• Etusivu
  • Kasvillisuus

Terveellinen tyrni ja sinisinä kukkivat ampiaisyrtit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.03.2013
20077_5967.jpg

'Terhi'

Monikäyttöinen tyrni


Monikäyttöinen tyrni Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (

Hippophaë rhamnoides

) on todellinen monikäyttöpensas, jota istutetaan terveellisten marjojen, hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvyn takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kirpeät marjat keitetään mehuksi tai niistä valmistetaan marmeladia. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa saakka ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.

Tyrnin varhain keväällä puhkeavia pikkukukkia tuskin huomaa, sen sijaan oranssit marjat erottuvat hyvin talvellakin. Jotta marjoja kehittyisi, emikasvien joukkoon istutetaan muutama pölyttävä hedepensas. Syksyllä kypsyvät marjat sisältävät poikkeuksellisen paljon C-vitamiinia, noin 200 mg/100 g marjoja. Siemenistä puristetaan öljyä, joka alentaa kokonaiskolesterolia ja haitallista LDL-kolesterolia. Samalla tyrniöljy lisää hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta. Tyrniöljy on hyväksi iholle, limakalvoille, sydämelle, verisuonistolle, verenkierrolle ja elimistön puolustusjärjestelmälle.

Pioneerikasvina tyrni kiiruhtaa ensimmäisenä vedestä nouseville rannoille ja sitoo hiekan pitkillä juurivesoillaan. Se sopiikin eroosioalttiiden rinteiden sitomiseen – toisaalta se ei sovi hentojen kasvien seuraan juurivesojen vuoksi. Kasvupaikan on oltava aurinkoinen, kun taas maa voi olla yhtä hyvin niukkaravinteista kuin multavaa. Koska tyrni sitoo typpeä juurinystyräbakteerien avulla, se selviää vähällä lannoituksella. Se viihtyy sekä kuivalla kanervakankaalla että kosteassa rantahietikossa ja kestää erinomaisesti tuulta ja suolaa.

Ampiaisyrtit ovat uutuusperennoja


Perhoset ja kimalaiset hyörivät ampiaisyrttien sinisissä kukissa, joita puhkeaa keskikesästä pitkälle elokuuhun, jopa syksyyn. Nämä ärhäkästi tuoksuvat kasvit ovat läheistä sukua mausteina käytettäville mintuille. Ne viihtyvät hehkuvassa auringon paisteessa ja maassa, joka on vettä läpäisevää, keskiravinteisesta ja reilusti kalkittua. Kun kasvualustaan lisätään paksulti multaa, kasvit eivät kärsi kuivuudesta. Useimmat ampiaisyrtit menestyvät hyvin koko Suomessa. Ne leviävät siementämällä ja lähellä mullan pintaa kasvavilla maavarsillaan.

siperianampiaisyrtti
siperianampiaisyrtti

Keskimäärin 70-senttinen siperianampiaisyrtti (Dracocephalum sibiricum) sopii kukkaniitylle ja isojen perennojen seuraan, missä se saa levitä vapaasti pitkillä juuriversoillaan. Voimakkaasti kasvavien taimien istutusväliksi riittää 40 senttiä. Sekä sinivioletti kukinto että hammaslaitaiset lehdet ovat pitkät ja kapeat.

Seuraavat ampiaisyrtit ovat siperianampiaisyrttiä matalampia ja hillitymmin leviäviä, niinpä ne istutetaan 30 sentin välein. Lisäksi niiden kukinto on lyhyt, mutta isokukkainen. Altainampiaisyrtti (Dracocephalum grandiflorum) ja kallioampiaisyrtti (Dracocephalum rupestre) ovat 20–40 senttiä korkeita ja pyöreähkölehtisiä. Isoampiaisyrtin (Dracocephalum ruyschiana) lehdistö sen sijaan on lähes neulasmaisen kapea, ja siitä tulee puolisen metriä korkea.

Lähde: Taimistoviljelijät
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20205_64558.jpg
Suomen maailmanperintökohteiden esittelyä kehitetään yhdessä
Tiedote: Suomenlinna 7.5.2020Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys on vastaanottanut opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta kulttuurimatkailun kehittämiseen vuosille 2020 ja 2021. Vuoden mittaisessa hankkeessa kehitetään kohteiden yhtenäistä esittelyä ja laaditaan yhteinen interpretaatiosuunnitelma.
20232_69131.jpg
Hyötykasviviljely
Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla.Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.
20218_72079.jpg
Mistä johtuu oheisen kuvan pensasaidan kuoleminen?
Mistä johtuu oheisen kuvan pensasaidan kuoleminen? Tätä tapahtuu toisesta päästä ja rivin keskeltä myös.
20237_82648.jpg
Mikä kukka kasvaa tien vieressä? Asiantuntija vastaa
Tien vieressä oli tämä kukka, jota en ole aikaisemmin nähnyt luonnossa. Olisiko puutarhasta karannut?
20237_82507.jpg
Viikon kysymys: Ongelmia ruusupavussa ja hopeaputouksessa
Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa?Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta. On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen kuin viime vuonna, voisiko olla syy?
202310_69332.jpg
Makuelämyksiä sietokyvyn äärirajoilta
Maista chiliä; kestä, kärsi ja nauti!Tuhansien chililajikkeiden valikoimasta löytyy varmasti lajikkeita, jotka vievät nauttijansa kestokyvyn äärirajoille. Jollekin riittää miedon ja aromikkaan Lombardon tuottama makuelämys, mutta toiselle taas vasta Naga Morich tuo rajat vastaan.Mitä Sinä pystyt maistamaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton