• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2022
20227_79039.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista yms. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.

Työsuunnitelma ja pihatöiden aikataulu on hyvä sopia yhdessä urakoitsijan kanssa. Erityisesti, jos taloa ja pihaa rakennetaan samanaikaisesti, on eri töiden aikatauluttaminen tärkeää, jotta pihan rakentaminen ei haittaa talonrakennusta tai toisinpäin. Talonrakentajan kannattaa myös huomioida, että rakennuksen pohjia kaivava urakoitsija voisi samalla kaivaa myös kulkuväylien, kiveyksien ja muiden piharakenteiden pohjat. Tässä vaiheessa työ käy nopeasti ja kustannussäästöjä syntyy varmasti verrattuna siihen, että samat kaivutyöt tehtäisiin vasta rakennuksen valmistuttua.

Kovien rakenteiden rakentamisen aikana tulee varmistaa, että suunnitelluille istutusalueille jätetään myös riittävästi tilaa. Erityisesti muureilla ja rinteissä kasvualusta eli mullan syvyys jää helposti liian ohueksi ja se kostautuu myöhemmin kuivumisoireina ja kasvien kitukasvuisuutena. Pihan valaistuskaapelointi on myös hyvä tehdä kovien rakenteiden yhteydessä, jotta pihassa tehtävät istutustyöt eivät vaurioita johtoja.

Mitä pihanrakentaminen maksaa?

Kaivutyöt, maamassojen siirrot ja erilaiset rakenteiden pohjatyöt lohkaisevat tavallisesti suurimman osan piharakentamisen budjetista.

Kovat rakenteet, esimerkiksi betonikiveys maksaa noin 50 eur/m2. Tästä materiaalien osuus on noin puolet ja työn osuus puolet. Luonnonkivien käyttö nostaa yksikköhintaa, mutta aikaa myöten ja käytössä niiden arvo kasvaa, koska luonnonkivet ovat kestäviä ja käytännössä huoltovapaita.

Nurmikko maksaa työtavan, pinta-alan ja käytetyn materiaalin mukaan noin 2–10 euroa/m2. Siemenestä kylvetty nurmi on luonnollisesti halvempi kuin heti valmis siirtonurmi.

Istutusalueiden neliöhinnat riippuvat pitkälti siitä, mitä kasveja istutuksessa käytetään. Kasvualusta eli multa maksaa noin 25 €/m3. Pensaat ja perennat maksavat 5–10 eur/kpl ja puut alkaen noin 25 euroa. Kasvien ja istutuksissa käytettävien materiaalien kirjo on ympäri maata niin erilainen, että niistä kannattaa pyytää urakoitsijalta yksikkökohtainen hinnasto.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Edellä mainitut hinnat ovat viitteellisiä ja voivat vaihdella paljonkin. Pihan rakentamiseen vaikuttavat monet eri kustannustekijät ja kokonaisuus ratkaisee lopullisen hinnan. Keskimäärin kustannuksista noin puolet on työtä ja puolet materiaalien osuutta.

Muurit, portaat, katokset, pergolat, huvimajat, kesäkeittiöt, vesiaiheet ja leikkipaikat ovat aina yksilöllisiä rakenteita ja niistä kannattaa pyytää tarjous.

Pientalon rakentaja!

Tilaa pihasuunnitelma ennen talopakettia ja pyydä talon maanrakennustöistä tarjous myös viherrakentajalta. Varaa piharakentamiseen noin 8–12 % kiinteistön arvosta!
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20213_13513.jpg
Täydellisen salaatin metsästys
Kasvihuoneissa salaatit kasvatetaan ja pakataan hygieenisesti, joten ne lähtevät kauppoihin täysin puhtaina. Kovakourainen pesu tai linkous ei ole tarpeen. Mahdollinen huuhtelu on syytä tehdä varoen ja kuivatus talouspaperin päällä, mutta yleensä ruukussa kasvatetun salaatin lehdet ovat käyttövalmiita sellaisinaan.
20199_60117.jpg
Näin valmistat siideriä syksyn omenasadosta
Haluaisitko kokeilla siiderin valmistusta kotipuutarhan omenoista? Poimi tästä ohjeet maistuvaan juomaan, joka kauniissa pullossa on myös täydellinen tupaantuliais- tai joululahjaidea!
20077_5967.jpg
Elokuun nimikkokasvit
Monikäyttöinen tyrniMonikäyttöinen tyrni Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophaë rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas, jota istutetaan terveellisten marjojen, hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvyn takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kirpeät marjat keitetään mehuksi tai niistä valmistetaan marmeladia. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa saakka ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
201911_61445.jpg
Uusi sammalnappi on ikkunalautaviljelijän pelastus
Sisäkasvatus ja kiinnostus hyötykasveihin nousee jatkuvasti. Suomalaisista liki joka kolmas kasvattaa jo yrttejä, mutta vielä suurempi osuus haaveilee niiden kasvattamisesta: Peräti 39 prosenttia haaveilee yrttien ja 38 prosenttia salaattien kasvatuksesta. Hyötykasvien kasvattamisen esteenä pidetään oman pihan puutetta, kiirettä ja tilanpuutetta.
20223_77440.jpg
Vanhan nurmikon hoito
Vanha nurmikko kaipaa muutakin hoitoa ja huolenpitoa kuin satunnaisen ruohonleikkauksen.Keräsimme listan huoltotoimenpiteistä, joita toistamalla pihanurmikon saa voimaan ja näyttämään hyvältä. Myös retuperälle jääneen pihanurmen pelastaminen on mahdollista.
20232_80943.jpg
Miltä nurmikkosi näyttää talven jälkeen?
Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton