• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkkuja pihlajanmarjoista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200610_566.jpg

Hillo vanhaan malliin


1 kg pakkasen puremia, perattuja ja huuhdeltuja pihlajanmarjoja


4 - 5 dl vettä


vaniljatanko


noin 800 g sokeria


1 dl konjakkia

Pane marjat, vesi ja vaniljatanko kattilaan. Keitä, kunnes marjat rikkoutuvat. Lisää sokeri, ja keitä marjat läpikuultaviksi. Ota vaniljatanko pois. Sekoita konjakki valmiiseen hilloon. Kaada hillo pieniin lämmitettyihin tölkkeihin, ja sulje ne heti. Säilytä kylmässä.
Jos sokerimäärä vähennetään puoleen kiloon, säilykkeestä voi valmistaa sauvasekoittimella tasaisen seoksen käytettäväksi esimerkiksi jäädykeseoksen maustamiseen.

Omena-pihlajanmarjapuuro


1/4 l perattuja ja huuhdeltuja pihlajanmarjoja


1/2 l omenoita


2 l vettä


2 1/2 dl sokeria


2 1/2 dl mannasuurimoita

Keitä marjoja ja omenanviipaleita, kunnes ne rikkoutuvat ja soseutuvat. Siivilöi seos ja ota kaikki mehu talteen. Kuumenna mehu ja ripottele joukkoon mannasuurimot. Keitä kypsäksi noin 15 minuutin ajan. Mausta sokerilla. Anna jäähtyä ja vatkaa kuohkeaksi.

Ruotsalainen pihlajajuoma


2 kg perattuja, pakkasenpuremia pihlajanmarjoja


2 kg happoisia omenoita


2 1/2 l vettä


5 dl sokeria/1 litra mehua


1 maustemitallinen natriumbentsoaattia/1 litra valmista mehua

Keitä huuhdotut pihlajanmarjat ja huuhdotut, viipaloidut ja siemenkodattomat omenat vedessä pehmeiksi. Valuta mehu siiviläkankaan läpi kulhoon ja mittaa sen määrä. Kaada kirkas mehu kattilaan ja kiehauta. Lisää sokeri, kiehauta mehu uudelleen sekoittaen, ja kuori vaahto sen pinnalta. Lisää säilöntäaine ja pullota.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20219_72292.jpg
Syyskasvien loistoa ja syksyistä tunnelmaa lasiterassilla
Monien kesäkukkien väriloisto alkaa olla jo hiipumassa, vaikka niistä ei millään haluaisi luopua. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi hortensia ja pelargonia, jotka viihtyvät viileämmässä ilmassa ja ajoittavatkin upeimman kukkimisensa juuri syksyyn. Kesäkukkien kanssa ei kannata katsella kalenteria. Hyvissä olosuhteissa, varsinkin lasitetulla terassilla tai parvekkeella suojassa tuulelta ja sateelta, ne säilyvät elinvoimaisina jopa loka-marraskuulle.
20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista yms. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
200812_14375.jpg
Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla
Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.
202110_73143.jpg
Kalaa monella eri tapaa: nappaa herkulliset reseptit ja nauti
Olet varmasti monesti kuullut vanhemmilta sukupolvilta perimätietona, kuinka ennen vanhaan sesonkiajattelu oli osa arkea. Nykyään erilaisia kasviksia ja muita raaka-aineita tuodaan ulkomailta runsain määrin ja lähes kaikkea on saatavilla ruokakaupoissa ympäri vuoden. Sesonkeja ja satokausia ei aina tule muistaneeksi, mutta ilmasto- ja lähiruokatrendien myötä vanhan kansan sesonkiajattelu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan.
20237_4260.jpg
Pensasaidan istuttaminen
Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.
14_P_77005.jpg
Paljon kysyttävää parvekekasvatuksesta
Miten saada parveke kukoistamaan ja mitkä kukat viihtyvät siellä? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton