• Etusivu
  • Kasvillisuus

Luonnonkukkien päivää vietetään 20.6.2021

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.05.2021
20125_31039.jpg

Tulossa kymmeniä opastettuja kasviretkiä ympäri Suomen

Tiedote. Julkaistu: 23.05.2013
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16.6.2013. Tuolloin järjestetään eri puolilla Suomea yhteensä 96 opastettua kasviretkeä. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia. Luonnonkukkien kukinta on erinomaisessa vaiheessa ennen juhannusta ja ajankohta onkin juuri oikea osallistua opastettuun kasviretkeen.

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasviharrastuksen edistäminen ja yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle. Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on järjestetty vuodesta 2003 alkaen.

Kasviharrastus on ollut kasvussa viime vuosina. "Uudet määritysoppaat ja aina mukana kulkevat kännykkäkamerat innostavat ihmisiä hakemaan tietoa löytämistään kasveista. Myös ikkunasuomen luontoon.fi -verkkofoorumi tarjoaa määritysapua", kertoo aluepäällikkö Hannu Klemola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Vuoden 2013 Luonnonkukkien päivän teemalajeina ovat matarat

Mataroiden sukunimi Galium viittaa kreikan sanaan gala eli maito. Mataroilla onkin ollut käyttöä maidon juoksettamisessa, ja joidenkin lajien on uskottu lisäävän lehmien maidontuotantoa. Mataroita on myös omistettu Neitsyt Marialle sänkyheinänä ja Maarianpahnana. On väitetty, että Neitsyt Maria pani seimeen juuri mataroita, koska aasit olivat jättäneet ne syömättä. Myös värikasveina matarat ovat maineikkaita.

Ahomatara (Galium boreale) on koko Suomessa yleinen alkuperäislaji. Se on kuivien, valoisien lehtojen, metsänreunojen ja kalliopenkereitten kasvi. Ahomataran juurakoista saa punaväriä lankoihin ja kankaisiin. Suomessa mataroiden sukuun kuuluu kymmenkunta lajia, ahomataran lisäksi muun muassa ketojen keltamatara (Galium verum) ja sen kanssa kilpaileva niittyjen paimenmatara (Galium album). Keltamataran kukat ovat hyväntuoksuisia ja kasvia on hyödynnetty sänkyheinänä ja ruumisarkuissa. Sitä oli tapana levittää myös juhlapirtin lattialle antamaan tuoksua ja peittämään pahoja hajuja.

Keltamataran pahin uhka on kuitenkin risteytyminen paimenmataran kanssa, mistä syystä puhdas keltamatara on monin paikoin harvinaistunut tai hävinnyt etenkin rintamailta. Paimenmatara on tehokkaasti leviävä vieraslaji, jonka leviäminen Suomeen tapahtui 1800-luvulla muualta tuodun kylvöheinän siemenien ja siemenviljan mukana.

Keltamatara Kuva: Keijo Luoto
Keltamatara Kuva: Keijo Luoto

Luonnonkukkien päivän järjestävät Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa yhteistyössä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL, Kasvityöryhmä, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Suomen Biologian Seura Vanamo ja Suomen ympäristökeskus.

Lisätiedot:

Luonnonkukkien päivänä Suomessa järjestettävät retket:
www.sll.fi/luonnonkukat

Ikkuna Suomen luontoon –verkkofoorumi:
www.ikkunasuomenluontoon.fi

Kasvillisuus
luonto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20236_82340.jpg
Heinäkuu puutarhassa ja grillissä – näin nautit lomakuukaudesta
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.
tiaisten pönttö puussa
Linnunpönttö-vinkit aloittelijalle ja konkariharrastajalle
Suomessa pesivistä lintulajeista moni on menettänyt luonnolliset pesäpaikkansa metsien käsittelyn ja rakennettujen ympäristöjen lisääntymisen myötä. Onneksi ratkaisu löytyy lähempää kuin arvaatkaan: linnunpönttö on yksi helpoimmista ja vaikuttavimmista tavoista auttaa lintuja. Oikein rakennettu ja sijoitettu pönttö voi olla kirjaimellisesti elintärkeä. Tässä artikkelissa sukellamme siihen, millainen linnunpönttö sopii eri lintulajeille, miten ja milloin pöntöt kannattaa huoltaa ja miksi juuri nyt on oikea hetki ripustaa pönttöjä omalle pihalle, puistoon tai mökkimetsään.
Angervo
Tee näyttävä ja kestävä istutus
Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.
20227_79052.jpg
Avojuuristen taimien istutusaika on alkanut
Puuvartisia pensaita, aitataimia ja joitain puita myydään keväällä avojuurisina. Taimella ei siis ole multapaakkua, vaan ne toimitetaan muovipussissa, etteivät juuret kuivu. Taimi nostetaan pellosta keväällä ennen lehteen tuloa tai se on nostettu jo syksyllä ja säilytetty talven yli kylmävarastossa. Syksyllä paljasjuuritaimia saa sitten, kun taimen kasvu on pysähtynyt, joilloin ne voidaan huoletta nostaa pellosta. Syksyiset taimet ovat ruskanvärisiä ja varistavat lehtiään.Avojuuristen taimien istutusaika kestää maan sulamisesta noin kesäkuun puoliväliin – loppuun. Avojuurinen taimi lähtee hyvin kasvuun, koska juuret pääsevät suoraan pohjamaahan. Se onkin keväällä ja myöhään syksyllä astiatainta parempi vaihtoehto, jota ammattilaisetkin suosivat.
20176_49452.jpg
Hedelmäpuut sopivat jokaiseen pihaan
Hedelmäpuu on kotipuutarhassa niin hyötykasvi kuin koristepuu. Kevään hehkeyttä korostavat upeat kukinnat; ensimmäisenä kukkaan ehtivät kirsikkapuut, heti perään kiirehtivät luumupuut ja niiden jälkeen pihat täyttyvät omenankukista. Jos pihan aurinkoisella puolella on tilaa usealle puulle, niin eri lajit myös täydentävät toisiaan!
20233_81073.jpg
Persilja on varsinainen vitamiinipommi
Persilja (Petroselinum crispum) on kaksivuotinen, ruohovartinen yrtti. Persiljan alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta tämän Apiaceae-heimoon kuuluvan kasvin arvellaan olevan kotoisin Välimeren itäosista tai Aasian länsiosista. Nykyisin persilja kasvaa villinä monin paikoin Etelä-Euroopassa ja Aasiassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton