TAKAISIN

Laita syksyn kukkasipulit multaan

Päivitetty: 20.2.2023

Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasintti viihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.

Tulppaanit muodostavat helposti symbioosin kasvua parantavan sienijuuren eli mykorritsan kanssa. (Kuva: Adobe Stock)Tulppaanit muodostavat helposti symbioosin kasvua parantavan sienijuuren eli mykorritsan kanssa. (Kuva: Adobe Stock)

– Kukkasipuleiden oikea istutusaika on sitten, kun maa on viilentynyt alle 10 asteen. Yleensä syys-lokakuussa. Kukkasipuleiden olisi kuitenkin hyvä ehtiä juurtua ennen pakkasia, joten Pohjois-Suomessa oikea istutusaika voi olla jo aikaisemminkin, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kukkasipuleiden istutuspaikan mullan tulisi olla kuohkeaa ja vettä hyvin läpäisevää. Tiiviin savimaan ja karun hiekkapitoisen maan humuspitoisuutta on helppo lisätä kompostimullalla. Humus varastoi maahan vettä ja ravinteita.

Ennen sipuleiden istutusta mullan pinnalle levitetään muutaman sentin kerros kompostimultaa ja istutuksen yhteydessä se käännetään mullan joukkoon. Jos sipuleille kaivetaan yhtenäinen istutuskuoppa, uusi multa voidaan laittaa myös kuopan pohjalle sipuleiden alle. Myös biohiilen lisäys multaan parantaa savisten ja hiekkapitoisten kasvupaikkojen maata. Huokoinen biohiili säilyttää maan ilmavuuden, mutta pystyy varastoimaan itseensä vettä 3–5 kertaa painonsa verran ja luovuttaa sitä vähitellen kasvien käyttöön.

– Tulppaaneiden yleisin vitsaus on, että kukinta taantuu vuosien myötä. Tätä voidaan ehkäistä mykorritsojen avulla. Tulppaanit muodostavat helposti symbioosin kasvua parantavan sienijuuren eli mykorritsan kanssa. Mykorritsan lisäys tulppaanien kasvupaikalle saa tulppaanit kasvamaan voimakkaammin ja kukkimaan aurinkoisella kasvupaikalla vuodesta toiseen. Esimerkiksi Biolan Istutusmullassa on sekä biohiiltä, kompostia että kasvutarmoa parantavaa mykorritsaa, vinkkaa Kerttula.

Istutuspaikka kuohkeutetaan vähintään 30 cm:n syvyydeltä ja tarvittaessa sitä parannetaan siis hiekansekaisella mullalla. Tähän tarkoitukseen soveltuu Istutusmullan lisäksi muun muassa kompostilannoitettu Puutarhan Musta Multa. Jos tehdään aivan uusi istutusalue, niin silloin perusmaa kalkitaan kuohkeutusvaiheessa.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Vältä yleisin istutusmoka

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus.

– Yleisin virhe on jättää sipulit liian pintaan. Pienet sipulit istutetaan 4–5 sentin syvyyteen ja isot vähintään 10–12 sentin syvyyteen. Harvoin sipuleita istutetaan liian syvään, mutta liian pinnassa olevat sipulit kukkivat heikosti, kertoo Kerttula.

Jos sipuleiden istutus jää myöhäiseen syksyyn, voi mullan pinnalle levittää vielä kunnon suojakerroksen vaikka Biolan puutarhan talvisuojalla. Vettä hylkivä turvekerros toimii eristeenä ja sipulit saavat lisää juurtumisaikaa.

– Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa sinne tänne istutettujen sipulien väliin tehdä reikiä, joihin laitetaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla on myyriä karkottava vaikutus, vinkkaa Kerttula lopuksi.

Kukkasipulit viihtyvät ruukussakin!

Kukkasipuleita voi istuttaa myös ruukkuun. Mullaksi valitaan ilmava hiekkapitoinen multa, kuten Biolan Kaktusmulta. Ruukkuja kastellaan säännöllisesti koko juurtumisen ajan. Kukkiakseen kukkasipulit vaativat kylmäkauden, joten istutetut ruukut viedään kellariin. Talvehtimispaikan tulee olla pimeä ja lämpötilan alle kymmenen astetta. Jos ei ole kellaria, ruukut voidaan haudata puutarhamaahan ja peitetään paksulla kerroksella lehtiä. Päällimmäiseksi laitetaan peite, jonka alta ruukut on mahdollista nostaa keväällä hyödettäväksi.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Kukkasipulien istutus pähkinänkuoressa:

Useimmille syyskukkasipuleille sopivin istutusaika on syys-lokakuu, kun maa on viilentynyt alle 10 asteeseen. Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa aina roudan tuloon asti.

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin ja sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Pienet sipulimäärät voidaan laittaa maahan istutuslapiolla, mutta suuria määriä istutettaessa työ käy nopeimmin puutarhalapiolla. Tasakärkisellä lapiolla tehdään yhtenäinen istutuskuoppa, jonka pohja kuohkeutetaan ja tasataan. Sipulit asetellaan kuopan pohjalle kärjet ylöspäin ja peitetään lopuksi mullalla. Kompostilla, mykorritsoilla ja biohiilellä saadaan lisää potkua sipulikukkien kasvuun.