• Etusivu
  • Hoitotyöt

Keväällä kukkivat sipulikasvit istutetaan maahan syksyllä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.08.2023
20238_59890.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Keväällä kukkivat sipulikasvit istutetaan maahan syksyllä, jotta ne saavat talven aikana tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Lajeja löytyy jokaiseen makuun ja useimmiten sipulin istuttajaa vaivaa pikemminkin valinnan vaikeus.

Joillekin lajeille, kuten narsisseille ja liljoille, aikainen istutus on eduksi. Istutusaikaa voi kuitenkin helposti pidentää kattamalla istutusalue esimerkiksi syksyn lehdillä. Paksumpaa lehtikatetta voi sitten keväällä nykäistä sivuun, jotta sipulit pääsevät ponnistamaan maan pinnalle. Kuivina syksyinä sipuli-istutuksia kastellaan, jotta juurtuminen pääsee hyvään vauhtiin. Jos sipulien istutukset menevät kuitenkin kovin myöhään, niin maan voi pitää sulana jonkin aikaa lämpimällä vedellä. Nopeasti juurtuvia tulppaaneja ja pikkusipuleita voi istuttaa vielä myöhäänkin syksyllä.

Sipulikasvien maavaatimuksissa on suuria lajikohtaisia eroja, mutta kaikille yhteistä on se, että maan tulee olla vettäläpäisevää. Sopiva kasvualusta useimmille sipuleille on kalkittu ja multava sekä hiekkapitoinen. Jotkut lajit, kuten lumikello ja kirjopikarililja, menestyvät kuitenkin myös savimaassa.

Tiesitkö? Monet sipulikasvit ovat hyviä leikkokukkia.

Lajeja yhdistellen pitkä kukinta

Erilaisia sipuli- ja mukulakasveja yhdistelemällä keväisestä kukkaloistosta saa nauttia maaliskuusta alkaen jopa kesäkuulle saakka. Maaliskuussa avautuvat lumikellot ja talventähdet, huhtikuussa krookukset, kevätkellot, sinililjat sekä jää- ja kevätkurjenmiekat. Huhti-toukokuussa avautuvat puolestaan erilaiset narsissit ja matalat sekä aikaiset tulppaanit. Samoihin aikoihin kukkivat myös vuokot, laukat, hyasintit, koiranhampaat, keisarinpikarililjat ja keskiaikaiset tulppaanit. Vielä kesäkuussa voimme ihailla korkeita, myöhäisiä tulppaanilajikkeita.

Lue lisää keväisestä sipulikukkaloistosta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pikkusipuleita pensaiden ja puiden alle, reunuksiin, nurmikolle...

Pikkusipuleiden istutusaika jatkuu vielä, ja niiden istutuspaikkojen suhteen voi käyttää mielikuvitusta. Jotkut pikkusipulit, kuten idänsinililja, helmililja, talventähti ja lumikello, pärjäävät nurmikollakin. Sipulit voi istuttaa hankaliinkin paikkoihin, kuten sammaloituneelle nurmikolle. Sammaleiset paikat ovat useimmiten varjoisia; niissä pikkusipulit viihtyvät, koska niiden ei tarvitse kilpailla elintilasta nurmikon kanssa. Jos pikkusipuleiden halutaan leviävän siementämällä, nurmikkoa ei kannata leikata ennen siementen kypsymistä.

Kello, miekka vai pikari?

Kevätauringon sulattamissa pälvipaikoissa maan pinnalle pinnistävät ensimmäisten sipulikasvien joukossa kukkimaan hennot, nuokkuvakukkaiset, noin 10 cm korkeat lumikellot(Galanthus nivalis). Lumikellon kukinnan onnistumisen edellytys on, että se istutetaan puolivarjoisalle kostealle paikalle, josta lumi sulaa varhain. Kasvustoa ei yleensä jaeta, vaan lumikellon annetaan levitä rauhassa kauniiksi mättäiksi.

Kevätkurjenmiekka(Iris pumila) on myös ensimmäisiä keväällä kukkivia sipulikasveja. Se on suloinen, noin 15 cm korkea kurjenmiekan kääpiömuoto, jonka kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen sinisestä violettiin ja roosaan täplitettynä keltaisella tai valkoisella nielulla. Kevätkurjenmiekan sipulit kannattaa istuttaa aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle, jossa on riittävästi kosteutta keväällä, mutta joka kuivahtaa kesäksi. Näyttävimmillään kevätkurjenmiekka on runsaana kasvustona.

Kalvaspikarililja(Fritillaria pallidiflora) on viehättävä pensaiden ja puiden alla, kukkaryhmissä sekä kivikoissa. Sipulit istutetaan noin 30 cm välein noin 10 cm syvyyteen tuoreeseen, mutta vettä läpäisevään, kalkittuun ja runsasmultaiseen maahan. Suuret, leveän kellomaiset kukat avautuvat toukokuussa. Nuokkuva kukinto on vaaleankeltainen, lähes limenvärinen. Kasvukorkeus on 20-40 cm. Kalvaspikarililjaa lisätään helpoiten sivusipuleista loppukesällä. Laji myös kylväytyy viihtyessään.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Suloinen kalvaspikarililja viihtyy puolivarjossa puiden ja pensaiden alustoilla. (Kuva: Adobe Stock)
Suloinen kalvaspikarililja viihtyy puolivarjossa puiden ja pensaiden alustoilla. (Kuva: Adobe Stock)

Laukka viihtyy pitkään samassa paikassa

Laukat ovat erittäin helppohoitoisia, sillä ne kukkivat uskollisesti joka vuosi ilman uudelleen istuttamista. Laukat tulee istuttaa aurinkoiselle paikalle, vaikkapa perennojen joukkoon ryhmiteltyinä. Kasvupaikan valinnassa on huomioitava, että laukat tarvitsevat kesällä kuivan lepokauden. Laukkojen sipulit karkottavat hajullaan tehokkaasti myyriä. Kukat sopivat mainiosti myös kuivattaviksi.

Laukat kukkivat puutarhaan syksyllä istutettavista sipulikasveista viimeisimpinä, kesä-heinäkuussa.

Korkeat laukat, kuten jätti- ja tähtilaukka, ovat erittäin näyttäviä isoine, pallomaisine kukintoineen. Jättilaukalla ne kohoavat jopa yli metrin korkeuteen. Jättilaukan violetinpunainen kukinto on erittäin tiivis, kun taas matalamman tähtilaukan hennon violetti kukinto on ilmavampi.

Ukkolaukka(Allium hollandicum) kukoistaa lämpimän aurinkoisella paikalla. Sipulit istutetaan noin 20 cm syvyyteen 30-40 cm välein vettä läpäisevään ja multavaan maahan. Varret kohoavat 80–100 cm korkeuteen ja kesäkuussa niiden päihin puhkeavat lilat pallomaiset kukinnot. Ukkolaukan kukkavana kestää hyvin suuret kukkapallot.

Laukkojen sipulit karkottavat hajullaan tehokkaasti myyriä. (Kuva: Adobe Stock)
Laukkojen sipulit karkottavat hajullaan tehokkaasti myyriä. (Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanien istutuksen kanssa ei tarvitse panikoida

Tähtitulppaani ’Little Beauty’ kuuluu villitulppaaneihin, jotka kukkivat väsymättä vuodesta toiseen. (Kuva: Adobe Stock)
Tähtitulppaani ’Little Beauty’ kuuluu villitulppaaneihin, jotka kukkivat väsymättä vuodesta toiseen. (Kuva: Adobe Stock)
Tulppaaneista

löytyy mahtava valikoima kaiken kokoisia, värisiä ja muotoisia lajeja ja lajikkeita. Tulppaaneista kestävimpiä ovat villitulppaanit ja muut pikkutulppaanit, jotka kukkivat väsymättä vuodesta toiseen.

Mitä jalostetumpi ja erikoisempi lajike on, sitä lyhytikäisemmäksi se yleensä jää. Yhden kesän kukinta ei ole harvinaista jalostetuimmilla lajikkeilla. Tulppaaneita voi kuitenkin lisätä tytärsipuleista ja näin jatkaa emosipulin elinkaarta. Toisaalta osa lajikkeista on niin näyttäviä, että yhden kesän kukinta on todellakin vaivan arvoinen. Seuraavana vuonna voi taas halutessaan kokeilla muita lajikkeita.

Tulppaaneita voi istuttaa hyvin myöhään syksyyn. Niiden istutuksen kanssa ei siis tarvitse hätiköidä.

Ohje

Ohje

Tiesitkö? Myyrät voivat joskus kuljettaa tulppaaninsipulin toiseen paikkaan; älä siis hämmästy jos kadonnut tulppaanisi kukkiikin toisaalla puutarhassa!

Minne sopivat parhaiten?

Kukkapenkkiin sopivat parhaiten korkeat tulppaanit, laukat, marskinliljat, keisarin- ja persianpikarililjat, korkeammat narsissit, isotähtihyasintit ja krookukset.

Kukkakedolla ja nurmikolla viihtyvät lehto- ja keltalaukat, lumikellot, sinililjat ja kirjopikarililjat. Muistathan kuitenkin, että nurmikko ajetaan ja niitty niitetään vasta sipulikasvien lehtien kuihduttua.

Kivikossa (kivikkoryhmissä, kallioiden päällä ja rinnepenkeissä) taas pärjäävät matalat tulppaanit (kivikko-, tähti-, buharan-, kääpiö-, metsä- ja matalat terttutulppaanit), kevät- ja jääkurjenmiekat, sini- ja helmililjat, posliinihyasintit, kirjopikarililjat, balkaninvuokot, lumi- ja kevätkellot, keltakoiranhampaat, kevättähdet, lehtilaukat ja sarjatähdikit.

Pari sanaa istutuksesta...

Hyvä sipuli on pullea ja kiinteä. Se istutetaan suippo pää ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on 3 kertaa sipulin tai mukulan korkeus. Mukuloista on usein vaikea erottaa ylä- ja alapuolta, mutta se kuitenkin hakeutuu ennen pitkään oikein päin (kukinta voi hieman myöhästyä).

Vinkki: Mukuloita voi liottaa haaleassa vedessä yön yli.

Lisää istutuksesta

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton