TAKAISIN

Sipulikukilla varmistat kevään kukkaloiston

Päivitetty: 30.8.2021

Nyt on aika istuttaa kukkasipulit

Pitkän talven jälkeen kaipaamme värejä ja niitä sipuli- ja mukulakasveissa onneksi riittää!

Valkoiset lumikellot avautuvat jo lumihangelle. Keltaista tuovat narsissit, sinistä saat sinililjoilla, helmililjoilla, krookuksilla ja kevätkurjenmiekoilla. Tulppaaneissa on miltei kaikki mahdolliset värit.

Väriskaala on valtava ja myös kukkien muodoilla voi leikitellä; tulppaaneissa on liljakukkaisia, parvi- ja papukaijalajikkeita, ripsureunaisia, voimakkaasti kerrottuja ja raidallisia sekä kaksivärisiä lajikkeita. Uusia lajikkeita ja värejä tulee puutarhaliikkeisiin vuosi vuodelta runsaammin.

HelmililjaHelmililja
750 tulip-3024741_1920
Keväällä kukkivia kukkasipuleita istutetaan syys-lokakuun aikana.
Syyskuussa sipulivalikoima on runsaimmillaan, joten ainakin erikoisemmat lajikkeet kannattaa hankkia ajoissa. Istuta narsissit ja aikaisin keväällä kukkivat, matalat lajit ensimmäiseksi, kun maan lämpö on laskenut +6–8 asteeseen. Näin ne ehtivät juurtumaan hyvin. Tulppaaneita ja pienempiä sipuleita voi huoletta istuttaa aina maan jäätymiseen saakka. Lumi antaa sipulikukille hyvän talvisuojan, mutta istutuksia voi lumenpuutteessa suojata vaikka kuivalla lehtikatteella tai havunoksilla.

Yhdistelemällä erilaisia lajeja saa nauttia sipulikukkien kukinnasta aina maaliskuusta kesäkuulle saakka.
 • Maaliskuussa avautuvat lumikellot ja talventähdet.
 • Huhtikuussa kukkivat krookukset, kevätkellot, sinililjat sekä jää- ja kevätkurjenmiekat.
 • Huhti-toukokuussa avautuvat erilaiset narsissit ja matalat sekä aikaiset tulppaanit. Samoihin aikoihin osuu vuokkojen, laukkojen, hyasinttien, koiranhampaiden, keisarinpikarililjojen ja keskiaikaisten tulppaanien kukinta.
 • Vielä kesäkuussa saa ihailla korkeita, myöhäisiä tulppaanilajikkeita.

Kukkasipulit herättelevät kevääseen ja uuteen kesään!

Sipulikukat sopivat kaikkialle puutarhaan

Sipulikasvit sopivat puiden ja pensaiden juurille tai keväällä kukkivien perennojen seuraksi. Niitä voi käyttää kivikkopuutarhassa, kukkaniityllä tai vesiaiheiden lähellä. Niillä saa väriä myös myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden, kuten pensashanhikin ja syyshortensian ympärille. Kukkasipuleita voi istuttaa lisäksi ruukkuihin, jolloin niiden kukinnasta pääsee nauttimaan jo muutamaa viikkoa aikaisemmin kuin puutarhassa.

Sipulikukat ovat näyttäviä isoina ryhminä; mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sen näyttävämmän ryhmästä saa. Sipulikukkia voi istuttaa nurmikollekin, mutta keväällä kukkien lakastuttua on maltettava antaa lehtien lakastua rauhassa.

Kivikkoryhmiin, kallioiden päälle ja rinnepenkkeihin sopivat erityisesti matalat tulppaanit, narsissit sekä muut sipulikasvit. Kukkaniityille ovat omiaan siementävät lajit. Narsissit sopivat pikkusipuleiden ohella nurmikoille, mutta tulppaanit eivät jaksa nurmessa kukkia.

Kivikkoon sopivat parhaiten matalat tulppaanit, kivikkotulppaanit, tähtitulppaanit, buharantulppaanit, kääpiötulppaanit, metsätulppaanit, matalat terttutulppaanit, sinililjat, helmililjat, posliinihyasintit, kirjopikarililjat, balkaninvuokot, lumikellot, keltakoiranhampaat, kevättähdet, lehtolaukat, kevätkurjenmiekat, jääkurjenmiekat, kevätkellot sekä sarjatähdikit.

Kukkapenkissä puolestaan viihtyvät korkeat tulppaanilajikkeet, laukat, marskinliljat, isotähtihyasintit, keisarinpikarililjat, persianpikarililjat, korkeat ja puolikorkeat narsissit sekä krookukset.

Kukkaketoon taas lehtolaukat, keltalaukat, lumikellot, sinililjat ja kirjopikarililjat.

IsotähtihyasinttiIsotähtihyasintti

Kukkasipuleiden valinta ja istutus lyhyesti:

 1. Valitse sekä suuria että pieniä sipulikasveja.
 2. Tarkista, että sipuli on kiinteä, pullea ja hyvässä kunnossa. Isompi sipuli kasvattaa isomman kukinnon.
 3. Valitse istutusastia, jonka pohjassa on reikä. Salaojita ruukun pohja hiekalla tai kevytsoralla. Sipulit eivät kestä juuristollaan seisovaa vettä.
 4. Valitse astiaistutuksille kuohkea hiekkapitoinen multa. Istuta sipulit tiheäksi ryhmäksi siten, että ne eivät ole kiinni toisissaan. Paina multa tiiviisti sipulien ympärille. Jos istutat samaan astiaan erikokoisia sipuleita, istuta suurimmat alimmaiseksi. Lisää niiden päälle multaa ja istuta pikkusipulit päällimmäiseksi.
 5. Istuta päällimmäiset sipulit siten, että niiden kärjestä jää kolmasosa näkyviin. Ripottele lopuksi mullan pinnalle kerros hiekkaa, joka estää sipuleita mädäntymästä. Kastele istutus ennen varastointia.
 • Ihanteellisin varastointilämpötila, jossa sipuli juurtuu ja kehittää kukka-aiheita, on noin +9 astetta. Juuristo ei kehity, jos lämpötila on liian korkea tai liian alhainen.
 • Sipulit juurtuvat viileän jakson aikana noin kolmessa kuukaudessa. Kastele istutuksia niukasti silloin tällöin, jotta juuristo ei kuivu. Sipuleissa on kukintaan tarvittavat ravinteet, joten lannoittaminen ei ole välttämätöntä. Siirrä astiat kevätauringon lämpöön, kun versot ovat noin viiden sentin mittaisia. Sipulit alkavat kukkia valossa noin kolmessa viikossa.

KirjopikarililjaKirjopikarililja