• Etusivu
  • Kasvillisuus

Muratti hurmaa monikäyttöisyydellään – kaunista vihreyttä kotiin ja puutarhaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 14.05.2025
Muratti AdobeStock_304026613

Muratti tuo raikasta vihreyttä niin amppelissa, pöydällä kuin kesäkukkaistutuksissakin. (Kuva: Adobe Stock)

Muratti (Hedera helix) on kauniiden lehtiensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta löytänyt paikkansa niin kodeista kuin osana kesäkukkaistutuksiakin. Se on ainavihanta köynnöskasvi, jonka lajikkeet eroavat toisistaan lehtien muodon, koon ja värin perusteella. Muratilla onkin lukuisia lehtimuotoja ja vihreän yksivärisen muodon lisäksi valkoisen ja keltaisen sävyillä kuvioituja lehtiä.

Ulkona muratti kiinnittyy alustaan kiipimäjuurillaan, mutta asuinhuoneessa kiipimäjuuret eivät kehity kovin hyvin ja siksi varret tarvitsevat tuen, mikäli kasvi ei ole amppelissa. Versot on helppo ohjata kasvamaan vaikka renkaan muotoon.

Muratin hoito-ohjeet

Muratti tyytyy hajavaloon, eikä pidä suorasta paahteesta (kovassa paahteessa lehtien vahapinta ruskettuu). Parhaiten se viihtyy myös hieman viileämmässä, 15-20 asteessa. Talvisin muratti olisi vieläkin viileämmässä. 5–15 asteessa, mutta sopeutuvaisena kasvina selviää lämpimämmässäkin, kunhan ilma on tarpeeksi kosteaa. Kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat enemmän valoa ja lämpöä – yksiväriset pärjäävät melko vaatimattomissakin oloissa. "Viileä varjo" sopii elinympäristöksi muratille.

Tasainen ja säännöllinen kastelu on kasvukaudella tarpeen. Anna kuitenkin pinnan kuivahtaa hieman kasteluiden välillä ja vältä seisovaa vettä. Liikakastelu aiheuttaa juuripaakun mätänemisen ja lehtien tippumisen. Kasvualustan liika kuivuminen puolestaan aiheuttaa lehtien käpertymistä ja varisemista. Talvella niukka kastelu etenkin viileässä talvehdittaessa.

Kasvukaudella kasteluveteen voi lisätä myös pienen määrän lannoitetta viikon - kahden välein. Suihkuttelu kerran kuussa saa muratit pysymään raikkaina ja vihreinä ja säännöllinen sumuttelu nostaa ilmankosteutta.

Muratti on melko herkkä tuholaisille (mm. vihannespunkit ja kirvat). Käsittele tarvittaessa sopivalla tuholaiskarkoitteella.

<p data-block-key="bs3mr">Muratti on kaunis viherkasvi. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Muratti on kaunis viherkasvi. (Kuva: Adobe Stock)

Pistokkaita voi ottaa ympäri vuoden, mutta suositeltua ottaa pistokkaat keväällä. Laita suoraan multaan tai juurruta ensin vesilasissa.

Uudelleenistutus keväisin hieman suurempaan ruukkuun. Varo herkkiä juuria. Sopiva kasvualusta on kosteahko, vettä läpäisevä, kalkittu, hiekkapitoinen ja multava. Sisäkukille käy siis tavallinen kukkamulta ja ulkona hyvä vaihtoehto on kesäkukkamulta.

Ohje

Ohje

Murattivinkkejä

  • Muratin vahvat versot voi antaa rehottaa sellaisenaan, kiinnittää seinälle tai ohjata ne kaareen. Sen voi sijoittaa pöydälle, seinälle tai amppeliin hieman syvemmällekin huoneeseen.
  • Voit leikata versoja pöydän koristeeksi tai leikkokimpun vehreyttäjäksi. Leikkaus vain tuuhentaa murattia ja versot voi juurruttaa maljakossa.
  • Luonnossa muratti kasvaa kalkkipitoisilla mailla. Kun lisäät ruukkuun kalkkia, viihtyy se paremmin.
  • Muratti kestää hyvin viileää ja Etelä-Suomessa se saattaa talvehtia ulkoina leutoina talvina.
  • Muratti on hyvin säänkestävä; kestää kohtalaisesti tuulta ja sadetta.
  • Muratista puhetta myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla
<p data-block-key="islom">Muratin kiemurtelevat versot ja koristeelliset lehdet tuovat luonnon kauneuden sisätiloihin. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Muratin kiemurtelevat versot ja koristeelliset lehdet tuovat luonnon kauneuden sisätiloihin. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Ihminen istuttaa kasvimaalle kasveja
Viljelykierto auttaa kasvinsuojelussa
Viljelykierrolla eli kasvinvuorotuksella tarkoitetaan samalla kasvinvuorottelua samalla kasvupaikalla. Monet tuholaiset ja taudit kiusaavat vain tiettyä kasvilajia. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, niin kasvit säilyvät terveempinä. Viljelykierto liittyy oleellisena osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Viljelykierron ansiosta kasvisuojelutoimenpiteet kasvimaalla ovat yleensä paljon helpompia, kun taudit ja tuholaiset eivät pääse pesiytymään tiettyyn palstan kohtaan.Viljelykierron avulla parannetaan myös maan rakennetta ja viljavuutta antamalla maalle eloperäistä ainesta, joka nostaa sen humuspitoisuutta. Syväjuuriset kasvit nostavat ravinteita muokkauskerrokseen ja kuohkeuttavat maata syvältä.Tiesitkö? Kasvimaan kasvien satoa ja hyvinvointia voit parantaa myös kumppanuuskasvien avulla!Lisää vinkkejä kasvimaan perustamiseen ja hoitoon
20236_82298.jpg
Kuinka paikattua nurmea tulisi hoitaa? Asiantuntija vastaa
Olemme yrittäneet korjata nurmikomme vaurioita yhdestä kohdasta talven jäljiltä. Paikkauskohtiin tehtiin ilmaus ja altakastelu, mutta kahden viikon jälkeen kasvua ei näkynyt yhtään. Teimme ehkä sen virheen, että siemeniä ei sekoitettu multaan ja multa tiivistettiin vain kengillä? Ylimääräistä kasteluakaan ei juuri tehty, Oulussa sateli jonkin verran tuona aikana, mutta ei läheskään joka päiväEilen loput nurmikosta on paikattu. Siemenet on tällä kertaa sekoitettu kevyesti multaan rautaharavalla ja multa on hakattu hieman tiiviimmäksi lapiolla.Kuinka paljon/usein kohtia pitäisi kastella ilman, että menee ylikastelun puolelle (sillä oletuksella ettei sada)? Tuhkaa ei ilmeisesti suositella lannoitteeksi, olisiko joku muu lannoite, mistä on lähes varmasti hyötyä?Toinen haaste on, että siemet kiinnostavat kovasti rastaita. Kumikäärmeitä ja tuulihyrriä ne eivät näytä pelkäävän. Joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan pulloon hirvensarvisuolaliuosta. Jos ripottelemme paikkauskohtien ympärille pippuria, caynnepippuria tai kanelia, onkohan siitä apua ja voiko se vaurioittaa nurmea?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton