tapahtuu nopeammin, kun kuivattavat ovat ohuina kerroksina, ja niitä käännellään muutaman kerran kuivaamisen aikana. Paksu kerros kuivuu hitaasti ja vaarana on homehtuminen.

Kuivatut tuotteet säilytetään valolta suojattuna paperipusseissa tai lasi- ja muovipurkeissa huoneenlämmössä. Hyvin kuivuneet kasvikset säilyvät useita vuosia.

Puna-, hopea-, kelta-, valko- ja salottisipuli Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Puna-, hopea-, kelta-, valko- ja salottisipuli Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_70747.jpg
Nyt uutta orkideoille!
Tiedätkö, ettei orkidean kasvualustassa ole ravinteita? Kasvualustan tarkoitus on vain pitää kasvi pystyssä ja säännöstellä juurien kosteustasapainoa. Orkideat ovat siis sopeutuneet vähäravinteiseen ympäristöön ja kasvavat hitaasti. Ne tarvitsevat kuitenkin säännöllistä lannoitusta menestyäkseen.
20141_37712.jpg
Tryffeliä voi kasvattaa myös itse - lue lisää!
Tryffeli on kuuluisa ainutlaatuisen herkullisesta maustaan. Ravintolat ympäri maailman tarjoavat sitä mitä moninaisemmissa muodoissa. Suomessa mielenkiinto tryffeliä ja sen kasvatusta kohtaan on voimakkaassa nousussa. Vuonna 2012 Itä-Suomesta löydettiin ensimmäiset tarhatut tryffelit. Tryffelin kasvatus kotipuutarhassakin on mahdollista ja sitä kannattaa kokeilla. Tarvitaan vain taimet, kärsivällisyyttä sekä ripaus onnea viljelyyn.
20223_77589.jpg
Osaatko käyttää home-, terassi- ja huoltopesuja oikein?
Puisia terassipintoja tulisi puhdistaa säännöllisesti. Home ja muut itiöt nauttivat likaisesta terassinpinnasta ja saattavat jäädä ikuisesti terassinpintaa, jos niitä ei poista esimerkiksi ennen puisen terassin öljyämistä. Homeet ja levät kasvavat mielellään myös kivi- ja betonipintaisilla terasseilla.Hyvä puhdistus takaa parhaan mahdollisen suojaavan pinnan puisen terassin öljyämiselle ja suojaa myös kivi- ja betoniterasseja ikävän näköiseltä sammaleelta.
20065_90.jpg
Perennojen uudelleenistutus
Useimmat perennat eli monivuotiset kukat on istutettava noin joka viides vuosi uudelleen, etteivät ne taantuisi. Tällaisia perennoja ovat mm. vuohenjuuri (Doronicum), hohdekukat (Helenium), korkeat leimukukat (Phlox), kevätkaihonkukka (Omphalodes verna), väriminttu (Monarda) ja esikot (Primula). Muistathan että keväällä kannattaa uudelleenistuttaa syksyllä kukkivat - ja syksyllä keväällä kukkivat!Eräät perennat häiriintyvät pahasti siirrosta ja uudelleenistuttamisesta. Niitä voi käsitellä vain 10-20 vuoden välein. Sellaisia ovat särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis), jaloangervo (Astilbe), idänunikko (Papaver orientale), päivänlilja (Hemerocallis), pioni (Paeonia), valeangervot (Rodgersia).Kasveista tietoa ja kuvia Kasvikortistossa
20179_50224.jpg
Vuolukiviastiat uudistavat ruoanlaiton
Uudet vuolukiviastiat ovat oiva ratkaisu ruoanlaittoon esimerkiksi takan tulipesässä, leivinuunissa, grillissä tai vaikka sähköuunissa. Näiden ruoanlaittotuotteiden pääosassa on suomalainen vuolukivi, jonka erinomainen lämmönvarauskyky on edukseen myös ruoanvalmistuksessa.
20194_57160.jpg
Kasvilava vanhaan malliin
Ympäristöystävällinen puunhoitomenetelmä, joka tekee puun pinnasta myös kestävän hopeanharmaan sävyn lisäksi. Ilman biosidejä (myrkkyjä) kehitetty Sioo:x kestää sekä suojaa jopa 10 vuotta. Käsittelyllä ehkäistään lisäksi tikkuuntumista ja halkeilua.Jalan alla käsitelty pinta tuntuu miellyttävältä, pehmeältä ja tiiviiltä. Tasaisen harmaa värisävy miellyttää myös silmää. Vanha ja harmaa pinta on nostalginen ja kaunis.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton