TAKAISIN

Kukkasipulit maahan nyt?

Päivitetty: 14.9.2020

Keväällä kukkivat sipulikasvit istutetaan maahan syksyllä, jotta ne saavat talven aikana tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Lajeja löytyy jokaiseen makuun ja useimmiten sipulin istuttajaa vaivaa pikemminkin valinnan vaikeus.

Joillekin lajeille, kuten narsisseille ja liljoille, aikainen istutus on eduksi. Istutusaikaa voi kuitenkin helposti pidentää kattamalla istutusalue esim. syksyn lehdillä. Paksumpaa lehtikatetta voi sitten keväällä nykäistä sivuun, jotta sipulit pääsevät ponnistamaan maan pinnalle. Kuivina syksyinä sipuli-istutuksia kastellaan, jotta juurtuminen pääsee hyvään vauhtiin. Jos sipulien istutukset menevät kuitenkin kovin myöhään, niin maan voi pitää sulana jonkin aikaa lämpimällä vedellä. Nopeasti juurtuvia tulppaaneja ja pikkusipuleita voi istuttaa vielä myöhäänkin syksyllä.

Sipulikasvien maavaatimuksissa on suuria lajikohtaisia eroja, mutta kaikille yhteistä on se, että maan tulee olla vettäläpäisevää. Sopiva kasvualusta useimmille sipuleille on kalkittu ja multava sekä hiekkapitoinen. Jotkut lajit, kuten lumikello ja kirjopikarililja, menestyvät kuitenkin myös savimaassa.

Tiesitkö? Monet sipulikasvit ovat hyviä leikkokukkia!

Laukkojen sipulit karkottavat hajullaan tehokkaasti myyriä.Laukkojen sipulit karkottavat hajullaan tehokkaasti myyriä.

Lajeja yhdistellen pitkä kukinta

Erilaisia sipuli- ja mukulakasveja yhdistelemällä keväisestä kukkaloistosta saa nauttia maaliskuusta alkaen jopa kesäkuulle saakka. Maaliskuussa avautuvat lumikellot ja talventähdet, huhtikuussa krookukset, kevätkellot, sinililjat sekä jää- ja kevätkurjenmiekat. Huhti-toukokuussa avautuvat puolestaan erilaiset narsissit ja matalat sekä aikaiset tulppaanit. Samoihin aikoihin kukkivat myös vuokot, laukat, hyasintit, koiranhampaat, keisarinpikarililjat ja keskiaikaiset tulppaanit. Vielä kesäkuussa voimme ihailla korkeita, myöhäisiä tulppaanilajikkeita!

Lue lisää keväisestä sipulikukkaloistosta!

Pikkusipuleita pensaiden ja puiden alle, reunuksiin, nurmikolle...

Pikkusipuleiden istutusaika jatkuu vielä, ja niiden istutuspaikkojen suhteen voi käyttää mielikuvitusta. Jotkut pikkusipulit, kuten idänsinililja, helmililja, talventähti ja lumikello, pärjäävät nurmikollakin. Sipulit voi istuttaa hankaliinkin paikkoihin, kuten sammaloituneelle nurmikolle. Sammaleiset paikat ovat useimmiten varjoisia; niissä pikkusipulit viihtyvät, koska niiden ei tarvitse kilpailla elintilasta nurmikon kanssa. Jos pikkusipuleiden halutaan leviävän siementämällä, nurmikkoa ei kannata leikata ennen siementen kypsymistä.
Suloinen kalvaspikarililja viihtyy puolivarjossa puiden ja pensaiden alustoilla.Suloinen kalvaspikarililja viihtyy puolivarjossa puiden ja pensaiden alustoilla.

Kalvaspikarililja (Fritillaria pallidiflora) on viehättävä pensaiden ja puiden alla, kukkaryhmissä sekä kivikoissa. Sipulit istutetaan n. 30 cm välein n. 10 cm syvyyteen tuoreeseen mutta vettäläpäisevään, kalkittuun ja runsasmultaiseen maahan. Suuret, leveän kellomaiset kukat avautuvat toukokuussa. Nuokkuva kukinto on vaaleankeltainen, lähes limenvärinen. Kasvukorkeus on 20-40 cm. Kalvaspikarililjaa lisätään helpoiten sivusipuleista loppukesällä. Laji myös kylväytyy viihtyessään.

Tähtitulppaani ’Little Beauty’ kuuluu villitulppaaneihin, jotka kukkivat väsymättä vuodesta toiseen.Tähtitulppaani ’Little Beauty’ kuuluu villitulppaaneihin, jotka kukkivat väsymättä vuodesta toiseen.

Tulppaanien istutuksen kanssa
ei tarvitse panikoida

Tulppaaneista löytyy mahtava valikoima kaiken kokoisia, värisiä ja muotoisia lajeja ja lajikkeita. Tulppaaneista kestävimpiä ovat villitulppaanit ja muut pikkutulppaanit, jotka kukkivat väsymättä vuodesta toiseen.

Mitä jalostetumpi ja erikoisempi lajike on, sitä lyhytikäisemmäksi se yleensä jää. Yhden kesän kukinta ei ole harvinaista jalostetuimmilla lajikkeilla. Tulppaaneita voi kuitenkin lisätä tytärsipuleista ja näin jatkaa emosipulin elinkaarta. Toisaalta osa lajikkeista on niin näyttäviä, että yhden kesän kukinta on todellakin vaivan arvoinen. Seuraavana vuonna voi taas halutessaan kokeilla muita lajikkeita.

Tulppaaneita voi istuttaa hyvin myöhään syksyyn. Niiden istutuksen kanssa ei siis tarvitse hätiköidä!

Tiesitkö? Myyrät voivat joskus kuljettaa tulppaaninsipulin toiseen paikkaan; älä siis hämmästy jos kadonnut tulppaanisi kukkiikin toisaalla puutarhassa!

Ukkolaukka viihtyy
pitkään samassa paikassa

Laukat ovat erittäin helppohoitoisia, sillä ne kukkivat uskollisesti joka vuosi ilman uudellen istuttamista. Laukkojen sipulit karkottavat hajullaan tehokkaasti myyriä. Kukat sopivat mainiosti myös kuivattaviksi.

Ukkolaukka (Allium hollandicum) kukoistaa lämpimän aurinkoisella paikalla. Sipulit istutetaan n. 20 cm syvyyteen 30-40 cm välein vettäläpäisevään ja multavaan maahan. Varret kohoavat 80-100 cm korkeuteen ja kesäkuussa niiden päihin puhkeavat lilat pallomaiset kukinnot. Ukkolaukan kukkavana kestää hyvin suuret kukkapallot.


Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin!
Ukkolaukan komeat pallokukinnot huomataan takuuvarmasti!
Ukkolaukan komeat pallokukinnot huomataan takuuvarmasti!

Minne sopivat parhaiten?

Kukkapenkkiin sopivat parhaiten korkeat tulppaanit, laukat, marskinliljat, keisarin- ja persianpikarililjat, korkeammat narsissit, isotähtihyasintit ja krookukset.

Kukkakedolla ja nurmikolla viihtyvät lehto- ja keltalaukat, lumikellot, sinililjat ja kirjopikarililjat. Muistathan kuitenkin, että nurmikko ajetaan ja niitty niitetään vasta sipulikasvien lehtien kuihduttua.

Kivikossa (kivikkoryhmissä, kallioiden päällä ja rinnepenkeissä) taas pärjäävät matalat tulppaanit (kivikko-, tähti-, buharan-, kääpiö-, metsä- ja matalat terttutulppaanit), kevät- ja jääkurjenmiekat, sini- ja helmililjat, posliinihyasintit, kirjopikarililjat, balkaninvuokot, lumi- ja kevätkellot, keltakoiranhampaat, kevättähdet, lehtilaukat ja sarjatähdikit.

Pari sanaa istutuksesta...

Hyvä sipuli on pullea ja kiinteä. Se istutetaan suippo pää ylöspäin. Mukuloista on usein vaikea erottaa ylä- ja alapuolta, mutta se kuitenkin hakeutuu ennen pitkään oikein päin (kukinta voi hieman myöhästyä). Vinkki: mukuloita voi liottaa haaleassa vedessä yön yli.

Sopiva istutussyvyys on 3 kertaa sipulin tai mukulan korkeus.

Lisää istutuksesta...