• Etusivu
  • Hoitotyöt

Paikkauskylvö

Nurmikon talvivauriot

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.02.2023
20232_80943.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.

Talvituhosienet iskevät helpoimmin paksun lumikerroksen alla pitkäksi jätettyyn nurmikkoon routaantumattomassa maassa.

  • Lumihomeen tunnistaa vaaleanpunaisesta väristä ja pumpulimaisesta rihmastosta lumensulamisen aikaan keväällä. Lumihometta torjutaan myrkyillä. Paras torjunta on kuitenkin monilajiset siemenseokset: jos yksi laji sortuu, toiset korvaavat sen.
  • Jääpolte syntyy, kun tiivistyneen maan pinnalla seisova vesi tukahduttaa kasvillisuuden ja jäätyy talvella yhtenäiseksi jääpeitteeksi. Kasvit kuolevat kylmään ja hapenpuutteeseen.
  • Pakkasvauriot iskevät lumettomilla paikoilla arkoihin heinälajeihin.
  • Keväällä yöpakkaset ja rouste yhdessä tuulen kanssa vahingoittavat nurmikkoa kuivattamalla sitä.

Paikkaus

Paikkauksia joudutaan tekemään muistakin syistä: tallaus, maan kuluminen, liian lyhyeksi leikkaus, rikkakasvit, varjoisuus. Aukkopaikat eli kuolleet nurmikonosat pitää paikata, muuten rikkakasvit tai sammal täyttävät ne. Paikkaus tehdään vain niinä aikoina, jolloin maa pysyy kosteana koko itämisen ajan.


Paikkauksen yhteydessä poistetaan myös paikkaustarpeen aiheuttaja: heikko vesi- tai ravinnetalous ja painanteet. Siementä tavallisessa paikkauksessa käytetään 1,5-2 kiloa/aari.


  • Tavanomainen paikkaustapa: riko rautaharavalla paikattavan alueen pinta, kylvä siemen, peitä turve-hiekkaseoksella ja jyrää. Käytä samaa siementä kuin alkuperäisessä nurmikossa.
  • Toinen paikkaustapa: tee turvehiekkaseos ja sekoita siihen siemen. Käytä samaa siemenseosta kuin alkuperäisessä nurmikossa. Kylvä laikut ja pienet kuopat ja jyrää.
  • Kolmas paikkaustapa: hanki siirtonurmea. Tiivistä kuollut nurmikonpohja ja aseta siirtonurmi samaan tasoon vanhan nurmikon kanssa. Juurtuminen kestää muutaman viikon. Jos siirtonurmen heinät eivät ole samaa lajia kuin vanhan nurmikon, se näkyy nurmikolla erilaisena kasvuna.

Työkalut: rautaharava, kottikärryt, jyrä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Nurmikon kestävyys on suorassa suhteessa sen kasvukuntoon. Mitä voimakkaammin nurmikko kasvaa, sitä enemmän se kestää kaikenlaista rasitusta.
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83279.jpg
Pihasuunnitelmalla voi säästää rahaa
Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Toiveet voivat koskea yleisiä toimintoja, esimerkiksi pyykinkuivaustelinettä ja sen paikkaa, oleskelutilan kokoa, trampoliinin maisemointia tai vaikka yksittäisiä kasvitoiveita. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän sovittaa pihan ja rakennukset kokonaisuudeksi, jossa mikään osatekijä ei nouse kohtuuttomasti esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset. Kun kaikki pihan hankinnat on suunniteltu huolellisesti, ei tule tehtyä harkitsemattomia heräteostoksia, jotka tulevat usein yllättävänkin kalliiksi…
201911_61188.jpg
Kaalimaan kaunottarista hyvän olon herkkuja
Kaalien monimuotoinen suku tarjoaa silmän ja suun nautinnoksi juuri nyt parastaan. Kaalit sisältävät monenlaisia hyvää tekeviä aineita. Suomessa vaatimattomina pidetyt kaalit tulisikin nostaa luonnon omien, terveyttä edistävien ja herkullisten ruoka-aineiden aateliin.Kaalit keventävät ruokavaliota. Sadasta grammasta eri kaalilajeja saa energiaa vain 20 - 45 kilokaloria. Kaalit sisältävät kohtalaisesti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, joita elimistö tarvitsee suoliston hyvinvointiin ja veren kolesterolitason säätelyyn.
20136_35296.jpg
Viherlannoituksella maata parantamaan
Jotta maa muuttuisi ilmavaksi ja ravinteikkaaksi, siihen tulisi lisätä syksyllä paljon orgaanisia aineksia. Maatunut lanta ja komposti ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta erinomainen vaihtoehto on parantaa maata kasvattamalla siinä maan rakennetta ja koostumusta parantavia kasveja!Vihanta- ja maanparannuskasvit jättävät maahan runsaasti eloperäistä jätettä, kuohkeuttavat kasvualustaa ja jopa lannoittavat. Hyvä maanparannuskasvi pystyy myös kilpailemaan rikkakasveja vastaan taimettumalla nopeasti ja kasvamalla niin tiheäksi, ettei rikoille jää elintilaa.Monilla maanparannuskasveilla on vahva ja voimakas juuristo, joka pystyy tunkeutumaan tiiviiseenkin alustaan. Apiloiden, herneiden ja papujen juuristossa elävät nystyräbakteerit keräävät ilmasta typpeä. Maahan muokattaessa ravinteet vapautuvat muidenkin kasvien käyttöön!Maanparannuskasvia kannattaa viljellä 3–5 vuoden välein samalla lohkolla. Pienessä puutarhassa, jossa ei ehkä ole tilaa vuorottelulle, voi kokeilla sekaviljelyä; esimerkiksi veriapilaa kaalien riviväleissä. Kasvusto muokataan maan pintakerrokseen myöhään syksyllä tai varhain keväällä.
50_P_34978.jpg
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.
20111_24058.jpg
Vuoden vihannes: Nauris
Vuoden vihannes 2011: Nauris, Brassica rapaBrassica rapa on monimuotoinen laji. Mukulajuuren kasvattavaa muotoa, naurista, viljellään ympäri maailmaa ruoka- ja rehukasvina. Japanissa nauris on hyvin suosittu vihannes. Lajin yksivuotinen öljykasvimuoto tunnetaan rypsinä. Lehtevät muodot mm. japaninkaali, kiinankaali, vihannessinappi ja tatsoikaali ovat suosittuja lehtivihanneksia itäisessä Aasiassa.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Pidä huoli, että amppelissa on pohjareiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan juuriston ulottumattomiin. Useimmissa amppeleissa tulee aluslautanen mukana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton