• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötykasviviljely

Nyt halutaan kasvattaa jotakin syötävää!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2023
20232_69131.jpg

(Kuva: Pixabay)

Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla.

Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.

Esimerkkejä lajikkeista:

Chilipaprika 'Heatwave'
Koristeellinen sekoite keltaisia, oransseja ja punaisia chilejä. Heatwave erittäin tulinen lajike kasvihuoneviljelyyn. Se kylvetään jo helmi-maaliskuun vaihteessa. Hedelmät poimitaan sitä mukaa, kun ne alkavat punertua ja ne kypsytetään irti kasvista.

Kesäkurpitsa'Patio Star F1 Hybrid'
Ruukkukasvatukseen kehitetty pienikasvuinen laji. Pölytyksen onnistumiseksi suositellaan kasvatettavaksi 2–3 tainta vierekkäin. Lyhyt taimikasvatus nopeuttaa sadon alkamista.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Lehtimangoldi'Fantasy'
Maukas punaruotinen laji. Nuoret lehdet voidaan käyttää salaateissa ja ruodit hyödynnetään parsan tapaan ruuanlaitoissa. Korkeus 50 cm. Mangoldi voidaan kylvää lämpimälle paikalle ilman esikasvatusta. Kokeile mangoldia myös kukkapenkissä koristeena!

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Maissi 'Mirai 003 Fi Hybrid'
Maukas sekä keitettynä että raakana. Sen pienehköt, 15 cm pitkät tähkät ovat täyteläiset. Maissi viihtyy lämpimällä kasvupaikalla, mutta tämä lajike pärjää myös hieman kehnommalla kasvupaikalla. Maissi vaatii lyhyen esikasvatuksen ennen ulos istuttamista.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Maustefenkoli 'Victoria F1 Hybrid'
Mehukas ja satoisa laji, joka tuottaa puhtaan valkoisia mukuloita. Koristeelliset lehdet tuovat maukkaan lisän salaatteihin. Taimet kannattaa esikasvattaa. Siemenet kylvetään huhti-toukokuun vaihteessa taimilaatikkoon, joista ne koulitaan sirkkalehtien tultua täysikasvuisiksi. Sopiva esikasvatuslämpötila on 15 °C. Kun taimissa on 3–4 kasvulehteä, ne voi istuttaa ulos. Sato valmistuu noin 7–10 viikkoa ulos istuttamisesta.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Maustebasilika 'Crimson King'
Upea punalehtinen mauste. Maustamisen lisäksi se soveltuu myös koristeeksi kukkaryhmään. Tätä lajiketta voi kasvattaa sekä sisällä ruukussa että lämpimällä paikalla ulkona. Satoa voidaan alkaa kerätä noin 2 kuukauden kuluttua kylvöstä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Porkkana 'Caracas'
Lajike, jonka porkkanat on lyhyitä ja kartion muotoisia. Näin ne soveltuvat loistavasti myös ruukkuviljelyyn. Lajiike on hyvänmakuinen ja sopii sekä tuotekäyttöön että ruuanvalmistukseen.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Rukola 'Sweet Oakleaf'
Lehdistöltään kauniin muotoinen laji, jonka maku on tavanomaista rukolaa makeampi. Rukola soveltuu salaattien lisäksi moniin ruokiin myös mausteeksi. Rukolaa kannattaa kylvää pieniä eriä parin viikon välein, jotta aina on tuoretta ja maukasta syötävää.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Tomaatti 'Cherry Cascade'
Suurisatoinen amppelitomaatti. Hedelmät ovat makeita, mehukkaita ja pieniä. Varsia ei tarvitse tukea eikä sivuversoja eli varkaita poistaa, joten tämä tomaatti on helppo kasvatettava esimerkiksi amppeliin. Esikasvatus aloitetaan viimeistään huhtikuussa ja taimet voidaan istuttaa ulos lämpimälle paikalle touko-kesäkuun vaihteessa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Vihannespaprika 'Sweetbite Yammy'
Oranssi, noin 7 cm pitkät, suippokärkiset ja erittäin makeat hedelmät, joissa on erittäin vähän siemeniä. Tämä maukas paprika on ihanteellinen kasvatettavaksi astioissa, mutta vaatii silti lämpimän kasvupaikan. Korkeus 45 cm.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20213_69446.jpg
Miltä kuulostaisi mämmivohvelit ja tyrnivalkosuklaajuustokakku?
Meillä kaikilla on lupa herkutella, varsinkin pääsiäisenä. Monen pääsiäispöytään kuuluvat muun muassa mämmi, suklaa eri muodoissa, lammas- ja karitsaruuat, raikkaat kevään sitrusherkut ja maukkaat rahkapullat. Ole tänä vuonna rohkea ja kokeile jotakin aivan uutta. Nappaa tästä ohje esimerkiksi mämmivohveleihin, tyrni-valkosuklaajuustokakkuun tai pienellä lisämausteella varustettuun pashakakkuun.
202211_80017.jpg
Yli satavuotias syreeni kuolee? Asiantuntija vastaa
Pihassamme kasvaa yli 100-vuotias syreeni. Se on 3 sukupolvea vanha ja osa siitä tuotiin meille n. 16 v sitten. Se on kasvanut ja voinut hyvin tähän asti. Nyt puolet pensaasta näivettyy ja ruko on oudon näköinen. Voiko meille tärkeä syreeni pelastua?
20066_197.jpg
Sokerimaissi
(Zea mays var. saccharata)Sokerimaissivaatii lämpöä ja sato onnistuu Etelä-Suomessa lämpimänä kesänä, katteet ja kausimuovihuone sekä taimien esikasvatus auttavat sadon varmistamisessa.
202211_79894.jpg
Mikä vaivaa pensasruusuja? Asiantuntija vastaa
Meillä on Kuusamossa olosuhteisiin nähden lämmin eteläinen rinne, johon olemmme istuttaneet vuosia sitten erilaisia ruusuja multavaan, ravinteiseen ja läpäisevään rinteeseen, mm. suviruusu, mökinruusu, kempeleenruusu, valamonruusu ja juhannusruusu. Mutta mikä ihme on, kun ne kaikki kasvattavat juurensa aivan maanpintaan ikäänkuin maavarsina ja niistä hentointa versoina ruusut levittäytyvät, mutta eivät pysy pystyssä. Multtaa olen lisännyt kolmen neljän sentin kerroksena – ei ole auttanut. Ollaan myös poistettu versoja, joten ne eivät myöskään kasva liian tiheässä. Mistähän johtuu tällainen kasvutapa? Onko kasvualustan maanlaadulla väliä? Perustettaessa aluetta pohjalle laitettiin palanutta karjanlantaa ja 30 senttiä puutarhamultaa. Talven perästä ruusut ovat taas pitkin pituuttaan.
202310_83230.jpg
Muista siirtää kellot!
Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu joka vuosi lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kellojen siirto päätettiin taannoin lopettaa vuoteen 2021 mennessä, mutta vielä saamme toistaiseksi nauttia tästä pienestä puuhasta.
20225_78025.jpg
Anna vuohenputkelle kyytiä
Sehän näyttää oikeastaan hyvin harmittomalta ja kukinta-aikaan suorastaan viehättävältä. Älä tuudittaudu väärään turvallisuuden tunteeseen: kun vuohenputki kerran on päässyt puutarhaan, se leviää täysin häikäilemättömästi. Nämä kasvit ovat niin salakavalia siksi, että ne lisääntyvät sekä siemenistä että juurirönsyistä ja vieläpä äärettömän nopeasti. Ongelmarikkaruohon torjumiseksi on erilaisia vaihtoehtoja. Parasta luonnollisesti on, jos tätä epätoivottua vierasta ei ole ollenkaan pihallasi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton