• Etusivu
  • Rakentaminen

Talviaika alkaa jälleen – siirrä kelloa tunti kesää kohti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.10.2023
202310_83230.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu joka vuosi lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kellojen siirto päätettiin taannoin lopettaa vuoteen 2021 mennessä, mutta vielä saamme toistaiseksi nauttia tästä pienestä puuhasta.

Kesää kohti

Talviaika alkaa siis EU:ssa lokakuun viimeisenä sunnuntaina kello 4.00, jolloin viisarit siirretään tunti taaksepäin. Eräs vanha muistisääntö kellon siirtämisen suunnasta on "kellot käännetään kesää kohti" – siis keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin. Talviaikaan siirtyminen on päätetty tehdä aina lauantain ja sunnuntain välisenä aamuyönä, jotta se aiheuttaisi mahdollisimman vähän häiriötä arkielämän aikatauluille.

Niin sanottu talviaika, johon nyt siirrytään, on auringon mukaan mitattu normaaliaika ja kesäaika taas ihmisen kehittämä poikkeus. Talviaikana aamut ovat valoisampia, mikä vaikuttaa ihmisen sisäiseen unirytmiin positiivisesti. Eri maiden hallitukset perustelevat kesäaikaa yhä edelleen usein energiansäästösyistä. Kesäajan uskotaan vähentävän sähkövalaisun tarvetta valoisan ajan osuessa paremmin yhteen vuorokausirytmin kanssa.

Kellon aikaa siirrettyämme saamme taas nauttia valoisimmista aamuista, mutta illat pimenevät vastaavasti yhä aikaisemmin.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201010_23313.jpg
Palsternakka on myöhäissyksyn herkku
Tänä vuonna palsternakan ammattimaisessa viljelyssä saadaan vain noin puolet palsternakan normaalisatomäärästä, koska siementen itämisessä oli ongelmia. Palsternakkaa riittää lähellä tuotettuna arviolta helmikuulle saakka ja sen jälkeen tuontituotteena. Palsternakan ammattiviljelijöitä on meillä tällä hetkellä vajaa sata.Palsternakan kasvukausi on pitkä. Kasvu kiihtyy syyskesällä, ja palsternakka kestää kylmääkin. Sato korjataan vasta juuri ennen peltojen jäätymistä. Palsternakkaa voi pitää kekrikauden herkkujuureksena. Kekri tarkoittaa sadonkorjuun juhlaa, joka kestää muinaissuomalaista tapaa noudattaen mikkelinpäivästä nykyiseen pyhäinpäivään saakka.
20201_62218.jpg
Hakusessa punaiset posket ja iloinen mieli
Suomen talvi on tähän mennessä suurimmaksi osaksi ollut valkoisen sijasta melkoisen harmaa, mutta kun se lumi vihdoin yllättää autoilijat ja pakkaset paukkuvat, on hyvä olla varautunut! Eihän sitä tiedä, kauanko lumikelejä kestää. Jos toppatakin taskussa pitää valmiiksi sotasuunnitelmaa talvikelejä varten, voi heti lumen sataessa kirmata pihalle nauttimaan.
20218_71949.jpg
Raikas, maidoton, munaton ja vegaaninen tuorekakku maistuu kaikille
Onko sinulle tulossa ruokarajoitteisia vieraita tai onko perheessäsi tarvetta maidottomalle, munattomalle tai esim. vegaanille ruualle ja leivonnaisille? Tämä kakku pelastaa monessa tilanteessa. Raikas tuorekakku sopii nimittäin kaikille. Kokeile, ylläty ja ihastu!
20192_56429.jpg
Korista lasiterassi kukkasin
Terassilasitus tuo arkeen uudenlaista mukavuutta ja pidentää terassin käyttöaikaa usealla kuukaudella. Lasitettu terassi toimii olohuoneen jatkeena ja tuo lisätilaa ruokailuhetkiin sekä illanviettoihin. Lasitus pitää lumen, vesisateen sekä siite- ja katupölyn loitolla ja suojaa myös terassin rakenteita ja kalusteita. Terassi toimii talvella hyvänä säilytyspaikkana, eikä lasituksen myötä tuuli pääse viilentämään sisätiloja. Lasiterassi vaikuttaa positiivisesti myös asunnon arvoon.
20228_79316.jpg
Luumupuun muumiotaudin hoito? Asiantuntija vastaa
Mistä johtuu ja miten voi estää luumupuun muumiotautia? Ohessa kuva muumiotaudin näköisistä luumuista. Koska ja millä aineella torjutaan luumuihin pesiytyvät madot?
202211_80229.jpg
Kenen pesä? Asiantuntija vastaa
Mikä elukka tai lintu on rakentanut pesän korkealle mökin kurkihirren päälle? Pesä on erikoisen näköinen ja ilmeisesti tyypillinen jollekin elukalle tai linnulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton