• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tryffeli - Korkeasti arvostettu herkku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.08.2018
20141_37712.jpg

Kalkkitryffeli Kuva:Kauppila Oy


Tryffeli on kuuluisa ainutlaatuisen herkullisesta maustaan. Ravintolat ympäri maailman tarjoavat sitä mitä moninaisemmissa muodoissa. Suomessa mielenkiinto tryffeliä ja sen kasvatusta kohtaan on voimakkaassa nousussa. Vuonna 2012 Itä-Suomesta löydettiin ensimmäiset tarhatut tryffelit. Tryffelin kasvatus kotipuutarhassakin on mahdollista ja sitä kannattaa kokeilla. Tarvitaan vain taimet, kärsivällisyyttä sekä ripaus onnea viljelyyn.

Aidon symbioosin tuote

Korkeasti arvostettu tryffeli on itse asiassa sieni, joka kasvaa isäntäpuun juuriston kanssa aidossa symbioosissa. Sienirihmasto antaa puulle vettä ja ravinteita. Puu puolestaan antaa sienirihmastolle yhteyttämistuotteitaan eli sokereita. Tryffelin kasvatuksessa lannoitusta ei siis tarvita eikä sitä saa antaa.

Tryffelit eli multasienet kehittyvät 5-30 cm:n syvyydessä maan alla. Tryffeleiden tuoksu on ainutlaatuinen ja perinteisesti tryffeleitä on etsitty tryffelisikojen ja koirien avulla. Puutarhassa sienet voi havaita silmämääräisestikin. Niitä kannattaa etsiä n. 20-100 cm etäisyydeltä puun rungosta. Hyviä tuntomerkkejä on esimerkiksi, että maanpinta hieman halkeilee esiintymäkohdan yllä. Tryffeleiden tuoksu houkuttelee myös hyönteisiä puoleensa. Usein tryffelit kehittyvät taimen ympärillä käytetyn katteen ja pohjamaan väliseen rajakohtaan. Suomessa tryffeleiden keruuaika ajoittuu elokuun alusta maan jäätymiseen saakka.

Tryffeli luonnossa

Tryffelisieniä löytyy luonnosta useita eri lajeja. Luonnontuotanto on useiden syiden takia vähentynyt ja siksi tryffelin viljely on yleistynyt etenkin Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa. Pilviä hipovan kilohintansa ansiosta peltotuotto voi olla euroissa valtavaa, mutta kotipuutarhassa yksittäistenkin tryffelitaimien istuttaminen sekä tryffeleiden löytäminen on todella palkitsevaa sekä mielenkiintoista seurattavaa.

Tryffelin kasvatuksessa "Takuuta ei ole, mutta hyviä mahdollisuuksia paljon "

Kasvatuksen alkuun pääsee pähkinäpensaan, tammen tai kuusen taimilla, joiden juuristoon tryffelisieni on ympätty. Nämä kasvit soveltuvat puutarhaan myös koristekasveiksi, joten samalla niistä saa sekä silmäniloa että hyötyä.

Rehevälehtinen pähkinäpensas (Corylus avellana) antaa hyvää näkö- ja melusuojaa. Tammi (Quercus robur) kasvaa aikanaan komeaksi puuksi, mutta sitä voidaan vuosittain myös leikata, jolloin se soveltuu pienillekin pihoille. Kuusi (Picea abies) sopii perinteisiin kuusiaitoihin ja aidanteisiin, vuosittain leikkaamalla siitä saa myös kauniin yksittäisen koristekuusen.

Kasvualustan sopivuus - kalkkia tarvitaan!

Kasvupaikaksi sopii puutarhamaa, pelto tai niitty. Metsä ei sovi viljelyyn, koska siellä maaperässä on liian paljon kilpailevia mykoritsoja eli sienijuuria. Maan tulee olla kuohkeaa, tiiviissä savimaassa tryffeli ei viihdy. Kasvualustan tulee olla myös vettä läpäisevää, tryffeli ei pidä seisovasta kosteudesta.

 - Tammen ja pähkinäpensaan juuristoon on ympätty Bourgogne eli mustatryffeli(Tuber aestivum). Kasvualustan tulee olla voimakkaasti kalkkipitoinen, pH 7,5-7,8.

- Kuusen juuristoon on ympätty Kalkkitryffeli (Tuber borchii). Kasvualustaksi sopii normaali puutarhamaa, pH 6,5-7,0.

Tärkeää on siis kalkin lisäys; mustatryffeliä varten kalkkia lisätään n. 2 kg/m2 ja kalkkitryffelille n. 0,5 kg/m2. Jos olet epävarma olemassa olevan maan happamuudesta tai aiot hankkia useita tryffelintaimia, maa-analyysin ottaminen on suositeltavaa.

Istutus ja hoito

Kasvualustan kunnostuksen yhteydessä maa muokataan n. 40 cm syvyyteen ja rikkakasvit poistetaan juurineen. Jotta maa säilyisi kuohkena, taimen ympärille tuleva maa tiivistetään vain kevyesti. Säännöllisestä kastelusta huolehditaan ensimmäisen kasvukauden ajan. Huomaa, että tryffeli ei tarvitse lannoitusta istutuksen yhteydessä eikä myöhempinäkään vuosina!

Tryffeli hyötyy 10-15 cm paksuisesta orgaanisesta katekerroksesta taimen ympärillä. Se tasaa maan kosteus- ja lämpöolosuhteita. Katteeksi voi laittaa esim. lehtipuuhaketta, olkea tai kuohkeita lehtiä. Katteen joukkoon on hyvä lisätä kalkkia, jotta se ei maatuessaan hapata pintamaata.

Taimet suojataan runkosuojalla jäniksiä, peuroja ja myyriä vastaan. Nämä eläimet eivät yleensä ole kiinnostuneita tryffeleistä, mutta voivat vahingoittaa taimien kuorta sekä juuria. Tulevina vuosina rikkakasvit poistetaan säännöllisesti. Vuosittain keväisin pintamaata myös muokataan noin 10-15 cm syvyydeltä, jotta maan kuohkeus säilyy. Samalla katetta voi lisätä taimen ympärille.

Tryffeleitä saattaa ilmestyä jo 3-4 vuoden kuluttua istutuksesta, useimmiten vasta 5-7 vuoden jälkeen. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan, mutta omasta puutarhasta löydetyt tryffelit ovat kallisarvoista herkkua ja odotus on varmasti vaivan arvoista.

Herkkua monin tavoin

Jo yhdestäkin tryffelistä riittää aineksia moneen herkutteluhetkeen. Tryffeli soveltuu ohuina höylättyinä lastuina esim. pastaruokiin, risottoihin, munakkaisiin sekä salaatteihin. Sitä voidaan käyttää myös maustevoin, kastikkeiden, juustojen sekä öljyjen maustamiseen. Tryffeli on parasta tuoreena, se säilyy käyttökelpoisena 7-10 päivää jääkaapissa.

©Copyright; Kauppila Oy

Mustatryffeli Kuva: Kauppila Oy
Mustatryffeli Kuva: Kauppila Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202110_73091.jpg
Näin teet terassista syksyn lempipaikkasi
Syksy on tullut – otetaan siitä kaikki ilo irti! Lasitetulla terassilla tai parvekkeella eivät syyssateet haittaa, ja lasien läpi onkin mukava ihastella ruskan upeaa värikirjoa. Illan hämärtyessä kauniisti sisustettu ja valaistu terassi muuntuu tunnelmalliseksi keitaaksi, jolta ei malttaisi lähteä lainkaan pois.Keräsimme sinulle ideoita syksyisen lasiterassin ja parvekkeen sisustamiseen. Nappaa vinkit talteen ja tee terassistasi syksyn ehdoton lempipaikkasi!
202212_73929.jpg
Anna persoonallinen kukkalahja
Joulutähti(Euphorbia pulcherrima) on Suomen suosituin joulukukka – eikä syyttä!Joulutähti on komea ja juhlava; sen lehdet ovat kulmikkaat, helakanvihreät ja pitkäruotiset. Kellanvihreät kukat ovat oksien kärjissä. Kukintoa ympäröi 10-20 värikästä suojuslehteä, joiden väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Hyvä joulutähti on matala ja tuuhea.Se on myös erittäin monikäyttöinen.
202310_83273.jpg
Kylvö- vai siirtonurmi?
Talo on jo valmistumassa, joten katseet siirtyvät pihatöiden pariin. Mitkä ovat siirtonurmen edut kylvönurmeen verrattuna?
20242_83414.jpg
Rakenna helppo vesiaihe pihalle
Vesiaihe piristää pihaa ja toimii iloisena katseenvangitsijana. Pienimmillään vesiaiheen voi rakentaa ruukkuun tai saaviin. Jos haluat isomman vesiaiheen ja olet valmis kaivupuuhiin, on valmisallas hyvä vaihtoehto.
202211_80270.jpg
Viikon kysymys: Mikä pieni puu sopisi rivitalopihalle?
Mitä pikkupuuta (mieluiten kukkivaa) suosittelette pienelle rivitalopihalle? Kyseisessä paikassa kasvoi noin 2,5 metriä korkea kataja, joka kaivettiin pois. Tarkoitus puulle on toimia koristeena ja tehdä näköestettä. Mieluiten sellainen, jota saa leikata ja muokata, jotta ei esimerkiksi kasva valtavan korkeaksi. Korkuus saisi olla noin 2–3 metriä, mutta mikäli on tosiaankin leikattava, voi mahdollinen kasvukorkeus olla enemmänkin.
20206_65632.jpg
Palsternakka on vaatelias kasvi
(Pastinaca sativa)Palsternakka on vaatelias kasvi, joka on kulkenut pitkän tien luonnonkasvista viljellyksi hyötykasviksi. Vielä nykyäänkin sitä tapaa villinä Etelä-Euroopasta aina eteläisiin osiin Pohjolaa. Hyötykasvina palsternakkaa on käytetty vuosituhanten ajan niin lääkkeeksi kuin ruoaksikin. Keskiajalla palsternakalla oli vielä arvostettu asemansa, kunnes peruna ja porkkana sen syrjäyttivät.Nimenä palsternakka viittaa latinan ruokaa tarkoittavaan sanaan pastus, mikä kertoo palsternakan merkityksestä jo antikin aikaan. Suomessa palsternakkaa on kutsuttu ennen vanhaan nimillä morajuuri, pastinakka ja pasternakka.Yhä tänä päivänä palsternakkaa suositaan saksankielisissä maissa, samoin Englannissa rapeaksi paahdetut palsternakat ovat tuttu juttu, mutta meillä tuskin tunnistetaan enää koko juuresta muuta kuin liemiaineksena ja keitoissa. Liemijuureksena palsternakka onkin eräs hienoimmista porkkanan, purjon, sellerin ja persiljan rinnalla. Palsternakkaa on kuitenkin alkanut näkyä ravintolaruoissa ja se on saanut innokkaimpien kotikokkaajien suosiota. Se on monen kasvisruokailijan tai kasvisvoittoisesti syövän mieliherkkua.Palsternakka kehittää hieman porkkanaa suuremman kellanvalkoisen mehevämaltoisen pääjuuren. Palsternakan juuri ja siemenet sisältävät furanokumariinia, jota käytetään ihosairauksien hoidossa ja aurinkovoiteissa.Palsternakasta lisää Puutarha.netin Keskustelupalstalla

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton